OPET SE BUNE

Prijete masovnim prosvjedom na prometnicama u špici sezone: 'Seljaci traktorima idu na more' 15.7.!

 Damir Glibušić / CROPIX

RETKOVCI - „Seljaci traktorima idu na more“ - geslo je to pod kojim Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) za 15. srpnja najavljuje masovne seljačke prosvjede koji će se, kako se moglo naslutiti iz najave, očitovati i kroz traktorske prosvjede na prometnicama u špici turističke sezone. Prosvjede - čije detalje nije htio otkriti - novinarima je u utorak u Retkovcima kod Vinkovaca najavio predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac objasnivši kako su prosvjedi posljedica „nezadovoljstva politikom prema poljoprivrednicima“.

Rekao je i da prosvjede podržava 16 hrvatskih županija, ali da su one ostale anonimne „jer bi mogle biti šikanirane od strane aktualne vlasti i resornog ministarstva“. Među ostalim, Pokrovac je spomenuo nezadovoljstvo što je seljacima, kako je rekao, retroaktivno Vladinom odlukom oduzeto 25 posto poticaja za 2009. godinu i zatražio da se taj novac vrati seljacima.

Prozvao je ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da nije ispoštovao dogovor postignut na sastanku u Retkovcima nakon kojeg je početkom travnja trebao u Zagrebu uslijediti konačni dogovor ministra i nezadovoljnih seljaka oko tzv. Retkovačkog sporazuma, no do tog sastanka nikada nije došlo.

- Seljaci su time prevareni, a kako je dogovor sa sastanka koji nikad nije održan trebao parafirati predsjednik Ivo Josipović smatramo da je i on prevaren - rekao je Pokrovac novinarima. Ministra Čobankovića prozvao je i za, kako je rekao, stvaranje podobnih seljačkih udruga zbog čega je zatražio neka ministar javno obznani „koliko plaća te udruge da rade protivno interesu hrvatskih seljaka“.

Pokrovac je zatražio i da ministar vrati 500.000 eura koje je podigao iz predpristupnih fondova EU i nakon toga podnese ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 15:01