ŠPIJUNSKI SKANDAL

NSA PREUZELA ODGOVORNOST NA SEBE 'Obama nije znao ništa o prisluškivanju Merkel'

'Nikada nismo s predsjednikom Obamom raspravljali operacije koje se tiču kancelarke Angele Merkel', poručili su iz NSA
 AFP

Skandal oko prisluškivanja svjetskih čelnika od stranke američke Agencije za nacionalnu sigurnost ( NSA) se nastavlja, a Nijemci tvrde da je predsjednik Barack Obama znao za prisluškivanje njihove kancelarke Angele Merkel znao najmanje tri godine, od 2010. godina, mada nju prisluškuju već gotovo deset godina. No, sada je NSA preuzela odgovornost na sebe, braneći američkog predsjednika tvrdeći da on nije ništa znao o tome.

Kako je priopćeno iz NSA – «nikada nismo s predsjednikom Obamom raspravljali operacije koje se tiču kancelarke Angele Merkel» te da su sve drugačije informacije krive.

Inače Bild am Sonntag je pozivajući se na izvore u američkom obavještajnom miljeu javio kako je Obama dobivao izvješća iz NSA o prisluškivanju Angele Merekel u 2010. godine, a Der Spiegel, tvrdi da su se Amerikanvi počeli njome baviti još 2002 godine, prije nego je došla na vlast . Obama i Merkel razgovarali su telefonom o toj neugodnoj situaciji u odnosima dviju zemlja. Nijemci su zatražili objašnjenje, a Bijela kuća je obznanila da se njemačka kancelarka ne prisluškuje, niti će se prisluškivati, no izbjegli su odgovoriti na pitanje – je li bila prisluškivana ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 23:38