NAZI PAS

NAUČIO PSA DIZATI ŠAPU NA 'SIEG HEIL' PA ZAVRŠIO U ZATVORU Osuđen je za zločin iz mržnje: 'Želio sam samo naživcirati svoju djevojku'

 
 Print screen / Youtube

Čovjek koji je naučio psa da diže šapu u znak nacističkog pozdrava i to objavio na Youtube-u, osuđen je za zločin iz mržnje, piše Independent.

Marku Meechanu iz Coatbridgea u Velikoj Britaniji kazna će biti izrečena u travnju nakon što ga je škotski sud proglasio krivim za objavljivanje 'odvratno uvredljivog' videa.

30-godičnjak je naučio mopsa svoje djevojke da reagira na riječi 'uguši Židove plinom' te u videu objavljenom prošle godine, to ponovio 23 puta.

Mops je također naučio dizati šapu na 'Sieg Heil' što se također vidi u videu nazvanom 'M8 Yur Dug's a Nazi'. Video je pregledan više od 3 milijuna puta, a Meechan je uhićen u travnju 2016. godine.

Policajcima je rekao da je to učinio samo kako bi iznervirao svoju djevojku Suzanne Kelly (29) te kako nije imao lošu namjeru.

Požalio se i kako je izgubio osam poslova nakon objave videa te kako je planirao da njegov video vide samo njegovi prijatelji koji prate njegov Youtube kanal, Count Dankula.

No, video je netko podijelio na Redditu što je video učinilo viralnim. Meechan kaže da jednostavno nije imao sreće pa je video postao tako popularan.

Meechan tvrdi da je video nastao samo za zabavu, a podršku je primio čak i od komičara židovskog porijekla Davida Baddiela. No šerif Derek O'Carroll nije dijelio njegovo mišljenje već je video proglasio 'odvratno uvredljivim'.

'Od svih mogućih fraza, odabrao je baš onu najuvredljiviju. Dobro je znao što radi i ne vjerujem da je samo želio naživcirati djevojku te da nije poduzeo ništa kako bi video učinio popularnim', rekao je O'Carroll.

Ephraim Borowski (66), direktor Škotskog vijeća židovskih zajednica, izjavio je da se s Holokaustom ne bi trebalo šaliti te da se na taj način normalizira antisemitizam. Dodao je i kako su u Holokaustu, uz 6 milijuna drugih Židova, ubijeni i članovi njegove obitelji.

Gledajući video prikazan tijekom suđenja, Borowski je rekao kako je strašno uvredljiv te da je bilo potrebno prilično truda i vremena da bi se psa naučilo tako salutirati.

'Zapravo, žao mi je psa. Najuvredljivije mi je bilo to silno ponavljanje 'ugušite Židove', dodao je.

U svojoj završnoj izjavi, Meechanov odvjetnik Ross Brown je ponovio da je jedina svrha videa bila iznervirati djevojku te da nema dokaza koji upućuju na nešto drugo i ozbiljnije. Još je jednom naglasio i kako je video bio namijenjen uskom krugu Meechanovih prijatelja koji prate njegov Youtube kanal.

'Netko od prijatelja je podijelio taj video, no nije se moglo pretpostaviti da će se to dogoditi. Meechan nije imao namjeru potaknuti mržnju', rekao je Brown.

Dodao je i kako je fraza 'uguši Židove' izvučena iz konteksta, a kontekst je u ovom slučaju sve. Također, rekao je da se nitko zapravo nije tužio na uvredljivost videa, te da je policija samoinicijativno odlučila reagirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:17