PLAŽE IZ SNOVA

Ovo su najljepše skrivene uvale do kojih je malo teže doći. Ali se trud itekako isplati!

Do većine ovih prekrasnih plaža može se doći samo brodom ili nakon malo dužeg pješačenja
Beritnica, Pag
 Xbrchx/Getty Images/istockphoto

Golden Bay, Krk
Plaža Golden Bay, odnosno (manje romantično) Velo Čelo ili Biškupići, šljunčana je uvala na zapadnoj obali otoka Krka. Nekoliko je kilometara udaljena od Stare Baške, a može joj se pristupiti samo s mora pa je stoga popularna u nautičarskim krugovima. Plaža se nalazi ispod velike stijene, a njezinu okolicu krase i dvije manje špilje. Sama plaža dugačka je 85, a široka osam metara.

Veli Žal, Palagruža
Na stjenovitoj i vrlo udaljenoj Palagruži nalaze se dvije, moglo bi se reći, praktički “netaknute” plaže po imenu Stara Vlaka i Veli Žal. Veli Žal ponekad čak znaju nazivati “hrvatskim Maldivima”, a samoća na njima je navodno zagarantirana. More uz njih je plitko i tirkizne boje.

Bili boci, Proizd

image
Bili boci, Proizd
Josep Bernat Sànchez Moner/Getty Images/istockphoto

Samo morate izabrati - Donji, Srednji ili Veli. Riječ je o tri plaže na kojima se bijele stijene spuštaju u savršeno bistro more, a sve redom se nalaze na sjevernoj strani otoka Proizd. Sam Proizd smješten je zapadno od otoka Korčule, a površina mu je tek 0,6 kilometara četvornih. Spomenute plaže svojedobno su proglašene za najbolje plaže u Hrvatskoj.

Beritnica, Pag
Ako želite do ove nevjerojatne plaže morat ćete ili pješačiti ili se dovesti brodom. Šljunčana plaža nalazi se 12 kilometara od Novalje, južno od mjesta Metajna. Specifična je po svojim stijenama, a odmah iznad nje nalazi se i penjalište Stogaj, za koje se tvrdi da je dom jednog od najspektakularnijih kamenih tornjeva na jadranskoj obali. Uglavnom, ovo je plaža za one robinzonski i avanturistički raspoložene. Do prvog kafića ima dva kilometra.

Mali Bok, Cres
image
Mali bok, Cres
I Love Takeing Photos And I Thin/Getty Images/istockphoto

Predivna uvala Mali Bok s jedne je strane opasana tirkiznim morem, a s druge stijenama. Nalazi se u mjestu Orlec, udaljenom od grada Cresa oko 12 kilometara. Slovi kao jedna od najljepših creskih uvala, a do nje morate pješačiti ili se odvesti brodom. Do plaže vodi strma staza. Plaža je dugačka 50, a široka 15 metara.

Nugal, Makarska rivijera
image
Nugal, Makarska rivijera
Czekma13/Getty Images/istockphoto

Skrivena i zaklonjena od pogleda, plaža Nugal jedna je od omiljenih naturističkih destinacija. Nalazi se podno litica koje, u vrijeme velikih kiša, krasi i slap. Inače slovi kao jedna od najnagrađivanijih hrvatskih plaža, no dolazak do nje zahtjeva nešto truda - ili ćete pješačiti šumskim putem ili doploviti. Njezinu okolicu krasi gusta borova šuma. Nalazi se na potezu između Makarske i Tučepa. Sama plaža dugačka je 80 metara.

Sv. Ivan, Cres
image
Lubenice, Cres
Vuk8691/Getty Images/istockphoto

Plaža sv. Ivan podno Lubenica, creskog mjestašca nakalemljenog na strmoj litici, jedna je od najljepših plaža tog hrvatskog otoka, ali i šire. Mnogima je zanimljiva zbog svoje skrovitosti i nešto teže pristupačnosti - do nje se dolazi spuštanjem iz samih Lubenica ili pak brodom. Svojedobno je, prema izboru njemačkog lista Bild, završila na 15. mjestu od 40 najljepših plaža na svijetu. Dugačka je 154 metra, a široka 17 metara.

Mala Stiniva, Hvar
Ova predivna uvala skriva se na sjevernoj obali otoka, a prepoznatljiva je po stijenama koje se okomito spuštaju u more. Odmah do nje nalazi se nešto veća uvala, Vela Stiniva, u kojoj se nalazi i ladanjska kuća Duboković - Nadalina iz 18. stoljeća. Sama plaža nalazi se u blizini Jelse, a do nje je moguće doći automobilom.

Lojena, Levrnaka, Kornati
Ova plaža neobičnog imena nalazi se na jugozapadnoj strani otoka Levrnaka. Može joj se pristupiti samo brodom, a tamo će vas dočekati obluci i pijesak na morskom dnu. Plaža je popularna u nautičarskoj zajednici pa usred ljeta možete očekivati gužve. Za nju kažu da je jedina prava prirodna pješčana plaža na Kornatima. S brežuljka nad Lojenom, do kojeg vodi lagani uspon, pruža se odličan pogled na okolne kornatske otoke.

Pasjača, Konavle
image
Pasjača, Konavle
Balwan/Getty Images/istockphoto

Ova plaža nalazi se južno od naselja Popovići. Skriva se iza strmih litica pa je i samo spuštanje do nje mala avantura. Naime, kreće se s 250 metara visokih Konavoskih stijena gdje će vas dočekati strme stepenice. Zahvaljujući tome velika je šansa da na njoj nećete naići na gužvu. Prema izboru portala “European Best Destinations” Pasjača je lani bila proglašena najboljom europskom plažom.

Klančac, Brseč
image
Brseč
Melani Grabar/Getty Images/istockphoto

Ova plaža smještena nedaleko od Brseča, gradića na opatijskoj rivijeri smještenog na litici visokoj 157 metara, slovi kao oaza mira. Mnogi je smatraju jednom od najljepših plaža Jadrana. Sama plaža je šljunčana te okružena stijenama. Do nje možete doći iz Brseča, spuštanjem niz nisku ulicu dugačku kojih 1000 metara (automobil možete parkirati na početku te ulice). Druga opcija je spuštanje s glavne ceste, odnosno ostavljanje automobila na jednom od proširenja pa još 200 metara spusta pješke. Sama plaža dugačka je 40-ak metara, no razvikana je zbog svoje ljepote pa ćete na njoj vjerojatno naići i na druge ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 07:42