SEDAM SLAPOVA

Bili smo na najljepšoj i najpopularnoj istarskoj stazi za koju HGSS upozorava da može biti opasna

Staza prati najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka, ali ima jedan strmi uspon koji nadmašuje razinu pješačke staze
Staza sedam slapova u Istri
 Lana Mindoljević/

Postoje predjeli koje otkrijemo slučajno, od kojih ne očekujemo puno, pa nas iznenade svojom ljepotom. Tu su i oni kojima se dugo veselimo, a kada ih vidimo uživo, ne uspiju ispuniti unaprijed postavljena visoka očekivanja.

image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

Istarska Staza sedam slapova u mom slučaju ne pripada niti jednoj od tih kategorija. Dugo sam slušala i čitala o njoj, gledala slike na društvenim mrežama, proučavala rutu i planirala posjet. Kad se početkom travnja napokon sve posložilo, krenula sam put Istre, ispunjena uzbuđenjem i zaista, zaista velikim očekivanjima.

Upozorenje HGSS-a: Staza nije
dobro održavana, najteža dionica
nadmašuje razinu pješačke staze

Nedugo nakon našeg posjeta stazi i pisanja ove reportaže, iz Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Istre stiglo je javno upozorenje kako su analizom sigurnosnog stanja odrađenom krajem prošle godine utvrđeni nedostaci koji predstavljaju potencijalnu opasnost za posjetitelje i zahtijevaju hitnu sanaciju i rekonstrukciju, uz popratnu opasku kako "još uvijek nema odgovarajuće reakcije, niti odgovorom niti djelom". Veći dio staze nije zahtjevan, prati rijeku ili ide kroz šumu, no nakon trećeg slapa Vela Peć slijedi kraći strmi uspon uz stijenu Greben. Na tom je dijelu jedan posjetitelj lani pao i ozljedio se zbog popuštanja uporišta improviziranog rukohvata plastificiranom sajlom. HGSS upozorava kako je utvrđeno je da nema istaknutog upozorenja težinske razine staze niti izjave o odricanju odgovornosti, da su elementi osiguranja (sajle, sidrišta i ukrućenja sajli), zatečeni na toj dionici staze nepropisno izrađeni, te da su kao takvi u izrazito lošem stanju što predstavlja sigurnosni rizik za daljnju upotrebu i potencijalnu opasnost od daljnjih nesreća. Za Glas Istre su u Gradu Buzetu rekli kako se trude održavati stazu koliko mogu i stava su da je to jedna od najodržavanijih staza na području Istre. Istaknuli su kako je stazom u posljedna dva mjeseca prošlo više od 10.000 posjetitelja.


Srećom, ova priča ima sretan kraj. Staza sedam slapova sve je što sam zamišljala, pa još i više. Ljepša uživo nego na fotografijama na društvenim mrežama, budi sva osjetila i puni energijom onako kako samo dan proveden prirodi to može.
Naša avantura počinje u Buzetu, odnosno naselju Sveti Ivan, gdje je početak i kraj kružne staze. Automobil je najbolje ostaviti kod Buzetske pivovare, tu se već nalazi prvi putokaz za stazu i nedaleko je njezin početak. Staza je kružna pa se, teoretski, može krenuti i lijevom i desnom stranom Mirne, no ispravno je krenuti po lijevoj obali. Ostavljamo iza leđa slikoviti Buzet na brdašcu i nakon kraće šetnje uz rijeku prolazimo pored trim staze i ubrzo ulazimo u šumu. Spektakl može početi.
image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

Vrlo brzo čujemo zvuk koji će nas pratiti do kraja izleta: šum vode, potoka i slapova koji razigrano skakuću svojim koritom.
Mirna i njezina pritoka Draga oduševljavaju nas svojom bojom i nevjerojatnim oblicima korita, voda je ovdje oblikovala brzace, jezerca, slapove... Ubrzo je pred nama prvi od sedam slapova koliko ćemo ih na izletu posjetiti. Slap Zagon, nakon kojeg slijedi slap Bačva. Dojmovi od tolike ljepote još se nisu slegli, kad se pred nama ukazao najviši i po mnogima najljepši na stazi, slap Vela peć, visok 26,5 i širok više od pet metara.
image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

Ovo je dobar trenutak za napomenu da vam na ovom izletu treba mobitel dobro napunjene baterije. Čak i ako inače niste nešto od fotografiranja, ovu ćete ljepotu htjeti zabilježiti i vraćati joj se što češće.
Do ovog dijela staza je bila gotovo ravna, šumovita i pitoma, no između trećeg i četvrtog slapa nalazi se jedini teži uspon. Uspon na stijenu Greben osiguran je sajlama, tako da ga, iako je strm, gotovo svatko može svladati. Treba samo čvrsto uhvatiti sajlu i paziti gdje stajete. Naravno, obuća mora biti kvalitetna, planinarska, a stazu je bolje preskočiti za mokrog i kišnog vremena jer kamenje može biti sklisko.
image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

No po lijepom vremenu i u dobroj obući, bez problema prolazimo ovaj uspon i nastavljamo dalje prema četvrtom slapu: Mala peć. Za njega treba malo skrenuti s glavne staze. U jednom se trenutku pojavljuje putokaz za Kotle i selo Kuhari, za koje treba skrenuti u šumu, no mi produžujemo ravno i nalazimo prekrasan slap i slikovito jezerce koje se ispred njega formiralo. Odabiremo ovo kao mjesto za prvu malo dulju pauzu i uživanje. Uz pogled na igru vode naš gablec ima bolji okus i ubrzo punimo baterije za nastavak šetnje.
image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

Vraćamo se do onog šumskog križanja i skrećemo u šumu. Ubrzo dolazimo do još jedne atrakcije ove staze: Napoleonovog mosta. Moglo bi vam se dogoditi da u prvi mah ni ne shvatite na čemu stojite, vidite samo da se teren promijenio, no kad dođete do drugog kraja mosta, svakako se spustite do rijeke, pogledajte ga i fotografirajte iz žablje prespektive. Prekrasan, kameni most nazvan po francuskom osvajaču sagrađen je početkom 19. stoljeća, a naziva se još i most svetog Jožefa ili Francuski most.
image
Staza sedam slapova u Istri, Napoleonov most
Lana Mindoljević/

Iza nas su četiri slapa, prekrasan most, brojni potočići, a pred nama mala istarska sela, još tri slapa i jedno od najslikovitijih mjesta cijelog istarskog poluotoka: Kotli.
image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

Riječ "kotli" znači vodom oblikovanu udubinu u stijeni koja je dio korita nekog potoka, a ima oblik kotla. Potpuno je jasno zašto je ovo mjesto dobilo baš to ime. Uživamo u pogledu na bijele stijene u čije se udubine smjestila voda, a tu je i peti slap u našoj avanturi. Savršeno mjesto za još jednu pauzu i milijun fotografija.
Prije povratka na stazu, ne propustite prijeći most prema ugostiteljskom objektu, iza kojeg se nalaze slikovite stare istarske kuće. U nekima od njih moguće je dogovoriti i kušanje rakije.
Mi smo rakiju ipak preskočili i nastavili šetnju ovom bajkom.
image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

Nakon Kotli staza je pitoma, lijepa, ravna, ali nipošto dosadna. Siđite nakratko sa staze i spustite se do rijeke Mirne kroz šumu – oduševit će vas stijene i ljepota krajolika na dijelu koji uopće nije dio ove trase. Ako se niste zadržali u Kotlima, možda ovdje možete napraviti dulji predah.
Pred nama su još dva slapa, Zelenšćak i Grjok, svaki prekrasan i poseban na svoj način. Staza nas polako vraća prema polaznoj točki. Ostaje nam još na tri dijela pregaziti rijeku skačući po kamenju (u našem je slučaju vodostaj za to bio idealan, ali zbog ovih dijelova obilazak može biti nezgodan u vrijeme kad je puno vode), baciti pogled na strme stijene na kojima je uređeno penjalište za alpiniste, pa desnom stranom Mirne polako doći do mosta koji je bio mjesto polaska.
image
Staza sedam slapova u Istri
Lana Mindoljević/

Staza sedam slapova s razlogom je jedna od najpoznatijih i najposjećenijih u Istri. Autori staze povezali su najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka, put je fantastično obilježen, a uz svaki slap ćete, osim njegova imena, vidjeti i koji je sljedeći slap na turi i koliko je udaljen. Kod ove staze treba obratiti pozornost na doba godine - šteta bi bilo da dođete kad su slapovi suhi, ili da bude previše vode zbog koje nećete moći svladati neke dijelove.
Najbolje vrijeme za posjet su proljeće i jesen, a za aktualne uvjete na stazi najbolje se uoči polaska obratiti turističkoj zajednici Buzeta. Što se tiče dužine staze, na internetu postoje različiti podaci. Službena stranica Istra Trails navodi 13,5 km, no nama su satovi i aplikacije pokazale više od 15 km. No to je i manje bitno: osim dijela uspona na greben, staza je lagana i ravna i kao stvorena za uživanje. Ako se bojite dijela uspona sa sajlom, obiđite barem prva tri slapa pa se vratite, ili krenite obrnutim redom, desnom stranom Mirne, pa prošetajte do Kotli. U svakom slučaju, stavite ovaj izlet visoko na listu planova: sigurno nećete požaliti! Nadamo se i da će nadležni popraviti nedostatke na koje im je ukazao HGSS kako bi prekrasna staza bila još sigurnija.

INFO
Staza sedam slapova, Istra
Početak staze: Buzet, kod pivovare
Ulaz se ne naplaćuje
Dužina: 13,5-15 km, ovisno o izvoru
Svladane visinske razine: 318 metara
Slapovi i njihova visina:
Zagon 5 m
Bačva 8,8 m
Vela peć 26,5 m
Mala peć 4 m
Kotli 12 m
Zelenšćak 79 m
Grjak 8,2 m

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:00