NA PUČINI

Ovog ljeta ne propustite priliku: jedrenje Jadranom iskustvo je koje se ne zaboravlja

Jadransko more, jedno od najmirnijih i najbistrijih na Sredozemlju, pravo je mjesto za plovidbu punim jedrima
 Xbrchx/Getty Images/istockphoto

Osjećaj slobode - tako bi se najjednostavnije moglo opisati iskustvo jedrenje, kako onima koji su prvi put iskusili čari odmora u plovećem apartmanu, tako i iskusnijim morskim vukovima koji više gotovo da ne mogu zamisliti odmor koji ne uključuje plovidbu i uživanje na otvorenom moru.
A za nezaboravno iskustvo jedrenja, upravo je hrvatska obala savršen izbor.

image
Milan Sabic/Cropix/Cropix

Jadransko more, jedno od najmirnijih i najbistrijih na Sredozemlju, pravo je mjesto za plovidbu punim jedrima, obilazak jadranskih ljepota motornim plovilima ili jednostavno uživanje u rekreacijskom ribolovu. Duž hrvatske obale dugačke 6278 km čekaju vas 1244 otoka, otočića, hridi i grebena s tisućama mokrih i suhih vezova dostupnih tijekom cijele godine i suvremene marine, kao i brojne charter tvrtke u kojima možete unajmiti plovilo i dobiti sve potrebne savjete za svoj odmor.
Jedrenje ima brojne prednosti u odnosu na klasično ljetovanje na kopnu. To su ponajprije sloboda kretanja i mobilnost - doručak na jednom, ručak na drugom, večera na trećem mjestu i mogućnost istraživanja puno toga u malo vremena. Uz sve to, čak je i samo kretanje dio iskustva. Tu je i činjenica da boravite u okruženju prirode, što je uvijek najbolji način za rješavanje stresa i potpuno opuštanje i odmak od posla i svakodnevnih obveza.
Ne treba zaboraviti i da je jedrenje siguran način odmora u doba zaraze jer osigurava i fizički razmak od mnoštva drugih ljudi. Pritom je kao “plutajući apartman” - članovi posade sami su svoji gazde i biraju što i kako. Ako žele, svaki dan mogu biti na drugoj destinaciji, kuhati ili ići u restoran… I za kraj, bez obzira kakvu vrstu odmora volite, uživate li u šušuru ili se volite povući u mirnu uvalu - na jedrenju možete sve to jer možete kombinirati različite vrste odmora iz dana u dan. Samo se prepustite, na jedrenju možete biti ono što jeste.
image
Mbbirdy/Getty Images

Zbog svog geoprometnog položaja i s jednom od najrazvedenijih obala na svijetu koja broji više od tisuću otoka, otočića, hridi i grebena te ugodne klime i pogodnih vjetrova, Hrvatska je danas jedna od najpoželjnijih nautičkih destinacija na svijetu. U Hrvatskoj je trenutačno smješteno 40 posto svjetske čarter-flote te je s više od 60 luka nautičkog turizma i više od 18.000 vezova, pravo mjesto za plovidbu punim jedrima, obilazak jadranskih ljepota motornim plovilima ili jednostavno uživanje u rekreacijskom ribolovu.
A kako bi i u ovim izazovnim vremenima hrvatski nautički gosti bili potpuno sigurni, Hrvatska turistička zajednica donijela je sigurnosne protokole, kako za čarter-tvrtke, tako i za marine i male brodare koji posluju na hrvatskoj obali. Protokol podrazumijeva nošenje zaštitnih maski, držanje razmaka, redovitu dezinfekciju svih prostorija... Usto, gosti se potiču na beskontaktno i online plaćanje usluga tijekom boravka u našoj zemlji.
Svi se turistički subjekti, pa tako i oni koji se bave nautičkim turizmom, mogu prijaviti za dobivanje nacionalne oznake Safe stay in Croatia, koja se dodjeljuje sudionicima iz hrvatskog turističkog sektora koji se pridržavaju svih sigurnosnih mjera i protokola. Objekti koji nose oznaku Safe stay gostu pružaju dodatnu sigurnost na odmoru, jer mogu opušteno uživati, znajući da su poduzete sve mjere za njihovu zdravstvenu sigurnosti i suzbijanje epidemije koronavirusa.
image
Mbbirdy/Getty Images

Novost: turistička pristojba plaća
se isključivo putem interneta

Nautičari više neće uplaćivati turističku pristojbu u lučkim kapetanijama i njihovim ispostavama kao dosad. Od 4. travnja ove godine turistička pristojba u nautici može se uplaćivati isključivo putem portala https://nautika.evisitor.hr. Prema Zakonu o turističkoj pristojbi, pristojba se plaća prema dužini plovila, a od 2020. godine i prema broju osoba, odnosno broju noćenja.
Portal podržava plaćanje karticama svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brandova, a svi podaci prenose se šifrirano putem sigurne TLS veze. Nakon plaćanja nautičar dobiva na svoju e-mail adresu potvrdu o uplaćenoj turističkoj pristojbi koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu.
Ova najnovija odluka Hrvatske turističke zajednice, u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, ima višestruki pozitivni učinak. Prije svega, nema više potrebe da nautičari odlaze u prostorije kapetanija, čime je smanjena mogućnost zaraze koronom; drugo, nautičari će pristojbu moći uplatiti u bilo koje doba, jer neće više biti vezani radnim vremenom kapetanija, treće - oslobađanjem od posla naplate kapetanijama će ostati više vremena da se bave drugim obavezama. I, četvrto, naplata će se moći provoditi puno efikasnije, jer je dosad dio nautičara s kraćim vremenskim boravkom na plovilu zbog potrebe fizičkog odlaska u sjedište kapetanija te ograničenja njihovim radnim vremenom izbjegao platiti pristojbe.
Također treba reći da se ova promjena uplate boravišne pristojbe odnosi samo na vlasnička plovila, odnosno ona koja nisu u sustavu čartera, odnosno najma, pa će čarteraši i korisnici kruzinga u nautičkom turizmu pristojbu i nadalje plaćati iznajmitelju plovila, odnosno pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorili krstarenje i noćenje na njihovu plovilu.
Inače, portal nautika.evisitor.hr pokrenut je u srpnju prošle godine i dostupan je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a bit će preveden i na ostale jezike zemalja iz kojih dolazi najviše naših nautičkih gostiju.
Za informiranje nautičara o novom načinu plaćanja turističke pristojbe na internetu i u marinama dostupni su promotivni materijali s uputama za korištenje portala - na devet jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, slovenskom, mađarskom, češkom, nizozemskom, francuskom i poljskom.


image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:45