SPEKTAKL NA NEBU

Sutra u zoru zasjat će ‘krvavi supermjesec‘: Potpunu pomrčinu možete vidjeti i iz Hrvatske, evo kada

Potpuna pomrčina Mjeseca (ilustracija)

 Rizqullah Hamiid/AFP
Supermjesec će biti vidljiv diljem obiju Amerika, Europe i Afrike – zapravo svugdje gdje je Mjesec u to vrijeme iznad obzora.

Jedan od najspektakularnijih prizora na nebu, potpuna pomrčina Mjeseca, bit će vidljiva u kasnim večernjim satima 15. svibnja po američkom vremenu, te u ranim jutarnjim satima u Europi.

Riječ je o 'krvavom' Mjesecu koji se pojavljuje tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kad se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti. Mjesec će izgledati veći nego inače jer će biti na najbližoj točki Zemlji u svojoj orbiti.

Opis "krvavi" dobio je zbog svog crvenog sjaja. Dok bude padao u Zemljinu sjenu, Mjesec će polako tamniti prije nego što postane tamno crvene boje. Svibanjski supermjesec naziva se još i "cvjetni', a naziv je dobio po tomu što u svibnju na Zemlji obično cvate obilje cvijeća.

Supermjesec će biti vidljiv diljem obiju Amerika, Europe i Afrike – zapravo svugdje gdje je Mjesec u to vrijeme iznad obzora. Najbolje će se vidjeti na američkom kontinentu. Golim okom bit će vidljiv u većem dijelu Europe.

Kako piše BBC, u zapadnim dijelovima Europe pomrčina će se moći vidjeti dobro, ali vrlo kratko jer će Mjesec zalaziti tijekom pomrčine. Između 3.30 i 5.30 sati ujutro, ako se gleda nisko na horizontu iz zapadnih dijelova Europe moći će se vidjeti kako Mjesec pada u sjenu prije nego što zasja u crvenoj boji.

Na sljedećoj poveznici možete vidjeti animaciju koja prikazuje kako će to izgledati iz Zagreba.

image

Ovako će se pomrčina Mjeseca vidjeti iz Zagreba

Najzanimljiviji trenutak za Zagrepčane dogodit će se 16. svibnja u 5.21 sati ujutro kada pomrčina postiže najveću magnitudu dok je cijeli Mjesec iznad horizonta u Zagrebu. Maksimalna točka pomrčine u Zagrebu se ne može vidjeti jer je Mjesec u to vrijeme ispod horizonta. Preporučuje se odlazak na povišenu točku ili neometano područje sa slobodnim pogledom u smjeru zapad-jugozapad radi najboljeg doživljaja.

Za razliku od pomrčine Sunca, u pomrčinu Mjeseca smije se gledati golim okom, dalekozorom ili teleskopom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:52