NEVIĐENI POTHVAT

Što to rade Kinezi? Počeli bušiti 10.000 metara duboku rupu usred pustinje!

Kinezi buše rupu duboku 10.000 metara

 /Screenshot Youtube
Projekt bi mogao biti iskorišten za otkrivanje mineralnih resursa, kao i pomoći odrediti rizike od potresa i vulkanskih erupcija

Kineski znanstvenici počeli su s iskapanjem 10.000 metara duboke rupe u Zemljinoj kori, što će biti najdublja rupa ikad iskopana u Kini.

Bušenjem kroz 10 slojeva stijena, tim se nada doseći stijene iz razdoblja krede stare i do 145 milijuna godina. Projekt koji je započeo u utorak, mogao bi biti iskorišten za otkrivanje mineralnih resursa, kao i pomoći odrediti rizike od potresa i vulkanskih erupcija, piše Bloomberg.

Rupa, iako impresivne dubine, neće biti najdublja rupa koju su ljudi ikada izbušili. Ta titula pripada bušotini Kola Superdeep Borehole na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji. U sklopu projekta, koji je trajao od 24. svibnja 1979. pa sve do raspada Sovjetskog saveza, izbušena je najdublja rupa na svijetu od čak 11,034 metara ispod površine mora.

Tim je otkrio da su stijene duboko ispod površine Zemlje mnogo vlažnije nego se ranije pretpostavljalo. Prije nego je pronađena u bušotini, znanstvenici su smatrali da voda ne može prodrijeti u stijenu tako duboko. Također su očekivali pronaći slojeve bazaltne stijene ispod granita, jer je to ono što su našli u kori oceana. No umjesto toga, otkrili su da se ispod magmatskog granita nalazi metamorfni granit. Budući da je kontinentalna kora čitava granitna, to je dokaz tektonike ploča, teorije koja je prihvaćena tek kad su počeli kopati bušotinu.

Kopanje Zemljine kore ne ide uvijek glatko i bez problema. Američki tim je 1960-ih dosegnuo 183 metra ispod morskog dna, prolazeći kroz 13 metara bazalta u najvišem sloju oceanske kore, nakon čega je projekt otkazan zbog financijskih problema. No i bez toga, projekt je bio vrlo zahtjevan.

‘Konstrukcijske poteškoće u projektu bušenja mogu se usporediti s velikim kamionom koji vozi po dvije tanke sajle‘, rekao je Sun Jinsheng, s Kineske inženjerske akademije.

Ipak, oni koji očekuju da će se doći do magme, ostat će razočarani. Naime Zemljina kora je u prosjeku debela oko 30 kilometara, a ispod planinskih lanaca može doseći čak i 100 kilometara. Zato smo još daleko od toga da probijemo Zemljin omotač i stignemo do magme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:54