KOD NOVOG ZELANDA

Smeđe spužve u potpunosti izblijedjele, znanstvenici: ‘Situacija je gora nego što smo mislili‘

Ilustracija/izbijeljena spužva

 Ibrahim Chalhoub/Afp/Profimedia/Ibrahim Chalhoub/Afp/Profimedia
Već je ranije ove godine bilo dojava o pobijeljelim spužvama, naročito na obalama Tazmanije, no nikada ovako dramatično

Po prvi puta otkako se promatraju, na južnoj obali Novog Zelanda pronađene su morske spužve koje su potpuno izblijedjele. Do fenomena je, vjeruju znanstvenici, došlo uslijed rekordno visokih temperatura oceana, piše britanski The Guardian.

Grupa istraživača sa Sveučilišta Victorija u Wellingtonu uočila je spužve, koje su inače čokoladno smeđe boje, koje su bile potpuno bijele i to na više lokacija. Oceanolog, profesor James Bell, rekao je kako je oko 95 posto populacije morskih spužvi na tim dijelovima izblijedjelo.

- Naše prve procjene govore da je na stotine tisuća spužvi pobijelilo, a situacija je možda i gora - kazao je.

Njegov tim otkrio je masovno izbjeljivanje tijekom istraživačke ekspedicije u travnju. Primijetili su anomaliju na jednoj od 800 poznatih vrsti morskih spužvi koje žive u vodama Novog Zelanda. Vrsta je karakteristična za Južni Otok.

Morske spužve vrlo su važan dio ekosfere Novog Zelanda zbog svoje uloge u održavanju oceanske flore i faune. Već je ranije ove godine bilo dojava o pobijeljelim spužvama, naročito na obalama Tasmanije, no nikada ovako dramatično, te se vjerovalo kako su one mnogo manje osjetljive na klimatske promjene nego, primjerice, koralji.

- Stoga je ovo doista neobičan događaj koji nam još više ukazuje na opasnosti klimatskih promjena s kojima se suočavamo. U okolici Novog Zelanda mnogo je biljnih i životinjskih vrsta za koje ne znamo kakvi su im termički kapaciteti - kazao je Bell.

Guardian ističe kako su prošle godine oceani bili najtopliji otkako je mjerenja, što je dovelo do nedostatka hranjivih tvari te ozbiljne ugroze ekosustava.

Temperature oceana pri obali Novog Zelanda bile su lani čak 2,6 stupnja iznad uobičajenih, objavio je Nacionalni institut za vodu i atmosferu.

Prema riječima oceanografa Roba Smitha sa Sveučilišta u Otagu, u Fiordlandu je temperatura bila čak i veća, ocean je bio topliji pet stupnjeva nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

- Ono što smo doživjeli je najveći porast temperature na Južnom Otoku u posljednjih 40 godina - rekao je.

Znanstvenici sada pokušavaju dokučiti je li upravo to razlog izbjeljivanja spužvi, no vjeruju da će pronaći dokaze kako je tomu tako.

Bell se nada da bi neke od njih ipak mogle preživjeti, no većina neće biti te sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:09