ŠOK U SVEMIRSKOM CENTRU

Prijelomno otkriće NASA-e na Saturnovu mjesecu: ‘Mislio sam da nešto nije u redu, pa ovo je duplo veće od Amerike!‘

NASA-in svemirski centar, arhivska fotografija

 /Profimedia
Taj je mjesec jedan od najizglednijih kandidata u Sunčevom sistemu koji bi mogao podržavati izvanzemaljski živo

Ogromni oblak vodene pare, dvostruko veći od SAD-a, uočen je kako izbija iz jednog od Saturnovih mjeseca, piše Newsweek.

NASA je objavila da skoro 10.000 kilometara širok mlaz vodene pare, prvi zabilježen izboj te veličine, pokazuje kako mjesec Enkelad opskrbljuje vodom Saturn i svoje prstenove.

Mlaz je uočen pomoću NASA-inog James Webb teleskopa, a proučavao ga je tim pod vodstvom Geronima Villanueve, stručnjaka iz NASA-inog svemirskog centra Goddard u Marylandu.

‘Kad sam prvi put pogledao podatke, mislio sam da nešto nije u redu‘, kazao je Villanueva. ‘Bio je pravi šok detektirati mlaz vodene pare skoro 20 puta veći od Enkelada. Mlaz pare proteže se mnogo dalje od mjesta na južnom polu iz kojeg izvire.‘

image

Saturnov mjesec Enkelad; ilustracija

-/Sciencephoto/Profimedia/-/sciencephoto/profimedia

Enkelad je mjesec zaleđenih oceana i jedan od više od stotinu mjeseca koji kruže oko Saturna. Širok je poput države Arizone, a zbog svoje ledene površine posve je bijel i zato dobro vidljiv od refleksije sunca.

Također, to je jedan od najizglednijih kandidata u Sunčevom sistemu koji bi mogao podržavati izvanzemaljski život zbog velike prisutnosti dušika i ugljikovih spojeva koji nose kisik, a koji su ključni gradivni elementi života ovdje na Zemlji.

Mjesec ispušta vodenu paru u svemir oko svoje orbite, što stvara njegov vlastiti prsten.

‘Enkelad kruži oko Saturna relativno brzo - treba mu samo 33 sata‘, kaže Villanueva. ‘Kako kruži oko Saturna, mjesec izbacuje vodu ostavljajući iza sebe aureolu nalik na krafnu s rupom.‘

image

Saturnov mjesec Enkelad; ilustracija

Ron Miller/Sciencephoto/Profimedia/Ron Miller/sciencephoto/profimedia

Ti ispusti vodene pare nisu samo ogromni, već i nevjerojatno brzi. NASA kaže da voda šiklja iz mjeseca brzinom od 300 litara u sekundi, što je dovoljna brzina da se za samo nekoliko sati napuni olimpijski bazen. Punjenje bazena te veličine običnim crijevom za polijevanje vrta, trajalo bi više od dva tjedna.

‘Ustanovili smo ne samo da je taj ispust vode doista velik, nego i da se ta voda nalazi posvuda‘, kazao je Villanueva.

Izvori vodene pare na Enkeladu prvi put su uočeni prije skoro 20 godina kad je onuda prošla letjelica Cassini, iako su tada nešto manje sofisticirani uređaji na sondi podcijenili veličinu ispusta. Međutim, sonda Cassini je ispravno izmjerila brzinu ispusta, što znači da je ta aktivnost na Enkeladu stabilna u proteklih 20 godina.

Jonathan Lunine, planetolog sa Sveučilišta Cornell, kaže kako bi ta stabilna aktivnost mogla biti još jedan od pokazatelja mjesečeve pogodnosti da podržava život.

Izvješće o ispustu vodene pare na Saturnovom mjesecu Enkeladu bit će objavljeno u časopisu Nature Astronomy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:53