PROKLETI ESTROGEN

IMATE PROBLEMA S PARKIRANJEM? NE BRINITE, KRIVI SU HORMONI Ako vam ni deset manevarskih poteza ne pomaže, možda su oni dani u mjesecu

 Fred Prouser / REUTERS

Šale na račun žena vozača već su davno izlizane i dobro je poznato da su žene zapravo puno oprezniji vozači od muškaraca. Međutim, premda su odgovorne, nova istraživanja pokazuju da na njihove sposobnosti za volanom itetako utječu hormoni.

Nije puno drugačije ni kod muškaraca - na njih utječe testosteron zbog čega su skloniji brzoj i riskantnijoj vožnji, dok na žene utječu estrogen i progesteron koji općenito reguliraju ponašanje, a to se odnosi i na vozačke sposobnosti.

Ako primijetite da ima dana kad vam parkiranje ide kao od šale i kad se možete ugurati i na najuže mjesto, te da ima dana kad vam ni deset manevarskih pokušaja ne pomaže, provjerite kalendar. Takvi su zadaci ženama lagani kad je razina estrogena najniža, a to se događa tijekom menstruacije. U tom je periodu ženski mozak oštroumniji jer je pod jačim utjecajem muškog hormona testosterona koji se veže uz bolju sposobnost procjene prostora i udaljenosti, zaključuje se u studiji objavljenoj u magazinu Behavioural Neuroscience.

S druge strane, parkiranje će ženama biti vrlo zahtjevan pothvat u periodu ovulacije jer visoke razine estrogena umanjuju utjecaj testosterona, piše Daily Mail.

‘Studija na Sveučilištu u Torontu pokazala je da žene mogu poboljšati orijentaciju u prostoru jednostavno vježbajući i igrajući videoigre kao što je Tetris’, kaže Gabrielle Lichterman, stručnjakinja za hormone.

I dok prema statistikama muškarci uzrokuju i sudjeluju u puno više prometnih nesreća nego žene, one pak u manjem postotku prolaze vozačke ispite. No, i to bi moglo imati veze s hormonima. U prvom tjednu nakon završetka menstruacije žene će imati najučinkovitiju razinu estrogena što poboljšava pamćenje i koncentraciju pa nije na odmet odabrati dobar tajming. ‘Tih dana rast estrogena žene čini optimističnijima, punima nade i odvažnijima, te im pomaže suočiti se sa stresnim situacijama’, kaže Lichterman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:05