NIJE BEZAZLENO

Iako je ova vrsta manikure pravi hit, rizik je prevelik: ‘Ženi su dijagnosticirali rak kože!‘

UV lampa za sušenje noktiju; ilustracija

 Microgen Images/Sciencephoto/Profimedia/Microgen Images/sciencephoto/profimedia
20-minutna izloženost ultraljubičastom sušilu dovela je do odumiranja čak 30 posto stanica u petrijevoj zdjelici

Otkako se oko 2010. pojavila na tržištu, manikura s gelom postala je najtraženija stvar u salonima za njegu noktiju diljem SAD-a i mnogih drugih zemalja. Nije teško zaključiti zašto: usporedbi s običnim lakom za nokte, gel je otporniji na oštećenja i razmazivanje te zadržava svoj sjaj dok god lak ne skinete s noktiju. Osim toga, ako ste nestrpljivi, ne morate čekati sat ili više vremena da se lak osuši. Sve te prednosti dolaze zahvaljujući načinu na koji se lak stvrdnjava. Naime, nalakirana ruka se stavi pod UV lampu, a svjetlo aktivira kemikalije unutar gela, zbog čega se gel stvrdne, piše portal Engadget.

Iako su opasnosti od UV svjetla dobro poznate, znanstvenici sve do sada nisu proučavali kako ultraljubičasto svjetlo koje se koristi za gel lakove utječe na ljudsku kožu. Ovdje nije primjenjivo ono što znamo o solarijima, jer lampe koje koriste saloni za manikuru emitiraju drugačiji spektar ultraljubičastog svjetla. Grupa istraživača s kalifornijskog sveučilišta San Diego odlučila je proučiti uređaje nakon što su pročitali članak o natjecateljici na natjecanju ljepote kojoj je dijagnosticiran rijedak oblik raka kože.

Ispitujući različite kombinacije ljudskih i mišjih stanica, istraživači su otkrili da je 20-minutna izloženost ultraljubičastom sušilu za lak za nokte dovela do odumiranja čak 30 posto stanica u petrijevoj zdjelici. Tri uzastopna takva sušenja od 20 minuta dovela su do odumiranje 65 do 70 posto stanica. Znanstvenici su kod preostalih stanica uočili dokaze o oštećenju mitohondrija i DNK, uz mutacije kakve imaju pacijenti oboljeli od raka kože.

‘Rezultati našeg eksperimenta i prethodni dokazi upućuju na to da zračenje koje emitiraju UV lampe za gel lakove mogu uzrokovati rak ruku i, slično solarijima, mogu povećati rizik od rane pojave raka kože‘, stoji u studiji objavljenoj u utorak u časopisu Nature Communications.

Upozoravaju da je potrebno obaviti dulje istraživanje prije nego što se može konačno zaključiti da korištenje UV uređaja za sušenje laka dovodi do povećanog rizika od raka kože te kažu da će za dovršetak takvih studija biti potrebno još najmanje deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:19