PREKRETNICA

EU uskoro daje ‘zeleno svjetlo‘ za dva specifična lijeka protiv koronavirusa

Ilustracija

 AFP
Hrvatska se također priključila razgovorima o javnoj nabavi Europske komisije, no lijek najprije mora potvrditi EMA

Uz postojeća cjepiva, u borbi s covidom-19 uskoro bismo mogli imati i dva specifična lijeka protiv te bolesti. Riječ je o lijekovima molnupiravir kompanije Merck i Paxlovid (ritonavir) kompanije Pfizer koji su uvršteni na popis 10 terapeutika protiv covida-19 što ga je napravila Europska komisija.

Cilj je da se u najkraćem mogućem roku omogući liječenje pacijenata u svim članicama EU-u, naravno pod uvjetom da Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdi njihovu djelotvornost i sigurnost.

Hrvatska se, također, priključila razgovorima o javnoj nabavi Europske komisije, što je procedura koja je vrlo slična onoj kod nabave cjepiva protiv covida-19. Oba lijeka uzimaju se pet do 10 dana nakon pojave prvih simptoma bolesti.

EMA je već započela je evaluaciju dostupnih podataka o lijeku molnupiravir, kako bi omogućila državama koje to žele da što prije počnu s nabavom i korištenjem tog lijeka, čak i prije nego što on dobije "zeleno svjetlo".

Velika Britanija još je prošlog tjedna odobrila molnupiravir u liječenju covida kod starijih od 60 godina te pretilih i osoba koji pate od dijabetesa i srčanih oboljenja. Molnupiravir je antivirusni lijek širokog spektra što znači da može djelovati protiv velikog broja virusa.

Po svom djelovanju sličan remdesiviru koji se već koristi u liječenju covida i koji blokira replikaciju virusnog genoma.

No, za razliku od remdesivira, molnupiravir se prima kao tableta i može ga se početi davati i u ranim fazama bolesti, što je korisno jer se time sprječava da se virus proširi po plućima.

Prema objavljenim rezultatima kliničkih studija, molnupiravir smanjuje rizik od najtežeg oblika bolesti i smrti za oko 50 posto.

Pfizerov lijek Paxlovid, također, se prima u obliku tablete. Lijek djeluje tako da blokira enzime SARS-Cov-2 neophodne za umnažanje virusa i širenje zaraze.

Rezultati kombiniranog ispitivanja faze 2 i 3 Pfizerovog lijeka pokazuju da je 89 posto smanjuje rizik od hospitalizacije, teškog oblika bolesti i smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:29