NEVJEROJATNI SPHAGNUM

Dugogodišnja studija dovela znanstvenike do čudesnog otkrića: ‘Imamo rješenje za poplave!‘

Mahovina sphagnum

 Roger Dauriac/Biosphoto Via Afp
Biljka je sposobna upiti 20 puta više vode od vlastite težine i za 680 posto produljiti vrijeme dolaska kišnice s vrha brda do rijeke

‘Super-mahovina‘ može značajno smanjiti rizik i štetu od poplava u nizinskim područjima uz rijeke, otkrili su znanstvenici, piše Guardian.

Stručnjaci iz skupine za očuvanje prirode Moors for the Future proveli su šestogodišnje istraživanje mahovine sphagnum i otkrili da bi njeno sađenje u brdskim područjima moglo dramatično usporiti brzinu kojom voda otječe s padina, te tako spriječiti poplavljivanje nizina uz rijeke.

Istraživanje je pokazalo da je mahovina sphagnum smanjila maksimalnu količinu vode koja nakon oluje ulazi u tok rijeke za 65 posto. Također je utvrđeno da mahovina produljuje vrijeme potrebno od nastanka padalina pa do kišnice koja ulazi u riječni sustav za 680 posto.

Više od 50.000 pojedinačnih biljaka sfagnuma – koje su otprilike veličine manje kovanice – posađeno je na Kinder Scoutu, najvišoj točki u nacionalnom parku Peak District, kao dio ‘laboratorija na otvorenom‘ u kojem su znanstvenici provodili pokus.

Prije nego što je mahovina zasađena na Kinderu, površina brda sastojala se od golog treseta, što je značilo da bi nakon oluje kišnica odmah jurnula niz brdo stvarajući veliku opasnost od poplava u nizvodnim dolinama.

Sadnja mahovine sphagnum donosi velike koristi u ekološkom smislu. Biljka je sposobna apsorbirati 20 puta više vode od svoje vlastite težine, što znači da se više kišnice može zadržati uzvodno i postupnije ulaziti u tok rijeke čime se sprječava njezino izlijevanje iz korita. Sphagnum mahovina također može pomoći u zaštiti slojeva treseta ispod nje, a tijekom vremena može stvoriti nove slojeve treseta koji su ključni za skladištenje ugljika.

image

Mahovina sphagnum

Jean-philippe Delobelle/Biosphoto Via Afp

Istraživači kažu da će se dobrobiti sadnje mahovine sphagnum s vremenom povećavati kako biljka raste, te da sadnja mahovine ima potencijal donijeti globalne koristi za klimu, kvalitetu vode i smanjivanje opasnosti od poplava.

Tom Spencer, istraživač iz grupe Moors for Future, rekao je da su rezultati ‘zapanjujući‘ i opisao sjajne učinke koje je mahovina imala na sliv rijeke.

Rekao je da bi sadnja sfagnuma mogla biti ‘snažan alat za smanjenje rizika i ozbiljnosti poplava‘, što bi imalo ‘dalekosežne koristi za zajednice nizvodno‘.

Helen Noble, izvršna direktorica parka South Pennines, kazala je kako dijeli njegovo mišljenje, rekavši da su otkrića ‘fantastična vijest za zajednice u South Pennines koje su najosjetljivije na poplave‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:12