Svante Pääbo

Dobitnik Nobela za medicinu dolazi iz Švedske: Veliku su ulogu u njegovim istraživanjima imale kosti iz Vindije

Svante Pääbo

 Jonathan Nackstrand/AFP
Pääbo je široj javnosti poznat po istraživanjima neandertalaca, pri čemu su važnu ulogu imale 38.000 godina stare kosti iz Vindije

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju je Svante Pääbo​, priopćio je Nobelov odbor Karolinska instituta. Pääbo​ je nagrađen za svoja "otkrića koja se odnose na genome izumrlih hominina i humanu evoluciju".

Pääbo​ je široj svjetskoj javnosti poznat po svojim istraživanjima neandertalaca, pri čemu su važnu ulogu imale i 38.000 godina stare kosti neandertalaca iz Vindije.

Svi mi koji živimo izvan Afrike nosimo u sebi ponešto od neandertalca, pokazala je 2010. godine analiza neandertalskoga genoma. Tim znanstvenika pod vodstvom dr. Svante Pääbo​a iz Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju sekvencirao je neandertalski genom na osnovi oko 38.000 godina starih fosilnih ostataka iz Vindije.

Pääbo​ i njegovi suradnici, među kojima i mladi hrvatski znanstvenici Petra Korlević, Mateja Hajdinjak i Tomislav Maričić, objavili su 2017. godine novu studiju zasnovanu na sekvenciranju genoma iz uzorka kosti neandertalke nazvane 33.19, koja je prije 52.000 godina živjela u Vindiji. Ta je studija pokazala da, među ostalim, Europljani nose i do 2,6 posto neandertalskog DNK.

Zahvaljujući genomu neandertalke iz Vindije znanstvenici su identificirali brojne genetske varijante koje utječu na poremećaje hranjenja, na razinu kolesterola i vitamina D u našim tijelima, akumulaciju masnoća te nastanak reumatoidnog artritisa, shizofrenije i načina na koji naše tijelo reagira na antipsihotike.

Svante Pääbo​ rođen je 1955. u Stockholmu. Doktorsku disertaciju obranio je 1986. na Sveučilištu Uppsala i bio je postdoktorand na Sveučilištu u Zürichu, a kasnije na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju.

Osnovao je 1999. godine Institut Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu u Njemačkoj, gdje je još uvijek aktivan. Također predaje na Okinawa institutu za znanost i tehnologiju u Japanu.

image

Svante Paabo/Arhivska fotografija

Miguel Riopa/AFP

Svante Pääbo​ jedan je od osnivača paleogenetike, znanstvene discipline koja se koristi metodama molekularne genetike kako bi se stekao uvid u evoluciju prvih pripadnika vrste Homo sapiens, kao i njihovih bliskih srodnika neandertalaca.

Hrvatski znanstvenik dr. Tomislav Maričić suradnik je Svantea Pääboa u Instututu Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu.

Vijest o Nobelovoj nagradi njegovom mentoru i šefu zatekla ga je na planinarenju u Češkoj.

- Sada se hitno vraćam nazad u lab da organiziramo neko slavlje. Presretan sam. Svante je izuzetan znanstvenik i najbolji mentor kojeg sam si mogao zamisliti. Čast mi je raditi s njim i zvati ga mojim prijateljem. On je osnivač, ili djed, polja Ancient Dna kojim se sada bave znanstvenici širom svijeta. Osim toga, doprinio je svijetu sekvenciranjem genoma neandertalca o utjecajem tog genoma na ljudsko zdravlje i fiziologiju – rekao nam je Maričić.

image

Tomislav Maričić

Privatni Album/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 06:15