GODINAMA SU SE ČUDILI

Čuvena Tutankamonova grobnica još krije svoju najveću tajnu? Arheolog: ‘Obratite pozornost na hijeroglife...‘

Mumija faraona Tutankamona

 Amir Makar/Afp
Novi dokazi podupiru teoriju da je Tutankamonova grobnica samo vanjski dio mnogo veće grobnice jedne od najljepših vladarice drevnoga doba

Grobnica najpoznatijeg faraona svih vremena Tutankamona možda sadrži tajnu prostoriju koja vodi u grobnicu Nefertiti, njegove pomajke i jedne od najljepših vladarice drevnoga doba. Na teoriju da je Tutankamon sahranjen unutar jedne veće, tada već postojeće grobnice u kojoj je ranije sahranjena Nefertiti upućuju skriveni hijeroglifi, tvrdi tako Nicholas Reeves, svjetski poznati britanski egiptolog, bivši kustos u Odjelu za egipatske starine Britanskog muzeja, piše engleski Guardian.

Ova teorija se provlačila i ranijih godina, no ostala je nedokazana "nakon neuvjerljivih radarskih skeniranja, ali je dobila novi poticaj nakon novog traga".

Legendarna ljepotica

Reeves je uočio da su kartuše koje prikazuju kako Tutankamona sahranjuje njegov faraonski nasljednik Ay, bile naslikane preko postojećih kartuša Tutankamona kako pokapa Nefertiti, legendarnu ljepoticu, kraljicu Egipta i ženu kralja Akhenatena.

- Sada mogu pokazati da se ispod kartuše Aya nalaze kartuše samog Tutankamona, što dokazuje da je ta scena izvorno prikazivala Tutankamona kako pokapa svoju prethodnicu, Nefertiti. Inače ne bismo imali taj ukras u Tutankamonovoj grobnici - rekao je egiptolog Reeves.

Na ukrašenom sjevernom zidu, kasnije kartuše prikazuju Ay kako drži ceremonijalnu teglu i izvodi ritual "otvaranja usta" mumije, kako bi se pokojniku vratilo pet osjetila.

- Pomni pregled Ayeve kartuše otkriva jasne, temeljne tragove ranijeg imena - imena Tutankamona. U svojoj izvornoj verziji, ova je scena prikazivala Tutankamona kako izvodi pogrebni ritual za izvornog vlasnika grobnice, njegovu neposrednu prethodnicu... Nefertiti. Ovaj zaključak ima apsolutnu potvrdu u profilima lica likova – prćasti nos i bucmasti podbradak trenutno označenog lika kao Ay, slijedi točno standardizirani obris lica usvojen za službene prikaze Tutankamona na samom početku njegovog kraljevanja. Lice mumije nosi neosporne crte Nefertiti. Dokazivo je da je motiv nastao kao zapis Tutankamona na ukopu svog prethodnika - kaže stručnjak za Guardian.

Otkrivenu prije točno 100 godina od strane Howarda Cartera, Tutankamonova grobnica bila je puna stolica i kočija, među blistavim blagom koje će, kako se vjerovalo, dječak kralj trebati u zagrobnom životu.

Reeves tvrdi da je njegova neočekivana smrt – 1324. godine prije Krista u dobi od 19 godina, nakon samo devet godina na prijestolju – značila da ga je trebalo hitno pokopati: "Tek desetljeće kasnije, s Tutankamonovom smrću, grobnica će biti ponovno otvorena, a njezini najudaljeniji dijelovi ispražnjeni"

Rekao je da novi dokazi podupiru teoriju da je Tutankamonova grobnica samo vanjski dio mnogo veće grobnice "pripremljene Nefertiti koja je još uvijek u njoj, a čiji vlastiti, neovisni niz pogrebnih odaja leži izvan onoga što se trenutno može vidjeti".

Godine 2015. Reeves je tvrdio da slike visoke rezolucije Tutankamonove grobnice pokazuju linije ispod žbukanih površina oslikanih zidova, što sugerira neistražena vrata, iako su drugi stručnjaci smatrali da su skeniranja bila neuvjerljiva.

Razne metode dokazivanja

- Vrlo je lako jednostavno ovo otpisati kao čistu fantaziju, ali … otkrio sam da je dekoracija zida u grobnici promijenjena. Oduvijek smo bili zbunjeni Tutankamonovom grobnicom zbog svog čudnog oblika. Vrlo je malena i nije onakva kakvu bi smo očekivali za faraona - govorio je Reeves.

On je svojedobno radio i u Metropolitan Museum of Art u New Yorku. Opsežno je radio i kao arheolog u Tutankamonovoj grobnici i oko nje.

On će svoje nove dokaze i teorije uvrstiti u svoju knjigu The Complete Tutankhamon, koju će Thames & Hudson objaviti 28. listopada. Radi se o novom izdanju koje je prvi put objavio prije 30 godina, a koje se od tada tiska.

Tvrdi da nedavne studije, uključujući termičko snimanje i analizu rasta plijesni, dodatno podupiru njegovu teoriju.

- Izgleda kao da je Tutankamon bio samo uljez unutar vanjskog dijela znatno veće, kraljičine grobnice. Ovo moda može izgledati neobično, ali zapravo je situacija koja nije uopće jedinstvena - kaže on.

Izdvaja, primjerice, Tanis, gdje su otkriveni ukopi Psusennesa I. i Amenemope iz 21. dinastije, netaknuti i zaboravljeni, iza ekvivalentno ukrašene, klizne kamene pregrade.

Također objašnjava da su radarska istraživanja napravljena od 2015. bila neujednačena: "Dok su oni koji se oslanjaju na automatizirano filtriranje za uklanjanje vanjske ‘buke‘ izjavili da ne vide ništa u svojim rezultatima, drugi, obrađujući podatke sistematičnije, vide da sjever istočne polovice zida doista predstavlja konstrukciju, a ne temelj."

George Ballard, vodeći stručnjak za radarska i geofizička istraživanja zgrada i struktura, jednako je uzbuđen novim otkrićem koliko je uvjeren da lažni zid blokira ulaz u proširenje grobnice: "Dokazi koje imamo do sada sugeriraju da postoji umjetna struktura koja tvori sjeverni zid i istočni zid Riznice. Istočni zid riznice vjerojatno je prirodni kamen za koji se čini da je klesan ili oblikovan kao zid. Postoje dokazi o strukturi koju je napravio čovjek, iako se to nekim ljudima nije činilo dovoljno uvjerljivim. To je uvijek problem u znanosti.

- Ali ako postoji struktura, to znači da ju je netko izgradio, a u Dolini kraljeva se ne grade stvari bez namjere - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59