VAŽNA 30. OBLJETNICA

Čestita im cijela Europa: Institut Ivo Pilar potvrdio status vodeće istraživačke institucije

 Kristijan Topolovec

Listopad je za vodeću hrvatsku akademsku instituciju i pionira u istraživanjima, Institut društvenih znanosti dr. Ivo Pilar, u znaku obilježavanja velike 30. obljetnice rada i djelovanja. Čestitke za uspješan dugogodišnji rad pristižu iz cijele Europe. Cijenjeni inozemni znanstvenici tijekom cijeloga mjeseca šalju videoporuke u kojima pohvaljuju hrvatski doprinos znanosti i istraživanjima u području društvenih znanosti.

Listopadska događanja započela su gostovanjem povjesničara dr. Jaya M. Wintera u sklopu projekta Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja. Predavanje pod nazivom "All the things we cannot hear: Sound, silence and the memory of the Great War" vodilo se idejom da je šutnja postala sastavni dio jezika sjećanja na Prvi svjetski rat. U svojem predavanju prof. Winter istaknuo je: “Zvuk i šutnja predstavljaju ograničenja sjećanja. Potrebno je istražiti u Prvom svjetskom ratu sve one praznine u prostoru u kojem se u središtu ne nalaze ljudi i govornici, već sve ono što je šutnja onih koji svjedoče o ratnim užasima, o onome što je na rubu sjećanja, a to je zvuk”.

image

Jay M. Winter i Željko Holjevac

PROMO

Čestitke za hrvatske znanstvene istraživače stigle su i iz Bugarske, Londona, Manchestera te Litve.

- Sretna godišnjica, dragi kolege s Instituta Ivo Pilar! Kao Zaklada Sofijske platforme u Bugarskoj, vrlo smo zahvalni na prilici da surađujemo s dr. Carolinom Hornstein Tomić u kontekstu međunarodnog projekta Tranzicijski dijalog, partnerstva između Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Litve, Poljske i Ukrajine - istaknula je Louisa Slavkova iz Bugarske, Zaklada Sofia Platform.

image

Louisa Slavkova

PROMO

Profesor Gary Bosworth voditelj je istraživanja na Odjelu za poduzetništvo, inovacije i strategiju te dio istraživačkog centra iNCITE na Sveučilištu Northumbria. Kao aktivni istraživač u područjima ruralnog poduzetništva i regionalnog gospodarskog razvoja, član je DEFRA -inog Savjetodavnog odbora za ruralna područja i Upravljačke skupine za ruralne inovacije na sjeveroistoku zemlje. Također je supredsjedatelj ISBE-ove Mreže ruralnog poduzetništva i član Udruge za regionalne studije.

image

Gary Bosworth

PROMO

- Čast mi je što imam priliku surađivati s istraživačima Instituta Ivo Pilar, dr. sc. Anitom Bušljetom Tonković te znanstvenom novakinjom Emom Bašić na RURALIKA projektu. Veselimo se seminaru koji će se održati na Sveučilištu Northumbria gdje ćemo diskutirati o nastavku suradnje te o mogućnostima napretka za obje naše regije - istaknuo je u svojoj poruci prof. Gary Boswort.

- S kolegama istraživačima s Instituta Ivo Pilar surađujem više od deset godina, tijekom kojih smo radili na raznim projektima. Stručnjaci s Instituta Ivo Pilar iznimne su profesionalnosti, pouzdanosti te produktivnosti. Veselim se nastavku suradnje s kolegama s Instituta te se radujem novim poslovnim prilikama koje su pred nama - rekao je Rary Pollok s Manchester Metropolitan Sveučilišta, koji je voditelj jednog trenutnog i dva ranija H2020 projekta zajedno s Institutom Ivo Pilar.

image

dr. Vytis Čiubrinskas

PROMO

- Zadovoljstvo nam je čestitati vašem Institutu i višem istraživaču dr. Carolini Hornstein Tomić izražavajući našu zahvalnost za sjajnu suradnju na međunarodnom istraživačkom projektu: REMIT- Društvene doznake (re) migranata u usporednoj perspektivi (Hrvatska, Litva, Poljska) - istaknuo je dr. Vytis Čiubrinskas sa Sveučilišta Vytautas Magnus iz Litve.

Mjesec studeni za vodeći hrvatski istraživački Institut društvenih znanosti Ivo Pilar središnjih je trideset dana u kojima ćemo imati prilike zaviriti u svijet znanosti i saznati mnogo toga o nama samima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:38