PRVO MIŠEVI...

Benjamin Button u stvarnom životu! Molekularni biolog s Harvarda tvrdi da je preokrenuo proces starenja

miševi u Sinclairovu laboratoriju

 Sinclair.hms.harvard.edu
To bi mogao biti univerzalni proces koji bi se mogao primijeniti na cijelo tijelo kako bi se vratila mladost, kaže David Sinclair

Vječna mladost, besmrtnost, život bez bolesti...? Riječju, može li se zaustaviti zub vremena u životu čovjeka odnosno postići efekt "Benjamina Buttona" ili "mladost zauvijek" resetiranjem iz starosti u mladost? Američki molekularni biolog, David Sinclair, s Harvard Medical Schoola tvrdi da je stare miševe pretvorio u mlade i ne vidi razlog da se to jednoga dana ne postigne i kod čovjeka.

Koristeći proteine koji odraslu stanicu mogu pretvoriti u matičnu stanicu, Sinclair i njegov tim uspjeli su vratili ostarjele stanice miševa u njihove ranije mlađe verzije. U prvom radu njegova tima, objavljenom krajem 2020., stari miševi sa slabim vidom i oštećenom mrežnicom odjednom su mogli ponovno vidjeti, s vidom koji je ponekad bio konkurentan onom njihova potomstva.

"To je trajno resetiranje, koliko možemo reći, i mislimo da bi to mogao biti univerzalni proces koji bi se mogao primijeniti na cijelo tijelo kako bi se vratila mladost", rekao je Sinclair, koji posljednjih 20 godina proučava načine za zaustavljanje zuba vremena.

"Ako preokrenemo proces starenja, odnosno pomladimo stanice, neke se bolesti ne bi trebale ni dogoditi. Danas imamo tehnologiju da možemo doći do stote bez brige da ćemo dobiti rak u 70-ima, bolesti srca u 80-ima i Alzheimerovu bolest u 90-ima", rekao je Sinclair publici na Life Itself, zdravstvenom događaju u partnerstvu sa CNN-om.

"Ovo je svijet koji dolazi. Doslovno je pitanje kad, a za većinu nas to će se dogoditi već tijekom naših života", izjavio je Sinclair.

"Njegovo istraživanje pokazuje da možete promijeniti smjer starenja kako bi bili mladi što duže. Želi promijeniti svijet i učiniti starenje bolešću", rekla je investitorica Whitney Casey, koja u partnerstvu sa Sinclairom stvara test biološke starosti.

"Iako se moderna medicina bavi bolešću, ona ne rješava temeljni uzrok, a to je za većinu bolesti samo starenje", kaže Sinclair. Dodao je kako je poznato da kad obrnemo starenje organa kao što je mozak kod miša, bolesti starenja tad nestaju. Sjećanje se vraća, nema više demencije.

"Vjerujem da će u budućnosti odgađanje i preokret starenja biti najbolji način za liječenje bolesti koje muče većinu nas", rekao je Sinclar.

Gumb za resetiranje

U Sinclairovu laboratoriju dva miša sjede jedan pored drugoga. Jedan je slika mladosti, drugi siv i nemoćan. Oni su brat i sestra, rođeni iz istoga legla - samo je jedan genetski promijenjen da brže stari.

image

miševi u Sinclairovu laboratoriju

Sinclair.hms.harvard.edu

Ako je to moguće, pitao je Sinclair svoj tim, može li se postići i obrnuto? Japanski biomedicinski istraživač dr. Shinya Yamanaka već je reprogramirao ljudske stanice kože odraslih da se ponašaju kao embrionalne ili pluripotentne matične stanice, sposobne razviti se u bilo koju stanicu u tijelu. Otkriće je 2007. znanstveniku donijelo Nobelovu nagradu, a njegove "inducirane pluripotentne matične stanice" ubrzo su postale poznate kao "jamanaka faktori".

Međutim, odrasle stanice koje su se u potpunosti vratile na matične stanice putem Yamanaka faktora gube svoj identitet. Zaboravljaju da su stanice krvi, srca i kože, što ih čini savršenima za ponovno rođenje kao "cell du jour", ali loše su za pomlađivanje. Naime, ne želi se da Brad Pitt kao u "Zanimljivom slučaju Benjamina Buttona" odjednom postane beba, želi se postići da se vrati unatrag do trenutka dok se još uvijek sjeća tko je.

Laboratoriji diljem svijeta zainteresirali su se za problem. Studija koju su 2016. objavili istraživači sa Salk instituta za biološke studije u La Jolli u Kaliforniji pokazala je da se znakovi starenja mogu ukloniti kod genetski ostarjelih miševa, koji su bili izloženi na kratko vrijeme četirima glavnim faktorima Yamanake, ali bez brisanja identiteta stanica. No u svim tim istraživanjima postojala je i loša strana - u određenim situacijama, promijenjeni miševi razvili su kancerozne tumore.

Informacijska teorija starenja

Tražeći sigurniju alternativu, Sinclairov laboratorijski genetičar Yuancheng Lu odabrao je tri od četiri faktora i genetski ih dodao bezopasnom virusu. Virus je osmišljen kako bi isporučio faktore pomlađivanja Yamanake u oštećene ganglijske stanice mrežnice na stražnjoj strani oka ostarjeloga miša. Nakon ubrizgavanja virusa u oko, pluripotentni geni su zatim uključeni u prehranu miša antibiotikom.

"Antibiotik je samo alat. To bi zapravo mogla biti bilo koja kemikalija, koja bi osiguravala da se uključe samo tri gena koja su obično uključena kod vrlo mladih embrija u razvoju, a zatim se gase kako starimo", rekao je Sinclair.

Nevjerojatno, ali oštećenim neuronima u očima miševa, kojima su ubrizgane tri pomlađene stanice, čak i rastu novi aksoni ili projekcije iz oka u mozak. Od te izvorne studije, Sinclair je rekao da je njegov laboratorij preokrenuo starenje mišića i mozga miševa te sad radi na pomlađivanju cijeloga tijela miša.

Stanice na neki način znaju da se tijelo može resetirati i još uvijek znaju koji bi geni trebali biti uključeni da bi bili mladi. Mislimo da zapravo koristimo drevni sustav regeneracije koji neke životinje imaju - "Kad odsiječete ud gušteru, on ponovno izraste, riblji rep će ponovno narasti, mišji prst također", rekao je Sinclair. To otkriće ukazuje da postoji "pričuvna kopija" informacija o mladosti pohranjena u tijelu.

"Ja to nazivam informacijskom teorijom starenja. To je gubitak informacija koji tjera stanice da zaborave kako funkcionirati, da zaborave koja su vrsta stanice. Sad možemo dodirnuti 'prekidač' za resetiranje koji obnavlja sposobnost stanice da ponovno pravilno čita genom, kao da je mlada", rekao je Sinclar.

Iako promjene traju mjesecima kod miševa, obnovljene stanice se "ne zamrzavaju", odnosno starenje se ponovno pokreće. No onda kad vidimo kako miševi ponovno stare, ponavlja se proces resetiranja.

"Vjerujemo da smo pronašli glavni kontrolni prekidač, način da premotamo sat, a tijelo će se tad probuditi, zapamtiti kako se ponašati, zapamtiti kako se regenerirati i bit će ponovno mlado, čak i ako ste već stari i imate neke bolest", tvrdi Sinclair.

Najvažniji savjeti su jednostavni

"Studije o tome hoće li genetska intervencija kojom su revitalizirani miševi učiniti isto za ljude u ranoj su fazi. Proći će godine prije nego što pokusi na ljudima budu gotovi, analizirani i ako su sigurni i uspješni, dovedeni do masovne upotrebe i odobrenja. Dok čekamo da znanost utvrdi možemo li i mi resetirati svoje gene, postoji mnogo drugih načina da usporimo proces starenja i naše biološke satove", rekao je Sinclair.

"Najvažniji savjeti su jednostavni: usredotočite se na biljnu prehranu, jedite rjeđe, dovoljno spavajte, 10 minuta tri puta tjedno vježbajte kako biste održali mišićnu masu, nemojte se zamarati sitnicama i dobro se zabavite s prijateljima", rekao je Sinclair.

Sva ta ponašanja utječu na naš epigenom, proteine ​​i tvari koje sjede poput pjegica na svakom genu, čekajući da mu kažu "što treba učiniti, gdje to učiniti i kad to učiniti". Epigenom doslovno uključuje i isključuje gene. Ljudsko ponašanje i njegova okolina u tome igraju ključnu ulogu. Recimo da ste rođeni s genetskom predispozicijom za srčane bolesti i dijabetes, ali budući da ste vježbali, umjereno jeli, dobro spavali i upravljali svojim stresom tijekom većeg dijela svog života, moguće je da se ti geni nikad ne bi aktivirali. Tako, kažu stručnjaci, možemo uzeti dio naše genetske sudbine u svoje ruke.

Potvrđuje to i Sinclair na svom primjeru i kaže da je promjenom načina života uspio da su mu nedavni testovi pokazali kako ima biološku dob od 42 godine, a rođen je prije 53.

"Radim biološki test već 10 godina, a zadnje desetljeće sve sam mlađi. Najveća promjena u mom biološkom satu dogodila se kad sam rjeđe jeo. Sad jedem samo jedan obrok dnevno. To je napravilo najveću razliku u mojoj biokemiji", izjavio je Sinclair.

Riječju, dok znanstvenici ne obave svoj dio posla i ne uspiju resetirati odnosno pomladiti naše stare stanice, sami možemo učiniti puno. No jedino je pitanje tko ima volje u ime sporijeg starenja odreći se čašice, cigareta, dobe torte i uz to još provesti dobar dio dana u trčanju, hodanju ili teretani... Samo da konačno dođe ta tableta eliksira mladosti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:07