NAPREDNE TEHNOLOGIJE

Američki znanstvenici rekonstruirali lica triju egipatskih mumija starih više od 2000 godina

Rekonstrukcija lica mumija
 Parabon Nanolabs
Stari Egipčani su više sličili ljudima s Mediterana, juga Europe te Bliskog istoka, nego današnjim Egipčanima

Znanstvenici su rekonstruirali lica triju egipatskih mumija, piše El País. Naime, grupa genetičara iz jednog američkog laboratorija je na temelju DNK detaljno rekonstruirala oblik i crte lica triju mumija iz drevnog Egipta starije od 2000 godina.

Stručnjaci vjeruju da je ovo prvi put da se na temelju tako starog DNK pomoću naprednih tehnika moze otkriti ljudski fenotip.
Analiza pokazuje da se radi o muškim osobama židovskog podrijetla te s korijenima u Jemenu, Maroku i Tunisu.

- Sve nas je šokiralo koliko je DNK starih Egipćana bio različit od onog stanovnika modernog Egipta. Samo jedna osoba je sličila današnjim Egipćanima, no druge dvije su bile sličnije ljudima s juga Europe te s Mediterana - rekla je Ellen McRae, ravnateljica laboratorija Parabon NanoLabs, specijaliziranog za utvrđivanje fenotipa na temelju DNK.

Podrijetlo spomenutih mumija nije subsaharsko jer se je taj utjecaj u Egiptu pojavio tek u kasnijim razdobljima.

Znanstvenicima je najveći izazov predstavljala činjenica da se radi o izrazito starom DNK koji je tisućama godina bio izložen utjecajima iz okoliša.

- Ako zahvaljujući modernoj tehnologiji možemo analizirati DNK star više tisuća godina onda svakako možemo i uzorke stare pedeset godina - zaključuje McRae.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:41