OBITELJSKA DRAMA

Vrhovni sud presudio: Djeca ne moraju viđati baku i djeda ako to ne žele

Vrhovni sud u Rimu

 Filippo Monteforte/Afp/Profimedia/Filippo Monteforte/afp/profimedia
Djeci se ne može nametnuti neželjen i nepoželjan odnos, osobito ako su djeca starija od 12 godina i sposobna su sama odlučivati

Vrhovni talijanski sud presudio je da djeca nemaju obvezu viđati baku i djeda ako to ne žele. Presuda Vrhovnog kasacijskog suda rezultat je žalbe roditelja dvoje djece na odluku nižeg suda prema kojoj su djeca bila prisiljena provoditi vrijeme s bakom i djedom s očeve strane, prenosi The Guardian.

Baka, djed i stric djece pokrenuli su višegodišnji postupak na sudu za maloljetnike u Milanu, a kao razlog žalbe naveli su da se nisu mogli viđati s unucima i nećacima zbog njihovih roditelja s kojima su posvađani. Pobijedili su i na sudu za maloljetnike i na žalbenom sudu u Milanu koji je 2019. godine naredio viđanja između njih i djece u prisutnosti socijalnog radnika.

Sud je tad roditelje upozorio na potencijalnu psihičku štetu koju uskraćivanje rodbine može uzrokovati kod djece. Roditelji su tvrdili da se djeca nisu voljela sastajati s bakom i djedom zbog stalnih obiteljskih napetosti zbog čega su tražili od Vrhovnog suda da poništi odluku.

U svojoj presudi Vrhovni sud je došao do zaključka da nema sumnje da bi djeca imala koristi od veze sa svojim precima, no roditelji su ponovno izrazili protivljenje tom odnosu te ih se nije moglo natjerati na posjećivanje rodbine, osobito u okruženju sukoba. Sud je stoga presudio da moraju prevladati interesi djece nad interesima baka i djedova.

Djeci se ne može nametnuti neželjen i nepoželjan odnos, osobito ako su djeca starija od 12 godina i sposobna su sama odlučivati. Prema obiteljskom zakonu uvedenom u Italiji 2006. godine, dijete ima pravo ostati u kontaktu s bakom i djedom čak i ako su roditelji rastavljeni. S druge strane, bake i djedovi imaju pravo tražiti od suda da utvrdi je li odluka roditelja da im se uskrati pristup unucima štetna za dobrobit djeteta, a time i nezakonita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:31