SPASONOSNI TRETMAN

Britanci uveli revoluciju ‘tuširanjem prostate‘, u Hrvatskoj se postupak još ne nudi: ‘Možda jednom...‘

 /Shutterstock
Sonda se uvodi kroz uretru, a onda se jakim mlazom skida tkivo s povećanja prostate, a pacijent bolnicu napušta nakon jednog dana

Revolucionarni postupak, kako ga nazivaju britanski mediji, kojim se mogu smanjiti povećane prostate postat će rutinski zahvat koji će Nacionalna zdravstvena služba (NHS) nuditi muškarcima u Velikoj Britaniji.

Riječ je o transuretralnoj ablaciji vodom odnosno pojednostavljeno tuširanju povećane prostate jakim mlazom vode pod pritiskom. Prema nekim istraživanjima, samo u Velikoj Britaniji tri milijuna muškaraca pati od hiperplazije odnosno uvećane prostate što im ometa mokrenje i seksualne funkcije, te često uzrokuje infekcije mokraćnih kanala.

Hiperplazija prostate, čija je osnovna funkcija proizvodnja sjemene tekućine, nema dokazani uzrok iako se povezuje s promjenama u razini testosterona kod muškaraca uglavnom starijih od 50 godina.

Pacijenti koji boluju od povećane prostate mogu se liječiti takozvanom TURP operacijom gdje im se odstrani dio prostate no ona ima brojne nuspojave.

image
/Shutterstock

Nova metoda, ispiranje prostate sada će se nuditi umjesto lijekova koji povećanu prostatu mogu smanjiti do 30 posto, ali često nisu efikasni i imaju različite nuspojave, dok samo ispiranje izaziva nuspojave u manje od jedan posto slučajeva.

Kako kažu liječnici pacijenti koji čekaju operaciju i pritom piju lijekove konstantno su iznova hospitalizirani zbog svojih simptoma. Za to vrijeme njihova prostata nastavlja rasti što uvelike utječe na kvalitetu njihovih života te psihičko stanje. Novi postupak znatno je brži.

Pacijenti će tako morati provesti jednu noć u bolnici, a samo ispiranje traje oko 45 minuta što liječnicima omogućuje da tretiraju veći broj pacijenata. Može se izvesti i pod lokalnom anestezijom.

A kako izgleda postupak? Liječnik prvo uvodi sondu u rektum pacijenta, do prostate i snima anatomiju te ju pohranjuje u računalo. Druga se sonda uvodi u uretru, odnosno mokraćnu cijev, a putem nje se preko računala ispuštaju mlazovi vode pod pritiskom direktno u područja prostate koja su uvećana. Dijelovi tkiva prostate se time otkidaju, a sonda ih automatski usisava iz tijela muškarca.

- Pacijenti bolnicu napuštaju u roku jednog dana, a može im se dogoditi da imaju blagu upalu nakon postupka i to je uglavnom to, govore liječnici dodajući da su pacijenti uglavnom vrlo zadovoljni.

Iz Centra za prostatu, Klinike za urologiju KBC-a Zagreb ističu kako prema dostupnim epidemiološkim podacima, oko pedeset posto muškaraca u pedesetim godinama boluje od povećanja prostate i učestalost značajno raste sa životnom dobi.

„Nakon osamdeset godina života gotovo osamdeset posto muškaraca pati od simptoma otežanog mokrenja odnosno ima neki stupanj povećane prostate”, poručuje prim. dr. sc. Tomislav Kuliš, dr. med., specijalist urolog.

Urolozi u Hrvatskoj upoznati su s ovom metodom liječenja, no ona se kod nas trenutno ne nudi.

"U Hrvatskoj kontinuirano radimo na unaprjeđenju tehnologija liječenja, stoga vjerujem da će i ova metoda biti dostupna našim pacijentima u budućnosti”, priznaje Kuliš.

Ističe kako se ovaj postupak u dosadašnjim liječenjima pokazao učinkovitim.

„Metoda je minimalno invazivna i može se primjenjivati na prikladnim kandidatima. To su oni koji imaju početne tegobe mokrenja, a nedovoljno reagiraju na lijekove ili oni za koje bi standardna TURP operacija predstavljala prevelik rizik”, završio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:45