VELIKO POSTIGNUĆE

Znanstvenici napravili prvi svjetski iskorak u borbi protiv opake ženske bolesti od koje pati 1 od 10 Hrvatica

Ilustracija

 Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia/Antonio Guillen Fernández/panthermedia/profimedia
Endometrioza je kronična progresivna bolest koja u svijetu pogađa 10 posto žena, a u Hrvatskoj od nje pati oko 90.000 žena

Australski znastvenici napravili su svjetski iskorak koji bi mogao promijeniti liječenje endometrioze i poboljšati zdravlje žena koje žive s tom bolnom i iscrpljujućom bolešću.

Istraživači iz Sydneya uzgojili su tkivo iz svih poznatih vrsta endometrioze, promatrajući promjene i uspoređujući kako one reagiraju na tretmane.

To znači da će istraživači moći razlikovati tretmane za različite vrste endometrioze, određujući hoće li žena trebati tretmane za liječenje neplodnosti.

Profesor opstetricije i ginekologije u Kraljevskoj bolnici za žene u Sydneyu, Jason Abbott, rekao je da je razvoj usporediv s onima postignutim u liječenju raka dojke prije tri desetljeća.

Endometrioza je kronična progresivna bolest koja u svijetu pogađa 10 posto žena, a prevedemo li taj postotak na stanovništvo Hrvatske, od endometrioze pati oko 90.000 žena.

Obilježena je rastom tkiva nalik na endometrij (sluznicu maternice) izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene. Rast endometriotičnih plakova uzrokuje kroničnu upalnu reakciju koja može rezultirati stvaranjem ožiljnog tkiva unutar zdjelice i drugih dijelova tijela.

Najčešći simptomi bolesti su vrlo bolne menstruacije koje onemogućuju da žena obavlja uobičajene dnevne aktivnosti, bolni spolni odnosi, bol pri pražnjenju crijeva i/ili mokrenju, kronična bol u zdjelici, nadutost trbuha, mučnina, umor, a ponekad i depresija i tjeskobe.

Endometrioza je također važan uzrok ženske neplodnosti. Varijabilna i široka simptomatologija endometrioze te ograničena svijest o ovoj bolesti otežava dijagnozu.

Oboljele žene u zdravstvenom sustavu često prolaze ispod radara i nisu adekvatno tretirane zbog čega godinama trpe nesnosne bolove.

Australska modna dizajnerica Kate Ford već 15 godina živi s bolnom bolešću nakon što joj je dijagnosticirana kao tinejdžerica.

"Padala sam u nesvijest. Povraćala sam. Bilo mi je sve gore i gore. Jednostavno nisam mogla ništa učiniti u vezi s tim. Jedina opcija je bila da počnem uzimati pilule kada sam imala doslovno 15 godina, a ja sam odlučila da to ne činim.

"Na kraju sam se jednostavno morala nositi s boli dok nisam bio dovoljno stara za operaciju sa 17."

Ford kaže da intenzivna bol može pogoditi u bilo kojem trenutku.

"Možeš biti dobro jednu sekundu, samo sjediti i smiješiti se, bez boli, a onda u roku od minute, kao da je život izbrisan iz tebe. Pobijeliš, onesvijestiš se, povraćaš, boli te, kao da te netko bode u trbuh."

Ford je prošla četiri invazivne laparoskopske operacije prije nego što se podvrgla tretmanima liječenja neplodnosti što je dovelo do rođenja njezinih blizanaca u veljači prošle godine.

Pozdravila je znanstvena otkrića o endometriozi. "Ali oni još uvijek jednostavno ne razumiju što je to", rekla je.

Abbott je rekao da ovo otkriće znači da će različite vrste endometrioze biti ciljano i učinkovitije tretirane, na sličan način kao i rak dojke.

"Prije trideset godina sve vrste raka dojke tretirali smo na isti način", rekao je.

"Sada znamo da postoji mnogo različitih vrsta raka dojke i liječimo ih u skladu s tim. Poznavajući vrstu endometrioze, moći ćemo predvidjeti postoji li vjerojatnost da će pacijentica doživjeti agresivan, invazivni oblik bolesti i te joj ponuditi liječenje za očuvanje njezine plodnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:33