BEZ IJEDNE KRPICE

Zaboravite rublje i pidžame, evo na koje će vam sve načine tijelo biti zahvalno ako spavate goli

 Ghislain & Marie David De Lossy
Nagost u krevetu mnogima još uvijek predstavlja nelagodu zbog čega redovito posežu za pidžamom, iako postoji cijeli niz benefita

Čini se da je seks ikona Marilyn Monroe još davnih dana znala tajnu vječne ljepote, zdravlja i sreće kad je izjavila da spava samo s kapljicom parfema Chanel 5, bez rublja i pidžame.

Nije zapravo uopće toliko neobično spavati gol. Primjerice, svaka treća osoba u Americi spava gola, kaže međunarodna studija američke Nacionalne zaklade za spavanje. Kod nas se zasad nitko ne bavi ovakvim zabavnim istraživanjima pa ne možemo sa stopostotnom sigurnošću govoriti o navikama odijevanja ili pak razodijevanja Hrvata za odlazak u krevet.

Svi, dakako, barem ponekad spavaju goli, iako im to nužno nije navika. Mnogima se potom čini da se ujutro bude odmorniji ako spavaju goli.

No nagost u krevetu mnogima još uvijek predstavlja nelagodu zbog čega redovito posežu za pidžamom.

Ipak, možda ćete promijeniti mišljenje kad vidite koje sve blagodati tijelu donosi bezbrižno spavanje bez ijedne krpice na tijelu.

Brže ćete zaspati

Dodatna tjelesna toplina s kojom se posebno često susrećemo ljeti može otežati proces padanja u san. Umjesto da tad palite klima uređaje ili ventilatore, svucite se. Vaše će tijelo tako lako samoregulirati toplinu, a vi ćete hitro utonuti u san.

Napomenimo samo da netom prije počinka tijelo instinktivno snižava temperaturu pa se za kvalitetan san tijelo rashlađuje. Dakle, ne ugrijava, kako to često mislimo pokrivajući se toplim pokrivačem.

Upravo zbog te pogreške se ljeti usred noći znamo probuditi znojni i nemirni. Probajte spavati goli i vidjet ćete da se takva neželjena noćna buđenja više neće događati.

Intimna zona bit će vam zahvalna

- Ako nemate tkaninu koja pokriva vašu intimnu zonu, uklonit ćete rizik od infekcija koje mogu uzrokovati bakterije na rublju - kaže trener spavanja Bill Fish.

Spavanje bez odjeće može pomoći i ako osjećate bol u vulvi - objašnjava dr. Shweta Pai, liječnica Love Wellnessa.

To znači da biste, ako odbacite donji veš, mogli eliminirati peckanje i svrbež tog područja.

image
Emely

Osim intimnog područja i ostatak vašeg tijela može prodisati bez tkanine koja ga sputava. Zato se nagost posebno preporučuje ljudima koji se bore s aknama i dermatitisom.

Sporije ćete starjeti

Neki stručnjaci kažu da se smanjuje nastanak bora na koži ako je temperatura tijela izregulirana, odnosno, niža. Kako smo već spomenuli, kad spavate goli, snižavate tjelesnu temperaturu, pa se da naslutiti i da će nastanak bora biti usporen. Probajte, nemate što za izgubiti.

Uronjeni u postelju bez odjeće, više ćete razmišljati o svom tijelu te je izglednije da ćete prihvatiti sitne nesavršenosti koje vas možda smetaju.

Kad se, pak, osjećate ugodno u svom tijelu, jača vam samopouzdanje. Promjenu stava i osmijeh na licu ljudi oko vas svakako će primijetiti.

Zbližit ćete se s partnerom

Ne treba posebno isticati da će vaš seksualni život biti uzbudljiviji ako s partnerom spavate goli. Koža na koži potiče lučenje oksitocina, a on pak povećava osjećaj bliskosti. A to će vam svakako začiniti ljubavnu vezu ili brak.

Na kraju, ako vas nabrojane prednosti nagog spavanja nisu potaknule da ga isprobate, stručnjaci savjetuju da, kao prvi korak, na počinak legnete bez donjeg veša, samo u pidžami. Tijelo će vam i na tome biti zahvalno.

Dakako, za kvalitetan san je najvažnije osjećati se ugodno pa se prije spavanja opustite, osigurajte čistu i meku posteljinu te namjestite sobnu temperaturu na 16 do 20 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:12