TIM ZA VJEŽBU

Upoznajte ekipu: Jutarnji list i Aktivna Hrvatska pozivaju na treninge u Umagu, Vodicama, Dubrovniku...

Ženski tim Aktivne Hrvatske

 Filip Popović
Sportsko-edukativni projekt kreće u desetu proljetno-ljetnu turneju aktivacije i na otvorenom

Dolaskom toplog vremena stvoreni su idealni uvjeti za početak vježbanja na otvorenom. Broj aktivnih građana, koji redovito vježbaju, je oko 25 posto, onih neaktivnih čak iznad 60 posto, a pada i broj aktivnih sportaša u klubovima. Gledajući podatke na nacionalnoj razini, svaki treći osmogodišnjak, odnosno njih 35 posto ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Upravo iz tog razloga sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska kreće u desetu proljetno-ljetnu turneju aktivacije i treninga na otvorenom. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora. Generalni partner projekta je HEP.

Važnost tjelesne aktivnosti

"Prije pandemije covida-19 gotovo 90 posto svih smrtnih slučajeva u regiji pripisivalo se kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu tipa 2, raku i drugim nezaraznim bolestima. Trenutačne globalne procjene pokazuju da se četiri od pet adolescenata i svaka četvrta odrasla osoba nedovoljno bave tjelesnom aktivnošću!", priopćila je Iva Pejnović Franelić iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH na panelu Aktivne Hrvatske i dodala: "Obnovljene smjernice SZO o tjelesnoj aktivnosti preporučuju djeci i adolescentima u dobi od pet do 17 godina provoditi tijekom tjedna u prosjeku najmanje 60 minuta tjelesnih aktivnosti dnevno!".

Ponukani ovim lošim statistikama krećemo u aktivaciju Hrvatske. Tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba ove godine čine već iskusne trenerice Ana-Marija Galeković, Iva Lončar, Karla Kaurić, Lukrecija Dragić i Tina Živković. S građanima će vježbati i treneri Dominik Špoljarić, Drago Pezić, Karlo Kligl, Ivan Antunović i Patrik Kramarić.

image

Anamarija Galeković, Karla Kaurić

Filip Popović
image

Drago Pezić

Filip Popović
image

Ivan Antunović

Filip Popović
image

Luka Šuker, Dominik Špoljarić, Karlo Kligl

Filip Popović
image

Lukrecija Dragić

Filip Popović
image

Patrik Kramarić

Filip Popović
image

Tina Živković

Filip Popović

Focus point trening ove će sezone održati Asja Petersen, Jelena Atabeyki vodit će radionice s vježbama za lice i tijelo, Sandra Petra Pintarić jogu, a psiholozi Ana i Igor Čerenšek održat će radionice mentalnog treninga.

image

Ana i Igor Čerenšek

Filip Popović
image

Asja Petersen

Filip Popović
image

Jelena Atabeyki

Filip Popović
image

Sandra Petra Pintarić

Filip Popović
image

Renata Sopek

Filip Popović

Prijave za treninge

"Broj registriranih aktivnih sportaša u Hrvatskoj do 2017. godine bio je u rastu i iznosio je oko 282 tisuće, međutim taj je broj počeo opadati i prije pandemije covida. Informacije iz klubova u posljednje vrijeme nisu dobre tako da u sportskim organizacijama predstoji velika borba za pridobivanje djece i mladih kako bi ostali u sportu!", istaknula je Sanda Čorak iz Hrvatskog olimpijskog odbora.

Za treninge u Umagu, Vodicama, Dubrovniku, Splitu, Petrčanima, Daruvaru, Osijeku i Zagrebu možete se prijaviti na www.aktivnahrvatska.hr. Treninzi su prilagođeni svim dobnim skupinama, rade se bez vanjskih opterećenja. Uz samo vježbanje, stručnjaci projekta besplatno će educirati građane te davati savjete iz područja nutricionizma, zdravlja i kineziologije.

"Podaci Eurobarometra za Hrvatsku pokazuju kako je 2013. godine redovito vježbalo samo devet posto odraslih građana. Jedan od puteva da se to ispravi je povećana tjelesna aktivnost već kod djece školskog uzrasta kroz nastavu tjelesnog. Na taj način bi se već u toj dobi razvijale navike bavljenja zdravstveno usmjerenom tjelesnom aktivnošću. Ono za što se zalažu Hrvatski kineziološki savez i sva tri kineziološka fakulteta u našoj zemlji je povećanje broja sati tjelesne i zdravstvene kulture u školama. Također, smatramo da bi kineziolozi trebali s djecom početi raditi već od prvog razreda osnovne škole kako bi djecu kvalitetnije podučavali usvajanju motoričkih znanja te tako značajnije utjecali na razvoj njihovih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti!", zaključuje dekan KIF-a Tomislav Krističević.

Sve je počelo u ožujku radionicama za žene iznad 40

Deseta sezona Aktivne Hrvatske započela je krajem ožujka posebnim radionicama za žene iznad 40-e godine.

Povijesna utvrda Medvedgrad u Parku prirode Medvednica bila je domaćin za više od 80 žena koje su imale priliku poslušati savjete kako se nositi s godinama, biti vedrije, ali i kako usporiti starenje lica te vježbama popraviti zdravstveni status.

Stotinu građana Zadra, pak, početkom travnja u jednoj od najljepših sportskih dvorana Krešimira Ćosića vježbalo je u najvećem grupnom treningu nakon popuštanja epidemioloških mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:14