ŠIRENJE ZARAZE

Svjetska zdravstvena organizacija: ‘Nema dokaza da su majmunske boginje mutirale‘

Majmunske boginje

 Cdc/Sciencephoto/Profimedia/Cdc/Sciencephoto/Profimedia
Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom...

Svjetska zdravstvena organizacija nema dokaze da je virus majmunskih boginja mutirao, rekao je u ponedjeljak visoki izvršni dužnosnik UN-ove agencije, istaknuvši da zarazna bolest koja je karakteristična za središnju Afriku nema tendenciju mijenjati se.

Rosamund Lewis, voditeljica tajništva za majmunske boginje koje je dio Programa za hitne slučajeve WHO-a, rekla je na brifingu da su mutacije kod ovog virusa manje, iako će genomsko sekvenciranje slučajeva pomoći u razumijevanju trenutnog izbijanja virusa.

Više od 100 sumnjivih i potvrđenih slučajeva u nedavnom izbijanju virusa u Europi i Sjevernoj Americi nije bilo teško, rekla je Maria van Kerkhove, voditeljica za zaraze i zoonoze i tehnička voditeljica za covid-19 u WHO-u.

"Ovo je situacija koja se može spriječiti", rekla je.

Izbijanje virusa je netipično, prema WHO-u, jer se događa u zemljama gdje virus redovito ne cirkulira.

Znanstvenici nastoje shvatiti porijeklo slučajeva i je li se išta po pitanju virusa promijenilo.

Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom kao kod vodenih kozica.

Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem i kontaktom s kožnim promjenama oboljelih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2022 01:05