CIJENA KAO SUHO ZLATO

STRUČNJACI O KREMAMA KOJE SU PREPLAVILE HRVATSKO TRŽIŠTE 'Lažu vas. Neke koštaju i 8000 kuna, ali nisu ništa bolji od onih koji stoje 120 kuna'

 iStock
 

Kreme koje se koriste za skidanje bora su preplavile tržište: s hijaluronom, s bademovim uljem, s košticama naranče, s C vitaminima, s mikronutrijentima protiv starenja, s revitalizirajućim vitaminima za pomlađivanje... Neki proizvođači idu toliko daleko pa tvrde da je njihova krema "bolja od botoksa i kirurškog noža". A koštaju kao suho zlato, od 200 do čak 8000 kuna. I, što je najčudnije, itekako se prodaju, posebice ove najskuplje, piše Slobodna Dalmacija.

I što je zajedničko svim tim kremama? Pa da ne djeluju kako je opisano na reklama, kažu naši sugovornici! Naime, nema relevantne studije koja bi potvrdila učinkovitost glađenja i nestajanje bora u dva tjedna ili mjesec dana, a svejedno ih na našim televizijama često reklamiraju i dermatolozi. Jer, naši ljudi ne vjeruju baš reklamama, ali kad se ispred njih na ekranu pojavi žena u bijeloj kuti, a ispod joj piše titula dermatologa i liječnice, e onda je druga stvar.

Duško Maletić je estetski kirurg koji se više od 20 godina bavi tom granom medicine, a njegovo mišljenje o kremama je više nego jasno.

Neetične reklame

- Da te kreme djeluju kako govore te neetične reklame, svi medicinari koji se bave estetskom kirurgijom bi odmah ostali bez posla. Nema te kreme, eliksira koji će preokrenuti biološki sat, skinuti bore i ispeglati lice. Svatko tko vam kaže drukčije taj laže. Krema može malo hidratizirati lice, ali istraživanja i naše iskustvo kaže da nema tog pripravka koji će zagladiti nečije bore i pomladiti ga u 20-30 dana ili pak nekoliko godina korištenja nekog preparata. Također, nisu istinite ni reklame u kojima se govori da kreme mogu pomoći u mršavljenju i zatezanju kože, to je, oprostite na izrazu, glupost.

Ako želimo zaustaviti starenje ili se pomladiti, osoba se može podvrgnuti laserima, radiofrekvenciji, dakle mora biti neka energija, ili pak, pojednostavljeno rečeno, može ići pod nož ili na kemijski piling. Ako je dio tijela atrofirao, mi ga podižemo i popravljamo filerima ili vlastitim biološkim materijalom, ako ima viška kože mi je odrežemo, jer nema te kreme koja primjerice može biti učinkovita kao abdominoplastika - kaže taj liječnik.

Duško Maletić

Serum koji pegla

- Serum koji pegla bore u samo dva tjedna, hrani i vlaži, antiaging kompleks, hijaluron, biljni kompleks, kompleks srebrnog vina - navodi se u opisu "čudotvornog seruma" koji zapada 2200 kuna! I serum se prodaje, a uz njega se u kolekciji nalaze i druge kreme, tonici, dakle sve skupa tisuću eura i više. No to je, kaže dr. Maletić, bacanje novca, a s njim se slaže i poznata splitska dermatologinja prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić. Doktoricu smo pitali i koji je njezin antiage savjet.

- Ne vjerujte čudotvornim reklamama, dobro se naspavajte, smanjite stres, prestanite pušiti i prekomjerno piti alkohol. Pijte dovoljno vode, na suncu budite umjereno, jedite raznovrsnu hranu. E, to će vašoj koži pomoći više od bilo koje kreme. Žene neka obavezno skidaju šminku uvečer i očiste lice.

U Americi su podignute brojne tužbe zbog zavaravanja kupaca. Primjerice, jedna tvrtka reklamirala je kremu "više znanosti, manje bora" i naplaćivala je za čak 135 dolara, a uz koju je išla krema za oči od 59 dolara i losion za čišćenje lica od 45 dolara.

Jedna od najpoznatijih svjetskih tvrtki također se našla na udaru američke federalne agencije koja kontrolira tržište i štiti kupce (FTC). Naime, 2014. utvrđeno je da je L’Oréal USA davao zavaravajuće oglase, a vezano uz proizvode 'Lancôme Génifique' i 'L’Oréal Paris Youth Code'. FTC je u svojoj pritužbi napisao da je L’Oréal iznio lažne tvrdnje da njihovi proizvodi pomlađuju na način da ciljaju na naše gene.

Kozmetika koja vraća vrijeme

- Stvarno bi bilo lijepo da kozmetika može vratiti vrijeme - rekla je Jessica Rich, direktorica FTC-ovog ureda za zaštitu potrošača, navodeći da je L’Oréal u nacionalnim medijima tvrdio da njihovi proizvodi dokazano pomažu, djeluju na gene i pomažu da se koža čini mlađom za već sedam dana?!

Slične tužbe i protiv drugih proizvođača krema su podignute diljem svijeta. I tužitelji su dobili odštete, a proizvođačima je zabranjeno ubuduće se tako reklamirati.

I američka Agencija za hranu i lijekove naredila je tvrtkama da ne daju lažne oglase.

- Potrošači moraju znati da ove tvrdnje o ljekovitosti nisu dokazane od strane FDA - navela je agencija, koja sada redovno šalje pismo upozorenja čim vidi da neka kozmetička tvrtka tvrdi da njihovi proizvodi liječe, pomlađuju kožu, na način da povećavaju proizvodnju kolagena i elastina, smanjuju male i velike bore, zatežu kožu...

- Obavještavamo vas da je FDA pogledala vašu stranicu i da na njoj kupce dovodite u zabludu - izvadak je iz jednog pisma kojeg je FDA poslala. Naravno, tvrtka je odmah nakon upozorenja prekinula reklamnu kampanju i povukla sve letke.

No, u nas i dalje nema ni reda ni zakona. Evo nekih izvadaka iz letaka trgovačkih kuća koje prodaju kozmetiku poznatih marki. "Zapanjujući rezultati već nakon dva tjedna redovite upotrebe kreme protiv bora", "Starenje kože je normalan proces no možemo ga odgoditi, usporiti i ublažiti. Tajna leži u tome da svakodnevno koži priuštimo male rituale njege koji će joj zadržati ljepotu i mladolik izgled.

Kako obraniti kožu od štetnih utjecaja i pritom zadržati prekrasan ten? Jednostavno. Poklonite joj mnogo sna, svježeg zraka, vitamina i minerala, temeljito ju čistite i ne zaboravite na kremu za lice. Tretman upotpunite hranjivim serumima i maskama. I koža će vam uzvratiti prekrasnim, blistavim tenom bez bora. A mi ćemo Vam pomoći izabrati najbolju dnevnu i noćnu njegu koja odgovara Vašem tipu kože i Vašim godinama", stoji u reklami.

- Postoje ciljani tretmani za korekciju postojećih bora. To su serumi prilagođeni dobnoj skupini. Koristite ih prije nanošenja kreme ili samo navečer. Maske za lice su idealna korektivna dopunska njega protiv starenja kože. Preporučujemo da ih koristite dva puta tjedno nakon obavljenog pilinga koji će kožu pripremiti za daljnju njegu. Noćna njega protiv bora se razlikuje od one dnevne. Te noćne kreme su bogatije, više hrane kožu i djeluju dubinski. Obnova kože se događa preko noći dok spavamo pa su noćne kreme poželjni preparati u borbi protiv bora - navodi se u jednom drugom opisu skupog proizvoda.

Kupite preparat s retinolom

Razgovarali smo i s dermatologinjom, prof. dr. sc. Neirom Puzinom Ivić.

Mogu li kreme zategnuti kožu i skinuti bore s lica u roku od sedam ili 30 dana?

- Ne mogu, pa da je stavljate i godinu dana. Nema znanstvene studije koja to može potvrditi. Jesu li onda reklame na našim televizijama zavaravanje kupaca?

- Jesu.

Ima li nešto što ipak štiti od starenja kože?

- U kremama može pomoći vitamin A, tj. retinol, ali ta pomoć nije čudotvorna, niti se može govoriti o nekim rezultatima u kojima će biti vidljivo smanjenje bora.

Trebamo li onda koristiti kreme za lice?

- Trebamo, ali ne izdvajati više od 100 - 120 kuna za kreme. Lice treba hidratizirati, štititi ga atmosferskih prilika, i za to su kreme dobre.

A što je s onim kremama od 8000 kuna?

- A znate kakvi su naši ljudi, misle ako je nešto skupo da to valja. Ali uvjeravam vas, krema od 8000 kuna neće ništa bolje djelovati na vaše lice od one od 8000 kuna. Ova skuplja će jedino djelovati na vaš bankovni račun.

Neki dermatolozi se pojavljuju u reklamama i tvrde da te kreme imaju antiage svojstva?

- Mogu vam samo reći da se ja osobno ne bih nikad pojavila u takvim reklamama i tvrdila nešto za što nema nikakve znanstvene podloge.

Neira Puzina Ivić

Krema od nevjerojatnih 8200 kuna: Cijene i opisi proizvoda u našim parfumerijama

Noćni eliksir (20 ml)

8200,00 kn

"Noćni serum nudi bogate hranjive sastojke za regeneraciju kože, disanje, detoksikaciju, imunitet te poboljšanje prirodnih procesa kože. Eliksir nudi najveću koncentraciju ekskluzivnog kompleksa... jedinstvenom mješavinom rijetko korištenih aktivnih sastojaka. Nanosi se navečer nakon čišćenja i toniranja i dovoljna je jedna kapljica. Koristeći vrhove prstiju, lagano nježno nanesete preko cijelog lica, izbjegavajući područje oko očiju i dopustite da se potpuno apsorbira", hvale svoj 'eliksir' proizvođači.

Serum (50 ml)

2200,00 kn"

"Serum koji pegla bore u samo dva tjedna, hrani i vlaži, antiaging kompleks, hijaluron, biljni kompleks, kompleks srebrnog vina", hvale taj 'čudotvorni' serum na jednoj stranici, a nigdje linka o kliničkim ispitivanjima, dokazima...

Krema za područje oko očiju (15 ml)

350 kuna

"Bogata, hranjiva formula namijenjena za osjetljivo područje oko očiju. Vidljivo smanjuje oštećenja te ostavlja kožu blistavijom i mlađega izgleda. Djeluje na bore, tamna područja i čvrstoću kože te smanjuje štetu nastalu starenjem. Nanesite u tri koraka: za smanjenje bora, nanesite kremu u pokretu valova kako biste izravnali bore. Za smanjenje tamnih krugova lagano štipajte tamna područja kako biste potaknuli cirkulaciju. Za učvršćivanje kože nanesite kremu kružnim pokretima", navode trgovci.

Obnavljajuća krema (50 ml)

2000 kuna

"Smanjuje izgled linija i bora i učvršćuje kožu lica. Sadrži najluksuznije sastojke - crni tourmalin, mineral koji vraća energiju stanicama kože. Nanosi se ujutro i navečer na očišćenu kožu lica", navodi proizvođač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:50