AI i zdravstvo

Prijavite se na inovacijsko natjecanje i osvojite nagrade iz fonda vrijednog 9.000 eura

Ilustrativna fotorafija

 Robert Daly/Caia Image/Profimedia/
Javno-privatni konzorcij AI4Health.Cro želi riješiti problem ponovne hospitalizacije pacijenata nakon njihova otpusta iz bolnica

Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) pozvao je timove ili pojedinačne natjecatelje da se prijave na natjecanje s ciljem razvoja inovativnog rješenja za problem rane rehospitalizacije primjenom umjetne inteligencije. AI4Health.Cro je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju (AI) vidi kao ključnu za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz Institut Ruđer Bošković kao koordinatora, a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te NPOO-a u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

‘‘Ako želite pridonijeti poboljšanju zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj primjenom AI tehnologije, te sudjelovati u razvoju rješenja koje će predvidjeti hospitalizaciju pacijenta do 30 dana nakon otpusta iz bolnice, a uz to se natjecati za bogati fond nagrada, prijavite se na AI4Health.Cro inovacijsko natjecanje!‘‘, ističe se i pozivu.

Rehospitalizacija, odnosno ponovna hospitalizacija pacijenata, predstavlja značajan financijski problem u zdravstvu. No, prema procjenama istraživačkih studija, čak do 50 posto ovih ponovnih prijema pacijenata u bolnice moguće je izbjeći."Kako bi se u kliničkoj praksi liječnici i ostali raspoloživi kapaciteti mogli usmjeriti na neizbježne slučajeve, potrebna su točnija predviđanja, ali i razumijevanje mogućih uzroka rizika za ponovni prijem pojedinih pacijenata. Umjetna inteligencija ovdje može pomoći!

Rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, koja koriste kliničke podatke trebala bi pomoći u boljem predviđanju potreba za dodatnim intervencijama i pridonijeti smanjenju troškova, a uz to i sugerirati nove pristupe za sprječavanje učestalih ponovnih prijema", navodi se u tekstu poziva.

Sudionici Natjecanja mogu biti sve punoljetne fizičke osobe koje imaju potpunu poslovnu sposobnost te koje se prijave na Javni poziv. Pojedini Sudionik se može prijaviti samostalno ili u timu koji se sastoji od najmanje dva do najviše pet sudionika. U slučaju samostalne prijave Organizator će sudionike rasporediti u novoformirane timove. Prvoplasirani tim osvojit će novčanu nagradu u neto iznosu od 5.000 eura, drugoplasirani tim od 3.000 eura, a trećeplasirani tim 1.000 eura.

Prijave za natjecanje su otvorene do 18. veljače do 23:59 sata, a podnose se elektronski na web stranici projekta AI4Health.Cro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:50