NOVO OTKRIĆE

Nova zaštita od trudnoće: Uskoro injekcija za mušku kontracepciju

Muškarac svaka dva mjeseca mora dobiti dvije injekcije koje blokiraju proizvodnju i zrelost spermija. Na tržištu se očekuje za pet godina

ZAGREB - Osamdeset britanskih parova koji su isprobali mušku kontracepciju zadovoljno je učinkom. Osobito su zadovoljne žene koje bi u slučaju da konačno “proradi” muška kontracepcija imale jednu brigu manje u planiranju obitelji, ali i manje problema s mogućim nuspojavama kontracepcijskih pilula.

Očekuje se da bi muška kontracepcija mogla biti na tržištu za pet godina.

Spremaju injekciju za žene

Kontracepcija se temelji na tome da muškarci svaka dva mjeseca dobivaju dvije injekcije koje djeluju tako da mozak blokira proizvodnju i zrelost spermija.

Sadrži muški hormon testosteron i inačicu ženskog hormona progesterona što potiče mozak da reducira razinu drugih hormona koji kontroliraju proizvodnju spermija i njihovo sazrijevanje. Znanstvenici ističu da se vrlo brzo nakon prestanka uzimanja kontracepcije produkcija spermija kod muškaraca kao i njihova zrelost za oplodnju vraća na uobičajenu razinu bez ikakvih posljedica. Od nuspojava bilježi se tek rijetka promjena raspoloženja i akne.

Istodobno se radi i na kontracepcijskoj injekciji za žene jer je to jednostavan i vrlo siguran način kontrole trudnoće, ističu znanstvenici. Profesor Richard Anderson sa Sveučilišta u Edinburgu, koji vodi jednu od dvije dogogodišnje studije učinkovitosti muške kontracepcije, kaže kako žene već dugo misle da je došlo vrijeme da i muškarci nose dio tereta u planiranju obitelji.

Osim toga, žene su zabrinute zbog studija koje su pokazale da možda ipak postoji povećana opasnost za rak-dojke i trombozu kod žena koje koriste hormonske kontracepcijske pilule.

Pobačaj kao kontracepcija

Istina, kaže Anderson, loša strana ove kontracepcije je da muškarci svaka dva mjeseca moraju ići svom liječniku obiteljske medicine. Ipak, znanstvenici naglašavaju da ne treba zaboraviti da ni ova vrsta kontracepcije ne šititi od spolnih bolesti baš kao ni kontracepcijske pilule za žene.

Kad je riječ o kontracepciji u Hrvatskoj, oko 100.000 žena u fertilnoj dobni uzima kontracepcijske tablete ili njih 9 posto. Od ostalih načina zaštite, pokazala je jedna anketa, 15 posto parova koristi kondom, spiralu oko 3 posto žena, a čak 15 posto parova pokušava spriječiti trudnoću potpuno nepouzdanim prekinutim snošajem.

Zbog toga se nerijetko događa da se pobačaj koristi kao kontracepcija, a znali li se da je među 4500 žena koliko ih godišnje pobaci u braku i da ima jedno ili više djece, onda je to podatak koji ukazuje da u Hrvatskoj učinkovita kontracepcija parovima još nije dovoljno poznata.





Hormonske pilule nisu za sve žene

Žene koje ne bi trebale koristiti hormonsku kontracepciju:

- puše više od pet cigareta dnevno

- imaju više od 90 kilograma težine

- s visokim krvnim tlakom

- s migrenom

- s dijabetesom

- ranije venske ili arterijske tromboze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:35