REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Nova studija tvrdi: Čak i manje od preporučenih količina kofeina tijekom trudnoće mogu utjecati na život djeteta

Trudnica sa šalicom kave, ilustracija

 Suedhang/Imagesource/Profimedia
Dosadašnja preporuka bila je da trudnice svoju konzumaciju kofeina ograniče na 200 miligrama dnevno

Većina ljudi dan voli započeti šalicom mirisne kave, ali ako je suditi prema novom istraživanju, trudnice je ne bi trebale piti ni u količini koja se dosad smatrala dozvoljenom. Naime, djeca koja su prije rođenja, u maternici, bila izložena malim količinama kofeina u prosjeku su bila manja od djece čije majke uopće nisu pile kavu ili čajeve koji sadrže kofein. Prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavljeno na JAMA Network Openu, razlika u visini prisutna je i u dobi od četiri godine, a povećavala se svake godine do navršenih osam.

- Da budemo jasni, ovo nisu velike razlike u visini, ali postoje te male razlike u visini među djecom majki koje su tijekom trudnoće konzumirale kofein i onih koje nisu – komentirala je za CNN dr. Jessica Gleason, istraživačica na Eunice Kennedy Shriver Nacionalnom institutu za dječje zdravlje koja je ujedno glavna autorica ovog istraživanja.

Šalica čaja s kofeinom sadrži oko 75 miligrama kofeina, šalica instant kave oko 100, a filtrirane kave oko 140 miligrama. Čak i čokolada sadrži kofein – konkretno 31 miligram.

Dosadašnja preporuka bila je da trudnice svoju konzumaciju kofeina ograniče na 200 miligrama dnevno, ali su istraživači primijetili razlike i kod onih roditelja koji su se pridržavali tih smjernica. Ipak, profesor epidemiologije i biostatistike na Sveučilištu Curtin u Australiji dr. Gavin Pereira takvu interpretaciju rezultata istraživanja uzima s rezervom.

- Korelacija uočena u ovoj studiji može se objasniti postojanjem zajedničkog uzroka te konzumacije kofeina i ograničenja rasta kao što su siromaštvo, stres i prehrambeni čimbenici - rekao je Pereira za Science Media Centre. Dodao je da bi problem nastao ako bi se ta niža visina zadržala u odrasloj dobi jer onda postoji šansa da se ta djeca suoče s bolestima srca i dijabetesom.

- Ali još uvijek ne postoji način da se sazna hoće li se razlika zadržati u odrasloj dobi, a studije poput ove koje se fokusiraju na ishode populacije nisu razlog za paniku. Ove trendove na razini populacije treba umjesto toga uzeti u kontekstu drugih istraživanja kako bi organizacije ponovno procijenile svoje preporuke – naglašava.

Istraživanja o utjecaju kofeina na fetus provodila su se i prije, ali njihovi rezultati nisu bili dosljedni. Primjerice, meta-analiza iz 2015. godine pokazala je da postoji povezanost između konzumacije kofeina i tek manjeg broja novorođenčadi, a studija iz 2020. sugerirala je da ne postoji doza koja je potpuno sigurna za fetus u razvoju.

Iako zvuči ostvarivim devet mjeseci izdržati bez kave ako to znači veću sigurnost za dijete, stvari su nešto kompliciranije od toga. Kofein se nalazi i u čaju, gaziranim i energetskim pićima, kakau, čokoladi, nekim grickalicama, energetskim pločicama, čak i u nekim lijekovima protiv bolova. Zbog toga liječnici ponovno savjetuju da se prije konzumacije bilo kakvih lijekova ili dodataka prehrani najprije savjetujete s liječnikom, a to se posebno odnosi na trudnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:28