NEPOVOLJAN POLOŽAJ

MOŽE LI VAS KRIVI POLOŽAJ PRI SPAVANJU UČINITI BOLESNIM? Čitav niz zdravstvenih problema može se popraviti samo ako to promijenite, evo kako

 Arhiva

Ako ste loše spavali po noći, to može biti ne samo neugodno, već je i opasno. Naime, različiti bolovi uključujući bolove u leđima, ali i obična prehlada, mogu se pogoršati zbog lošeg sna, a položaj u kojem spavate može imati puno veze s tim.

Način na koji spavate utječe na cirkulaciju krvi u vašem tijelu, posebice ako nekoliko sati pritišćete određeni dio tijela.

Ako se budite nakon neprospavane noći osjećajući umor, postoji nekoliko različitih položaja koje možete isprobati ovisno od čega patite.

Refluks

Osjećaj pečenja u prsima uzrokovan kiselinom iz želuca prema grlu može povećati obilan obrok prije spavanja, a ljudi koji imaju refluks trebali bi spavati na desnom boku s rukama ispred tijela i koljenima lagano povijenim prema trbuhu.

Gastroenterolog John de Caestecker iz sveučilišne bolnice Leicester ističe kako se jednjak spaja na želudac s lijeve strane i kako se ležeći na desnoj strani hrana može lakše kretati kroz probavni trakt.

Bolna leđa

Loš položaj pri spavanju moće samo pogoršati situaciju s leđima i bolove u kralježnici.

Lezite na bilo koji bok s rukama ispred tijela i povijte lagano koljena, no između njih stavite jastuk kako bi bila razmaknuta u širini bokova.Možda će vam isprva biti neobično tako spavati, no ustrajte i naviknut ćete se. Jastuk mora biti debeo toliko da se vrat ne krivi već da bude u ravnini s ostatkom kralježnice.

Začepljen nos

Ne biste trebali spavati na leđima ukoliko ste prehlađeni, ili patite od sinusitisa. Lezite na bok s dodatnim jastukom koji će podići vašu glavu i pomoći da se sadržaj prirodno cijedi.

PMS

Kod bolova vezanih uz mjesečnicu, trebali biste ležati na leđima. Stavite jastuk ispod koljena kako bi pritisak bio više na gornjem dijelu leđa.

Spavanjem na boku pritiskat ćete grudi, a spavanjem na trbuhu stiskat ćete maternicu što će samo pogoršati simptome.

Bolni kukovi od trčanja

I u ovom slučaju trebali biste spavati na leđima. Tako ćete smanjiti pritisak na kukove koji mogu nateći od previše trčanja.

Fizijatrica Sammy Margo i autorica vodiča za dobro spavanje 'The Good Sleep Guide' kaže kako spavanje na boku pritišće kukove, dok spavanjem na leđima ostuštate pritisak od stesa nagomilanog tijekom cjelodnevnog sjedenja ili hodanja.

- Stavite jastuk ispod koljena za dodatnu potporu - pojašnjava.

Ukočen vrat

Trebali biste spavati na leđima i držati vrat što je moguće ravnije kako bi izbjegli savijanje. Oni koji imaju problema s vratnom kralježnicom tvrde pak da im je pomoglo spavanje bez jastuka.

Škrgutanje zubima

Od ovog problema pati 8 posto odrasle populacije i može vam teško oštetiti zube, ali i s vremenom promijeniti kompletan izgled vašeg lica.

Leđeći na leđima mišići čeljusti su prirodno opušteni i rastegnuti zbog gravitacije što pomaže u ovom slučaju.

Hrkanje

Hrkanje se uglavnom može riješiti ako spavate na trbuhu, no ne savjetuje se nužno. Naime, dok ležite na trbuhu mišići vrata ne padaju unatrag kao kad ste na leđima.

Ipak, spavanje na trbuhu općenito se ne savjetuje jer nepravilan položaj vrata može pritisnuti živce i prouzročiti bolove u kralježnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:03