HTJELI SU JOJ UZETI DJECU

Mariah Carey: U bolnici su joj rekli da je pivo dobro za dojenje. Je li to istina?

I kod nas postoji mit da je pivo dobro za dojilje. Što kažu naši stručnjaci

ZAGREB - Popularnu 42-godišnju pjevačicu Mariah Carey prije dva tjedna posjetila je socijalna služba jer je pila pivo u bolnici. Pjevačica je bila izvan sebe, a njezin je suprug rekao da su to gluposti, da je Mariah u bolnici medicinska sestra savjetovala da popije čašu tamnog piva kako bi potaknula stvaranje više mlijeka za dojenje. I to je zaista moguće. Vjerovanje da pivo potiče laktaciju itekako je prisutno.

Bez znanstvenih dokaza

- Pivo je zbog pivskog kvasca odličan izvor vitamina B. Čest deficit tog vitamina 60-ih godina utjecao je na to da se pivo počelo povezivati s dojenjem, i to kao korist - kaže nutricionistica Olja Martinić.

No, rijetkoće koji stručnjak preporučiti dojiljama da piju pivo. Naime, teza da pivo pridonosi laktaciji nije znanstveno dokazana, ali kako je jedan od najčešćih strahova mladih majki da će im nestati mlijeka i neće moći dojiti, pokleknu i poslušaju savjet “mudrih baba”.

U moru savjeta što jesti, što ne jesti, što piti, što ne piti, kako sjediti, ležati, hodati, živjeti, na svakoj drugoj stranici provuče se i onaj o pivu koje bi moglo pomoći. Uglavnom ga netko sramežljivo spomene, kao jeste li čuli, je li to moguće? Velika većina majki protiv je bilo kakvog alkohola. Kažu da je mit da pivo potiče proizvodnju mlijeka, a činjenica da je pivo alkohol i preko majčina mlijeka direktno prelazi na dijete. Ni bezalkoholno pivo nije sto posto bez alkohola, tvrde.

Patronažna sestra

Samo par ih stane u obranu drukčijeg stava, ističu i da je riječ o jednoj čaši svaki drugi dan ili jednom tjedno i obavezno navedu primjer neke poznanice kojoj je to pomoglo. Kako bi potkrijepile svoj stav, navode autoritete koji su im savjetovali jedno malo pivce kao dobrodošlu pomoć na putu prema dugogodišnjem dojenju.

- To mi je savjetovala patronažna sestra - kažu.

Najbolja forumska priča počinje u bolnici, a priča je mlada rodilja koja se nakon poroda suočila s nedostatkom mlijeka. Rodbina joj je nosila sokove, kompote, čajeve, a onda dođe postarija teta, iz vrećice izvadi pivo i kaže: - Ovo je mene spasilo. Probaj, krenut će.

Mlada žena se prenerazi, neugodno joj je, a cimerice koje uspješno doje vrte glavom raskolačenih očiju. Naravno, ona odbije tetu i njezino pivo. Za dva dana izađe iz bolnice i na internetu, na stranicama o narodnim lijekovima, pronađe i savjet u kojem se za poboljšanje dojenja navodi i pivo. Bezalkoholno.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE UTISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 21:23