AKCIJSKI PLAN

KAKO SPRIJEČITI EPIDEMIJU?U Hrvatskoj čak 80% debeledjece postaju debeli odrasli ljudi!

 Arhiva/CROPIX
Alarmantni podaci: višak kilograma ima 26,4 posto djece, a 11,2% je pretilo

U Hrvatskoj je svako treće dijete debelo ili preuhranjeno, a kod odraslih je to dvije trećine populacije. Također, debela djeca u više od 80 posto slučajeva postaju i debeli odrasli i zato treba preventivne programe usmjeriti na djecu jer će ona u budućnosti biti pod velikim rizikom da zbog debljine imaju niz zdravstvenih problema.

Trend porasta

Poručeno je to nedavno sa simpozija u Rovinju na kojem su okupljeni stručnjaci raspravljali o debljini kao rastućem javnozdravstvenom problemu. Paralelno je organiziran i sportski turnir ‘Snaga djece u pokretu’ na kojem je sudjelovalo 60 rukometnih i nogometnih ekipa djece u dobi od 9 do 16 godina iz pet europskih zemalja kako bi upravo na primjeru sportske aktivnosti pokazali kako se može boriti protiv debljine.

Epidemiju debljine u dječjoj dobi moguće je zaustaviti, tjelesna aktivnost značajna je u prevenciji i korekciji prekomjerne tjelesne mase te značajno smanjuje rizik obolijevanja.

Među pet zemalja u EU

- Pravilnim pristupom liječenju debljine u dječjoj dobi moguće je spriječiti ili ublažiti njezine dugoročne negativne posljedice za zdravlje. Hrvatska je među pet vodećih zemalja po broju debelih odraslih, a taj trend se povećava. Trećina djece svakodnevno konzumira slatkiše, a slobodno vrijeme najčešće provode gledajući televiziju, za računalom ili igrajući videoigrice. Svaki dan tjelesno je aktivno samo 30% dječaka i 17% djevojčica. Izgubilo se tradicionalno okupljanje za stolom, brza hrana je lako dostupna, nju se najviše reklamira, a zadnjih deset godina nije se toliko povećao unos kalorija koliko se tjelesna aktivnost smanjila. Zato smo uz stručni simpozij organizirali i sportski turnir kako bi izvukli djecu na igralište - rekao je prof. dr. Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu. Prepoznavanje i praćenje djece s debljinom te kontinuirana edukacija zdravstvenih djelatnika prioritet su zdravstvenog sustava. Pod vodstvom europskih stručnjaka za debljinu u Hrvatskoj je u Rovinju prvi put održan i OMTF tečaj (Obesity Management Task Force), namijenjen zdravstvenim djelatnicima.

- Pretilost je smrtonosna bolest, a Hrvatska je među vodećim zemljama po pretilosti što se posebno odnosi na muški rod. Moramo mijenjati svoje navike - rekao je psihijatar Veljko Đorđević, a prof. dr. Hermann Toplak iz Austrije naglasio je kako je veliki problem taj što ljudi sve manje vježbaju, a, uz to, u većini zemalja debljina se smatra kozmetičkim problemom.

Zdravstveni problem

Debljina je prvenstveno zdravstveni problem. Povećava rizik za koronarnu bolest srca, cerebrovaskularni inzult, hipertenziju, dislipidemiju, dijabetes tip 2, sindrom apneje u snu, a i neke zloćudne bolesti poput karcinoma dojke, maternice, debelog crijeva, prostate te tumora hepatobilijarnog sustava dovode se u vezu s debljinom.

OSMIŠLJENI PREVENTIVNI PROGRAMI Igrom do zdravlja i vježbanje u školi

Hrvatski liječnički zbor je u suradnji s međunarodnom organizacijom EPODE International Network (EIN) pokrenuo javnozdravstveni, obrazovni projekt PETICA - igrom do zdravlja s ciljem prevencije pretilosti u djece i odraslih putem obrazovanja o pravilnim prehrambenim navikama i važnosti redovite tjelovježbe. EIN obuhvaća više od četrdeset programa razvijenih u dvadeset i devet zemalja na tri kontinenta. U cilju prevencije debljine u školama je, također, provođen program vježbi u uvjetima kada škola nema školsku sportsku dvoranu ili se ona ne može koristiti, ili se zbog loših vremenskih prilika ne može na školsko igralište. Osmišljen je skup vježbi za samostalno vježbanje, u parovima, u grupi i elementarne igre bez pomagala te poligonsko vježbanje, uz korištenje didaktičke opreme (prepreke, čunjevi, stalci) za tjelesnu aktivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:48