NOVE PREPORUKE

Američki stručnjaci: Svi stariji od 6 mjeseci trebali bi primiti barem jednu dozu novog cjepiva protiv covida-19!

Ilustrativna fotografija

 Pramote Polyamate/Alamy/Alamy/Profimedia/Pramote Polyamate/alamy/alamy/profimedia
Osobe koje su umjereno ili teško imuno kompromitirane i nisu ranije cijepljene protiv koronavirusa trebale bi primiti tri doze

Stariji od 6 mjeseci trebali bi primiti barem jednu dozu ažuriranog cjepiva protiv covida-19, preporuka je koja je ovih dana stigla iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC). Šefica CDC-a, Mandy Cohen, poslušala je mišljenje stručnih savjetnika Savjetodavnog odbora koji drže da je potreban ‘univerzalni pristup cijepljenju protiv koronavirusa‘, a to je dodatna doza cjepiva za gotovo sve građane, a ne samo starije ili one s kroničnim bolestima.

Ta se ideja brani činjenicom da nova omikron varijanta BA.2.86 ima više od 30 mutacija i da je ažurirano cjepivo Moderne i Pfizera najbolja zaštita od komplikacija, pa i smrti u slučaju zaraze jer ranija cijepljenja više ne pružaju dovoljnu zaštitu kao niti preboljenja od prije dvije ili tri godine.

Istina, ovo ažurirano cjepivo ‘poboljšano‘ je podvarijantom omikrona XBB-1.5, a u međuvremenu pojavila se i varijanta BA.2.86 koja je po stručnjacima opasnija zbog velikog broja mutacija, pa ju zato svjetska znanost drži pod budnim okom. No, i dalje je globalna preporuka da bi se stariji od 65 godina trebali docijepiti poboljšanim cjepivom. I u spomenutom američkom savjetodavnom odboru koji je dao preporuku za cijepljenje starijih od 6 mjeseci, Pablo Sanchez, drži da je to ipak potrebno samo za visokorizične skupine.

No, CDC preporučuje da svi u dobi od 5 i više godina ipak prime jednu dozu ažuriranog cjepiva bez obzira jesu li se ili nisu ranije cijepili. Djeci od 6 mjeseci do 4 godine koja do sad nisu primila cjepivo protiv koronavirusa savjetuje se da prime dvije doze Moderninog cjepiva ili tri Pfizer-BioNTechovog. Također preporuka je da sve doze trebaju biti od istog proizvođača. Osobe koje su umjereno ili teško imuno kompromitirane i nisu ranije cijepljene protiv koronavirusa trebale bi primiti tri doze ažuriranog cjepiva, kažu u CDC-u. Oni koji su nedavno preboljeli covid-19 trebaju pričekati tri mjeseca do cijepljenja.

No, zanimljiv je detalj u američkim raspravama oko cijepljenja i korone činjenica da je cijena doze cjepiva značajno veća od one koja je vrijedila za vrijeme pandemije. Doza Moderninog cjepiva sad je 129 dolara, a Pfizerovog 120. Nešto manja cijena je ako cjepivo kupuje vlada za one koji imaju pravo na besplatno cijepljenje.

Valja podsjetiti da je u vrijeme korone EU plaćala najprije 15,50 eura za dozu Pfizerova i 21,50 eura za Modernina cjepiva, a potom je cijena podignuta na 19,50 odnosno 25,50 eura po dozi. No, već tada su proizvođači najavljivali da će kad završi pandemija cijena cjepiva biti veća od 100 dolara po dozi što se, čini se i ostvarilo. Ovim cijenama sigurno su kumovali i podbačaji u prihodima tih kompanija nakon što se korona primirila i pao interes za njihovim cjepivima koja su u većini zemalja ostala neutrošena u popriličnoj količini jer se svi građani nisu odlučili na zaštitu.

Stručnjaci kažu da je otpornost unatoč cijepljenju sigurno oslabila kako i kod onih koji su preboljeli covid-19 ali drže da on još uvijek u jednom dijelu postoji. Tek bi neka invazivna varijanta virusa mogla bitnije probiti tu obranu pa se zato i prati BA.2.86 ne bi li se moglo pravodobno intervenirati. Za sad je ova nova varijanta covida-19 zabilježena u Danskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Švicarskoj, Izraelu,Tajlandu, Australiji, Japanu, Južnoj Africi i Južnoj Koreji, a u Hrvatskoj još nije zabilježen niti jedan slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:28