U VIŠE OD 100 ZEMALJA

Velika promjena na Netflixu, stiže kraj švercanju na tuđi račun: Evo što će se dogoditi ako podijelite lozinku

Ilustracija

 Digitallife/Alamy/Alamy/Profimedia/Digitallife/alamy/alamy/profimedia
Netflix je do sad postrožio pravila u više od 100 zemalja, no još nije poznato kad će ova promjena stići i u Hrvatsku

U Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u jučer je stupilo na snagu novo Netflixovo pravilo o zabrani dijeljenja lozinki među korisnicima koji nisu u istom kućanstvu. Ovim potezom Netflix će pokušati stati na kraj "švercerima" koji koriste profile svojih prijatelja i poznanika da ne bi morali plaćati vlastitu pretplatu, prenosi Daily Mail.

Netflix je do sad postrožio pravila u više od 100 zemalja, no još nije poznato kad će ova promjena stići i u Hrvatsku. Iako nije objašnjeno kako će se točno potvrđivati identiteti, mnogi su se već sad suočili s dodatnim troškovima ako žele nastaviti dijeliti svoje korisničke podatke.

- Netflix račun je za korištenje u jednom kućanstvu. Svi unutar tog kućanstva mogu koristiti Netflix gdje god se nalazili - kod kuće, u pokretu, na odmoru. Mogu koristiti i nove pogodnosti poput prenošenja profila i upravljanja pristupom i uređajima, poručili su iz tvrtke sa sjedištem u Kaliforniji.

Kakva su nova pravila?

Iako je dijeljenje lozinki bilo zabranjeno i prije jučerašnje objave, provode se strože mjere da bi se ljudi pridržavali pravila. Vlasnici profila i dalje će moći gledati Netflix, ali cijene će rasti kad se pridruži netko novi. Osobi koja se pridružila naknadno prvo se nudi opcija prijenosa profila na potpuno novo članstvo, ako ga ne prihvati, početni vlasnik profila u Ujedinjenom Kraljevstvu morat će platiti 4,99 funti ili 8 dolara u SAD-u.

Koja je razlika u profilima?

Vlasnici Netflix računa mogu kupiti dodatna mjesta za prijatelje i rođake koji ne žive s njima, no ako osoba živi u drugoj državi ili koristi VPN, proxy ili unblocker uslugu moguće je da neće moći dodati još jedan profil. Potencijalnim pretplatnicima bit će poslana e-pošta ili poveznica za postavljanje vlastitog računa.

Videozapisi za dodatnog člana bit će jednake kvalitete te će imati pristup svim filmovima i serijama putem bilo kojeg uređaja povezanog s internetom. Ključna razlika između dodatnih članova i onih standardnih je ta što dodatni članovi mogu gledati ili preuzimati sadržaj samo na jednom uređaju istovremeno. Također, dodatni računi moraju biti aktivirani u istoj zemlji u kojoj se nalazi račun vlasnika.

Kako će se provoditi kontrola?

Netflix još nije potvrdio kako će se kontrolirati korisnici. Stručnjak za kibernetičku sigurnost vjeruje da se podaci poput IP adresa mogu koristiti za otkrivanje neovlaštenih korisnika.

- Bez znanja kako će se mjera provoditi, teško je znati hoće li se moći varati. Vjerojatno će se temeljiti na jedinstvenim identifikatorima uređaja i IP adresama. IP adrese lako se mogu promijeniti s VPN-om koji bi Netflixu mogao biti trn u oku, rekao je Jake Moore, savjetnik za globalnu sigurnost u ESET-u.

Dodao je da jedan od razloga, zbog kojeg je trebalo duže da se nova mjera objavi, je taj što će ona cijeli proces učiniti nesigurnim. Netflix je već ranije potvrdio da povezani uređaj mora barem jednom mjesečno biti povezan s kućnim WiFijem da bi se smatrao pouzdanim uređajem. Ako se korisnik odseli na više od 31 dana, to bi moglo predstavljati problem.

Zašto Netflix ovo radi?

Prošle godine Netflix je najavio da će poduzeti mjere kako bi se smanjilo dijeljenje profila među korisnicima, uz testiranje na nekim tržištima. To je za kompaniju, koja je prije samo šest godina tvrdila da je "dijeljenje lozinke ljubav", drastičan preokret. Upućeni u situaciju tvrde da se Netflix bori s padom broja pretplatnika nakon pandemije.

Program je pokrenut u Latinskoj Americi, Kanadi, Novom Zelandu, Portugalu i Španjolskoj. Prema Kantaru, to nije bila nimalo dobra odluka jer je u prva tri mjeseca 2023. više od milijun španjolskih pretplatnika svoje pretplate otkazalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:11