NA APARATIMA

Što se, kvragu, događa s kriptom?!

Filip Pavić i Boris Agatić

 Jutarnji List/Hanza Media
Pad vrijednosti, financijske malverzacije, uhićenja, bankroti, propali guru i Jordan Peterson, u kriptosvijetu vlada ludnica

Pad vrijednosti, financijske malverzacije, uhićenja, bankroti. Prošla godina nije bila dobra godina za kriptovalute.

Vrijednost bitcoina pala je za 60 posto, što je oko dva bilijuna dolara, jednostavno nestalo, vrijednost NFT-ja pala je za 95 posto, a usred svega toga čelnik najveće kriptomjenjačnice FTX i "zlatni dečko" Silicijske doline, Sam Bankman Fried, optužen je za prevaru tešku 10 milijardi dolara i uhićen, a na libertarijansko propovijedanje bitcoina sada se bacio i Jordan Peterson.

Što se, kvragu, događa, pitali smo domaćeg stručnjaka za kriptovalute i podatkovnog znanstvenika Borisa Agatića, u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘.

- Bitcoin je volatilan, može pasti u jednoj noći, bilo je isto i 2017. Imali smo padove i do 95 posto, nije to ništa neobično. Treba paziti, možeš u nekoliko tjedana izgubiti sve - govori Agatić.

Veliki padovi u vrijednosti Bitcoina ohrabrili su kritičare i skeptike da kažu: "rekli smo vam, kripto je prevara, kripto je balon". Među njima i neki pametni ekonomisti, nobelovci, ali i ulagači Warren Buffet i Bill Gates.

Istina, kripto još uvijek nije donio obećanu i najavljenu revoluciju i kraj banaka. Banke i dalje postoje, godinama se najavljuje regulacija kriptovaluta koja nikako da dođe, sustav prebacivanja kriptovaluta pokazao se neefiksnima, a praktično, svakodnevno korištenje kritpovaluta, poput bitcoina, je gotovo nepostojeće. Ne može se bitcoinom otići u dućan.

- Znamo da će doći novi rast kripta, možda je metaverzum, to bi trebalo biti pet bilijuna vrijedno tržište, ali teško je predviđati - govori.

Što se Jordana Petersona tiče, koji je nedavno dosta istupao na temu bitcoina tvrdeći da je bitcoin „nepotkupljivi sustav vrijednosti”, što izgleda kao nešto pametno, ali pomalo šuplje što bi on rekao, Agatić veli da su to stavovi "Bitcoin maksimalista".

Nemoguće je ignorirati vjerojatno najveću lanjsku vijest oko pada Sama Bankmana-Frieda i najveće svjetske kripto mjenjačnice FXT. Početkom 2022. tržišna vrijednost FXT-a procijenjena je na 32 milijarde dolara. Krajem 2022. Bankman-Fried je uhićen na Bahamima i optužen da je prevario investitore za 10 milijardi dolara.

- On je bio kao vođa kulta, to mi je odmah bio ‘red flag‘ - govori.

Je li pad kripta nekakav nagovještaj za 2023., tešku recesiju u svijetu, poslušajte u cijeloj epizodi "Što se, kvragu, događa s kriptom?" podcasta ‘Na aparatima‘.

Podcast Jutarnjeg lista "Na aparatima" bavi se temama budućnosti, tehnologije i društva. Kako ćemo živjeti i raditi za 30 ili 50 godina? Kako ćemo se družiti, seksati, putovati...? Hoće li nas tehnologija napraviti glupljima ili pametnijima, hoćemo li i dalje jesti meso, igrati šah, čitati knjige, slušati rock‘n‘roll u 2050. godini? I zašto, kvragu, Google uvijek zna o čemu razmišljam?!

Najteža i najzanimljivija pitanja pitamo naše znanstvenike, profesore, influencere, umjetnike i poduzetnike.

Pronađite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:58