NAJPOŽELJNIJI

Ovako izgledaju savršeni muškarac i žena, tvrdi umjetna inteligencija

‘Savršeni‘ prema umjetnoj inteligenciji

 /Bulimia.com
Muškarci zaista više vole plavuše, a ‘visok, tamnoput i zgodan‘ karakteristike su idealnog muškarca, tvrde alati umjetne inteligencije

Muškarci zaista više vole plavuše, a ‘visok, tamnoput i zgodan‘ karakteristike su idealnog muškarca, tvrde alati umjetne inteligencije koji su to zaključili iz milijardi fotografija na društvenim mrežama koje prikazuju ‘lijepe ljude‘.

Projekt ‘Bulimia‘ za podizanje svijesti o poremećajima prehrane zatražio je od umjetne inteligencije da pokaže savršena muška i ženska tijela, prema onome što najviše privlači pozornost na društvenim mrežama.

Istraživači su prema onome što je AI prikazao zaključili da su najpoželjnije žene one s plavom kosom, maslinastom kožom, smeđim očima i vitkom figurom, dok su ‘savršeni‘ muškarci imali tamne oči, izražene jagodice i izražene mišiće.

image

‘Savršeni muškarac‘ prema umjetnoj inteligenciji

image

‘Savršena žena‘ prema umjetnoj inteligenciji

Čini se da većina rezultata umjetne inteligencije podržava zastarjele standarde ljepote, što upućuje na pristranost tih alata, piše Daily mail.

Projekt Bulimia testirao je generatore fotografija umjetne inteligencije. Naime, AI pretražuje slike koje već postoje dizajnira nove slike na temelju dobivenih rezultata.

Nije sasvim jasno kako su dobiveni rezultati, no pretpostavlja se da se u obzir uzimaju interakcije s fotografijama na društvenim mrežama, uključujući lajkove, komentare i internetska pretraživanja.

Gotovo 40 posto slika ‘savršenih žena‘ bile su plavuše, njih 30 posto imalo je smeđe oči, a više od polovice maslinastu kožu. Gotovo 70 posto ‘savršenih muškaraca‘ imalo je smeđu kosu, a njih 23 posto smeđe oči. Velika većina tih muškaraca bila je maslinaste puti, a gotovo polovica su imali bradu.

Slike su prikazivale mnoge s punim usnama i pravilnim nosovima, puti bez bora i ostalim značajkama koje se često pokušavaju postići plastičnom kirurgijom.

Daily mail je stavio te atribute u generator fotografija Midjourney i zatražio da stvori slike lažnih ljudi. U izvješću projekta Bulimia se zaključuje kako se u doba filtera na Snapchatu i Instagramu nikako ne mogu razumno postići fizički standardi koje postavljaju društvene mreže.

- Zašto uopće pokušavati težiti takvim nerealnim idealima? Za mentalno i fizičko zdravlje je bolje imati očekivanja o izgledu tijela na razini stvarnosti, zaključuje se.

James Campigotto, novinar s Floride koji je pomogao u radu projekta Bulimia, rekao je za Fox News da je svrha projekta istražiti pristranosti i opasnost umjetne inteligencije i moć društvenih mreža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:53