‘BILO JE DRAMATIČNO‘

Obučavali su umjetnu inteligenciju, a onda dobili otkaz kad su progovorili: ‘Opasnost? Evo što je zaista opasno...‘

Ilustrativna fotografija

 Amelie-benoist/Bsip/Bsip/Profimedia/Amelie-benoist/bsip/bsip/profimedia
Šestero zaposlenika tvrdi da su nezakonito otpušteni jer su se gotovo godinu dana borili za bolje plaće i uvjete rada

Skupina ugovornih radnika zaduženih za obuku novog Googleovog AI chatbota je otpuštena jer su progovorili o niskim plaćama i nerazumnim rokovima za koje smatraju da su im onemogućili da dobro obavljaju svoj posao i osiguraju da botovi ne uzrokuju štetu, javlja Washington Post.

U pritužbi podnesenoj Nacionalnom odboru za radne odnose, šestero zaposlenika tvrdi da su nezakonito otpušteni jer su se gotovo godinu dana borili za bolje plaće i uvjete rada, a zatim su otpušteni dva tjedna nakon što je jedan radnički organizator poslao pismo Kongresu u kojem kaže da bi njihova situacija mogla dovesti do toga da se Googleov chatbot Bard ponaša opasno.

Radnici koji ocjenjuju chatbotove često nemaju vremena za procjenu dužih odgovora, napisao je jedan od radnika, Ed Stackhouse (49) u pismu dvojici senatora koji su vodili saslušanje u Kongresu o rizicima umjetne inteligencije.

- Činjenica da ih se toliko iskorištava mogla bi dovesti do neispravnog i u konačnici opasnijeg proizvoda.

Tvrtka Appen im je priopćila da su otpušteni zbog ‘uvjeta poslovanja‘.

- Appen je odgovoran za radne uvjete svojih zaposlenika, uključujući plaće, beneficije, promjene zaposlenja i zadatke koji su im dodijeljeni, rekla je glasnogovornica Googlea Courtenay Mencini i dodala:

- Mi poštujemo pravo ovih radnika da se učlane u sindikat ili sudjeluju u organizaciji aktivnosti, ali to je stvar između radnika i njihovog poslodavca Appena.

Pismom Kongresu, radnici su se pridružili sve većem broju glasova zabrinutih zbog uvođenja alata umjetne inteligencije za milijune ljudi. Istraživači umjetne inteligencije, političari i zagovornici tehnologije zabrinuti su da tehnologija unosi pristranost, omogućuje kibernetički kriminal, zamjenjuje neke radnike, ali i da bi naposljetku mogla premašiti ljudsku kontrolu. Ono što je u početku bila borba za bolje radne uvjete, preraslo je u nešto veće - utjecaj umjetne inteligencije na društvo.

Velik interes tvrtki i potrošača za AI pokrenuo je utrku u naoružanju između Googlea i njegovog rivala Microsofta za razvoj i prodaju AI alata i stavljanje tehnologije u postojeće proizvode poput Google Searcha i Microsoft Worda. Sve je pokrenula mnogo manja tvrtka, OpenAI, koja je u studenom objavila svoj ChatGPT chatbot, koji je zadivio sposobnošću vođenja uvjerljivih razgovora, polaganja stručnih ispita i pisanja računalnog koda. Stručnjaci uspjeh OpenAI-ja pripisuju djelomice i ljudskim testerima i trenerima koji su ga naučili da bude manje uvredljiv i zanimljiviji od prethodnih verzija slične tehnologije.

Brz tempo i natjecateljska priroda procvata umjetne inteligencije zabrinjava stručnjake koji kažu da ta tehnologija odražava seksističke i rasističke predrasude koje postoje u podacima na internetu korištenima za njihovu obuku. A botovi rutinski izmišljaju lažne informacije i prikazuju ih kao stvarne.

Kako bi se borili protiv toga, Google i druge velike tehnološke tvrtke okrenule su se vanjskim radnicima koji, primjerice, pomažu u poboljšanju Google pretraživanja ocjenjivanjem rezultata u pogledu korisnosti i točnosti.

Čak i prije nego što je Google lansirao Bard u ožujku, što su opisali kao eksperiment, oslanjali su se na te ugovorne radnike. U Appenu kažu da je Google počeo prebacivati njihov posao na Bard u veljači.

- Bilo je vrlo dramatično, rekla je Michelle Curtis, jedna od otpuštenih, i objasnila da ljudi imaju vremensko ograničenje za izvršenje dodijeljenih zadataka. S Bardom to može značiti da imaju, primjerice, samo pet minuta za provjeru podataka o građanskom ratu.

- Jednostavno ne postoji ljudski način da se to učini, kaže Curtis.

Radnici na ovaj način privlače više pozornosti na slabo plaćeni rad iza vrhunske umjetne inteligencije. Ovaj bi proces mogao potrajati mjesecima, no radnici se nadaju da će se na kraju vratiti na posao, dobiti zaostale plaće, a možda čak i da će netko iz Googlea saslušati njihove brige oko umjetne inteligencije, piše Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:10