PROJEKT BUDUĆNOSTI

NASA i Boeing ulažu ozbiljan novac u razvoj novog tipa aviona: ‘Ako budemo uspješni...‘

Ilustracija novog aviona Boeinga

 Boeing Creative Services/Ferrari/Profimedia/Boeing Creative Services/ferrari/profimedia
Cilj je proizvesti komercijalne zrakoplove budućnosti koji će biti ‘učinkovitiji u potrošnji goriva‘

Američka svemirska agencija NASA i zrakoplovni div Boeing objavili su da se udružuju u razvoju komercijalnog zrakoplova sljedeće generacije s nižim emisijama ugljika.

NASA će uložiti 425 milijuna dolara tijekom sedam godina u ovaj projekt, a Boeing i njegovi partneri oko 725 milijuna dolara.

Cilj je proizvesti komercijalne zrakoplove budućnosti koji će biti "učinkovitiji u potrošnji goriva", te koji će imati brojne "prednosti za okoliš, industriju komercijalnog zrakoplovstva i putnike diljem svijeta", rekao je šef svemirske agencije Bill Nelson. "Ako budemo uspješni, mogli bismo vidjeti ove tehnologije u zrakoplovima koje će ljudi koristiti u sljedećem desetljeću", dodao je.

"Tehnologije upotrijebljene i testirane kroz program nadahnut će buduće projekte i mogle bi dovesti do otkrića u aerodinamici i napretka u ekonomičnosti potrošnje goriva", objavio je Boeing.

Prema NASA-i, inženjeri će pokušati razviti zrakoplov s 30 posto manjom potrošnjom goriva i emisija u usporedbi s najekonomičnijim zrakoplovima danas.

Svemirska agencija planira dovršiti testiranje programa do kraja 2020-ih kako bi se tehnologije i dizajn mogli primijeniti na sljedeću generaciju zrakoplova.

Boeing i NASA planiraju testirati inovativno zrakoplovno krilo koje stvara manji otpor i uzrokuje manje trošenja goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:49