‘NA APARATIMA‘

Mračne prognoze domaćeg stručnjaka: ‘Glavni centri moći uopće nisu države... Imamo nove gospodare‘

Novinar Filip Pavić i stručnjak za AI Aco Momčilović

Zašto stručnjaci tvrde da borba budućnosti neće biti za teritorij te da nam slijedi ‘AI kolnijalizam‘, objašnjava Aco Momčilović

Borba budućnosti neće biti za teritorij, nego za naše podatke. Tako su nedavno istraživači s poznatog američkog tehnološkog sveučilišta MIT-ja opisali ono što nazivaju "AI kolonijalizmom". Ukratko, kažu, riječ je o modernom obliku geopolitičkog nadmetanja u kojem se zauzimanje neke zemlje ne radi uz pomoć vojske, nego putem aplikacija i programa, a provede ga goleme tehnološke korporacije.

Novinar Filip Pavić i stručnjak za AI Aco Momčilović, u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg ‘Na aparatima‘, razgovaraju o tome tko je zapravo vlasnik umjetne inteligencije i smijemo li mu vjerovati? Također, čeka li nas možda velika podjela: na nekolicinu gospodara umjetne inteligencije i one koji će samo davati podatke? Gdje tu stoji Hrvatska?

"Pa mi već sada imamo korporacije koje su moćnije i utjecajnije od pojedinih država", govori Aco Momčilović.

Momčilović, inače psiholog po struci, poznato ime domaće HR scene i bivši direktor ljudskih resursa Rimac Automobila, koji se već godinama bavi društvenim i etičkim utjecajima umjetne inteligencije, smatra da bismo uskoro mogli imati šačicu "vlasnika" umjetne inteligencije i sve ostale koji će biti pasivni promatrači.

"Umjetna inteligencija se razvija na par mjesta u svijetu, to znamo. Amerika, Kina, spominje se i Izrael. Ostatak svijeta pasivno gleda, ne sudjeluje u tome i nije uključen u razvoj", kaže.

Međutim, glavni centri moći su tehnološke korporacije - poput Facebooka, Googlea, Amazona - koje već sada skupljaju naše podatke.

"Mi već sada znamo što oni žele. To nije teritorij, zemlja, to su naši podaci. Oni skupljaju podatke o našem ponašanju, našim preferencijama, što radimo i kako radimo. S obzirom na to da već skupljaju naše podatke i s njima rade, oni mogu dalje razvijati tehnologiju, a to sve ostale zemlje, poput Hrvatske, to stavlja u podređeni položaj", govori Momčilović dodajući da u jednom trenutku, kada sustavi napreduju do određene razine, možda više neće ni trebati naše podatke.

Kako će izgledati taj novi svijet AI kolonijalizma, koje će biti vještine koje ćemo morati usvojiti, hoćemo li moći AI regulirati i što kada dobijemo nove generacije takozvanih "AI urođenika",

Pogledajte sve na YouTube kanalu Jutarnjeg.

Podcast Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ bavi se temama tehnologije, društva i budućnosti. Pratite nas na vašim najbližim aparatima i YouTube kanalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:17