NEKI NE BIRAJU SREDSTVA

Majka navijačice slala eksplicitne ‘deepfake‘ snimke kako bi ocrnila konkurentice svoje kćeri

Ilustracija
 Mathew Hayward/Alamy/Profimedia
Raffaela Spone je treneru cheersleaders tima poslala sadržaj koji je prikazivao člannice tima Victory Vipers ‘kako gole piju i puše‘

Majka jedne navijačice navodno je eksplicitnim 'deepfake' fotografijama i videozapisima pokušala postići da konkurentice njezine kćeri budu izbačene iz 'cheerleaders' tima, piše BBC.

Raffaela Spone iz američke države Pennsylvanije, navodno je treneru 'cheersleaders' tima poslala sadržaj koji je prikazivao članice tima Victory Vipers 'kako gole piju i puše'.

'Deepfake' alati koriste umjetnu inteligenciju za manipuliranje fotografijama i videozapisima.

Žena je optužena za uznemiravanje po više točaka.

Gospođu Spone također optužuju da je s lažnih brojeva telefona članicama tima, njihovim roditeljima i vlasnicima dvorane u kojoj navijačice vježbaju slala uvredljive poruke.

image
Raffaela Marie Spone
Bucks County Sheriff‘s Office

Policijska uprava grada Hilltowna u okrugu Bucks izvijestila je da vjeruje da njezina kći nije bila upoznata s navodnim incidentima.

Roditelji jedne žrtve kontaktirali su policiju u srpnju rekavši da je njihova kći primila uznemiravajuće SMS-ove s anonimnog broja. Još su se dvije obitelji javile nakon što su primile slične poruke.

Vjeruje se da je Spone koristila račune djevojaka na društvenim mrežama kako bi generirala 'deepfake' snimke.

Vlasti su pronašle telefonski broj s kojeg su poslane uznemirujuće tekstualne poruke, što ih je dovelo do web stranice koja brojeve prodaje na interenetu.

Policija je potom podatke poslala na IP adresu koja ih je dovela do kuće Raffaele Spone.

'Victory Vipers tim je uvijek promovirao obiteljsko ozračje i žao nam je zbog svih osoba pogođenih ovim. U svom programu imamo vrlo strogu politiku protiv nasilja', rekao je trener Mark McTague.

'Kad smo prošle godine doznali za ovaj incident, odmah smo pokrenuli vlastitu internu istragu i poduzeli odgovarajuće mjere. Taj se incident dogodio izvan naših prostorija.'

Otkrivanje deepfake videa i fotografija

Uskoro bi moglo postati lakše otkriti je li slika stvorena 'deepfake' tehnologijom.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu razvili su alat koji može identificirati je li se slikom manipuliralo analizom refleksija svjetlosti u očima osobe koja je na fotografiji.

'Dva bi oka trebala imati vrlo slične reflektirajuće uzorke jer vide istu stvar', rekao je Siwei Lyu. 'To je nešto što obično ne primijetimo kada gledamo nečije lice.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 15:57