BRANE SIGURNOST

Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE

Francois-Philippe Champagne

 David Kawai/Pa Images/Profimedia/David Kawai/Pa Images/Profimedia
Te kompanije već imaju zabrane u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju i Novi Zeland.

Kanada planira zabraniti korištenje opreme dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije Huawei i ZTE u svojoj 5G telefonskoj mreži, što bi trebalo poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i "braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”

Zabranu Huaweija i ZTE-a u četvrtak je najavio kanadski ministar industrije Francois-Philippe Champagne koji je rekao da će ovaj potez poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i "braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”, pišu svjetske agencije.

Te kompanije već imaju zabrane u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju i Novi Zeland.

Četiri zemlje, uz Kanadu, imaju dogovor o razmjeni obavještajnih podataka pod nazivom Five Eyes. Taj se dogovor razvio tijekom Hladnog rata kao mehanizam praćenja Sovjetskog Saveza i dijeljenja povjerljivih informacija.

Najava Kanade bila je očekivana, budući da su njeni saveznici već zabranili Huaweiju i ZTE-u u njihovim vlastitim 5G mrežama.

Champagne je rekao da je odluka došla nakon "potpunog pregleda naših sigurnosnih agencija i konzultacija s našim najbližim saveznicima. U 5G svijetu, u vrijeme kada se u svakodnevnom životu sve više oslanjamo na našu mrežu, ovo je prava odluka".

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Ottawi rekao je da Peking vidi sigurnosnu zabrinutost Kanade kao "izliku za političku manipulaciju".

Glasnogovornik Kine također je optužio Kanadu da radi sa SAD-om na suzbijanju kineskih tvrtki.

Kinesko veleposlanstvo u Ottawi, Huawei i ZTE nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Odluka kanadske vlade znači da telekomunikacijskim tvrtkama u zemlji više neće biti dopušteno koristiti opremu Huaweija i ZTE-a.

Tvrtke koje su već instalirale opremu kineskih proizvođača sada je moraju ukloniti, rekao je Champagne.

Neke od najvećih kineskih tehnoloških i telekomunikacijskih tvrtki posljednjih su godina bile na meti SAD-a i drugih zapadnih zemalja zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:05