BRŽE DO INFORMACIJA

Domaća aplikacija osvaja Europu: CityX pokriva 20 hrvatskih gradova, a širi se na Belgiju i Švedsku

 Promo/
Više od dvije tisuće kompanija već je dio aplikacije koja korisnicima omogućava da doznaju sve o ponudi grada u kojem borave

Od Stankovaca do Zadra, od Šibenika do Osijeka i nazad do Novalje, preko 2000 tvrtki u 20 hrvatskih gradova već je dio besplatne mobilne aplikacije CityX iz smart city domene koja je namijenjena građanima i turistima, kao i digitalnim nomadima te studentima. Cilj? Povezati korisnike s novostima, gradskim zbivanjima i ponudom u odabranoj sredini, a uskoro će ista biti dostupna i za Zagreb, Bruxelles i Gent, pa čak i Västervik u Švedskoj.

Po ulasku u aplikaciju započinje se odabirom grada, a ovisno o razini suradnje s lokalnom upravom i tvrtkama nude se različite razine digitalnih rješenja. Aplikacija okuplja širok spektar lokalnih, poslovnih i društvenih aktivnosti pojedinog grada s ciljem unapređenja kvalitete života u lokalnim sredinama.

- S razlogom imamo velike ambicije i planove u narednom razdoblju iznimnih tranzicijskih izazova jer su, kako se pokazalo, izazovna vremena uvijek stvarala jake kompanije. A iako smo na početku puta, naša vizija budućnosti tvrtke je jasna - zauzimanje vodeće pozicije na području EU u domeni aplikativnih smart city rješenja - izjavio je Tomislav Krnić, osnivač CityX-a, koji je, kako kaže, okupio mali krug velikih entuzijasta čije vrhunske multidisciplinarne vještine osmišljavaju načine na koje stanovnicima mogu olakšati i osigurati ugodniji svakodnevni život.

Aplikacija trenutno dakle pokriva više od 20 gradova, a do kraja godine bi trebala biti dostupna u gotovo 40 gradova u tri države Europske Unije. Osmišljena je kao odgovor jačanju potrebe digitalizacije u domeni pametnih gradova. To se odnosi na ustanove i usluge poboljšane primjenom digitalnih tehnologija, a sve u korist građana. Moderna rješenja iz segmenta mobilnosti, urbanog planiranja, komunikacije, proizvodnje i opskrbe energijom, te upravljanja doprinose kvaliteti života u gradovima i općinama.

Kroz digitalnu transformaciju dnevnih rutina znatno se može utjecati na pozitivne promjene, unaprijediti životni stil i navike, a CityX svojim aplikativnim rješenjima to želi i pokazati.

Intuitivno sučelje aplikacije omogućuje jednostavan pregled aktivnosti u svakom gradu, a kroz informativne servise (edukacija i obrazovanje, kulturne ustanove i znamenitosti, sport i rekreacija, kupujmo lokalno…) svakom je korisniku omogućen najbrži pristup provjerenim, aktualnim i najzanimljivijim informacijama iz navedenih područja. Kroz ankete se ispituje mišljenje korisnika o određenim temama, a kroz sustav ocjenjivanja zadovoljstvo korisnika ponuđenim uslugama.

image
Promo/

Podrškom malih, lokalnih i mikro poduzetnika potiče se razvoj zajednice, stoga su u aplikaciju uključene i lokalne tvrtke koje putem CityX-a mogu predstaviti svoju ponudu, optimizirati troškove, olakšati poslovanje, doći do ciljanog korisnika te, u konačnici, osigurati rast broja kupaca.

Uz sve navedene mogućnosti koje CityX trenutno nudi, aplikacija svoj puni potencijal može ostvariti u suradnji s gradovima. Na koji način?

U dogovoru s Gradom, korisnicima, naime, mogu biti omogućene dodatne funkcionalnosti poput prijave kvarova, plaćanja komunalnih naknada i transporta koji unapređuje prijevozni informacijski sustav i čini ga interaktivnim.

Naime, CityX Apps mladi je hrvatski startup koji, nakon samo godine dana rada, kreće u osvajanje europskog tržišta s ciljem stvaranja najveće mreže EU gradova. Tvrtka je osnovana 2021. godine s vizijom razvoja naprednih visokotehnoloških rješenja namijenjenih lokalnim sredinama. Vizija, stručnost i interesi vezani su uz područja upravljanja gradom, digitalizacije u sportu, i to na bazičnoj razini, inovacijama u turizmu, javnom prijevozu i zelenim tranzicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:01