ZNANOST O ORGAZMIMA

Zašto žene ‘fejkaju‘, kako najlakše dožive vrhunac i zašto čak 43 posto muškaraca živi u zabludi?

 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Znanost dokazuje da muškarci nemaju pojma kada i koliko često njihove partnerice dožive vrhunac

Čini se da muškarci nemaju pojma kada i koliko često njihove partnerice dožive vrhunac.

Istraživanje o orgazmima tek vjenčanih parova objavljeno u časopisu Journal of Medicine je pokazalo da orgazam redovito doživljava čak 87 posto muškaraca, što je sasvim očekivano, i 49 posto žena.

No, zanimljivo je da je čak 43 posto muškaraca pogrešno shvatilo koliko su često njihove žene doživjele orgazam.

Isto istraživanje pod nazivom "Jednakost orgazma: znanstveni rezultati i društvene posljedice" iz siječnja ove godine pokazalo je da manje od 20 posto žena može doživjeti orgazam samo uz vaginalnu stimulaciju.

image
Natallia Krechka/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan je od zaključaka tog istraživanja, logično, da je seksualno zadovoljstvo žena povezano s učestalošću orgazma koje su doživjele. No zanimljivo je uočiti da i seksualno zadovoljstvo muškaraca također ovisi o učestalosti orgazma kod žena. Stručnjaci zbog toga parovima savjetuju: posebnu pozornost treba obratiti na ženske orgazme jer oni donose veće seksualno zadovoljstvo kod obje strane.

Ovom se temom intenzivno bavi Lelo, švedski brend intimnih igračaka i ostalih dodataka seksualnom životu, koji je napravio presjek najnovijih medicinskih istraživanja vezanih uz orgazme.

image
Promo/Lelo

Istraživala se i motivacija za lažne orgazme i dosljednost orgazma među mladim i odraslim ženama. Takozvana teorija samo-percepcije sugerira da žene znaju lažirati orgazme kako bi pokrenule svoje unutarnje stanje zadovoljstva, te da tako povećavaju vjerojatnost stvarnog orgazma.

No, postoje, dakako, i drugi razlozi za glumu. Žene "fejkaju" iz zabrinutosti da ne povrijede osjećaje partnera, jer izbjegavaju negativne emocije, pokušavaju povećati vlastito zadovoljstvo, žele prekinuti seks, izbjegavaju osjećaj nesigurnosti ili suočavanje s pomisli da nešto s njima nije uredu.

image
Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Po tome istraživanju otprilike 25 posto žena uvijek doživi orgazam za vrijeme odnosa, dok 30 posto žena izjavljuje da ga nikada nisu doživjele. A 32 posto žena postigne orgazam oralnim seksom.

Kada je riječ o glavnim preprekama ženskom orgazmu, kvalitativno istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za reproduktivnu biomedicinu sugerira da su najčešći fizički problemi dosada od strane muškarca ili žene, infekcija rodnice ili pak nedovoljno ovlaživanje rodnice.

Najčešće psihološke prepreke uključuju nedostatak seksualnog znanja, sram i nedostatak koncentracije na sam čin seksa zbog opterećenja kućanskim ili poslovnim problemima i obavezama oko djece. Seksualni životu uzurpiraju i žurba te prepirke, dok su kao najčešće kontekstualne prepreke navedeni neredovito radno vrijeme, nedostatak sna, nedostatak privatnosti i nemogućnost odvajanja dječje spavaće sobe od roditelja te posljedični nedostatak mira u kući.

image
Alliance Communications Corporat/Afp/Profimedia

Međunarodni časopis za napredne studije seksologije u lipnju ove godine objavljuje i istraživanje o anorgazmiji. Taj poremećaj u primarnom smislu označava nemogućnost doživljavanja orgazma, dok se sekundarna anorgazmija karakterizira kao unutarnje stanje nezadovoljstva, odbojnosti i tjeskobe prema svom tijelu, pa čak i prema bliskosti sa svojim partnerom.

Neki uzroci anorgazmije mogu uključivati etničku vjersku prirodu, sram oko same ideje seksa, seksualne traume, ozljedu zdjeličnog dna ili korištenje antidepresiva.

Zaključak? Orgazmi su važni. To dokazuje i znanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:32