ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

ORGAZMI SE MOGU POSTIĆI I U TERETANI, SAMO TREBA ZNATI KAKO Žene otkrile koje su vježbe radile kada su tijekom tjelovježbe postigle vrhunac

 iStock

Učestalo odlaženje u teretanu ima cijeli niz benefita za zdravlje pojedinca. Ispunjavanje izazova koje stavljate pred sebe povećava vašu fizičku spremnost i diljem vašeg tijela distribuira endorfin, piše The Independent.

No, neki ljudi u teretanu idu kako iskusili fenomen koji se zove "orgazam jezgre tijela" (eng. "coregasm"), odnosno orgazam ostvaren tjelovježbom.

Takvu je vrstu orgazma prvi u svojoj knjizi "Seksualno ponašanje žene" koja je izašla 1953. godine opisao seksolog Alfred Kinsey. "Neki dječaci i djevojke gotovo orgazmično reagiraju prilikom penjanja uz uže ili šipku, ili kada rade zgibove ili druge slične vježbe", napisao je Kinsey. "Neki od njih vježbaju samo da bi iskusili takvu vrstu zadovoljstva."

Premda je orgazam ostvaren tjelovježbom fenomen poznat već više od 60 godina, dubinski je istražen tek prije sedam godina.

Znanstvenici Debby Herbenick i J. Dennis Fortenberry sa Sveučilišta Indiana proveli su istraživanje na 530 žena kako bi utvrdili učestalost orgazma ostvarenog tjelovježbom.

Herbenick i Fortenberry su otkrili da je 246 ispitanica već doživjelo orgazam ostvaren tjelovježbom te da su u prosjeku imale 18,9 godina kada su ga doživjele.

"Orgazam jezgre tijela je tehnički izraz za orgazam ostvaren tjelovježbom, a događa se kada protok krvi u donjem dijelu trbušnog zida, dnu zdjelice i unutrašnjem djelu bedara postane toliko "eksplozivan" da uzrokuje uzbuđenje i oslobađanje", rekla je za The Independent Jenni Russell.

"Može se dogoditi da se mišići donjeg dijela trbušnog zida i dno zdjelice umore jer je njihov prag tolerancija nizak."

Russell je objasnila da vježbe koje stavljaju puno pritiska na donji dio trbušnog zida, fleksor kuka i unutrašnji dio bedra poput rimskih stolica, čučnjeva s utezima i mostovi mogu uzrokovati orgazam jezgre tijela.

"Mogu biti vrlo česti kod onih koji se natječu u nekim sportovima", nastavlja Russell. "Znali su se često pojavljivati kod natjecatelja u UltraFitu, i muškaraca i žena, zbog adrenalina i sprava koje se koriste."

"Općenito gledajući, česti su kod žena i muškaraca koji poznaju i brinu za svoje tijelo."

Unatoč tome što zvuče uzbudljivo, ne mogu svi doživjeti orgazam putem tjelovježbe. No, nemojte očajavati. Vježbe za dno zdjelice prema liječnici Kay Crotty mogu povećati užitak tijekom seksa. "Manji površinski mišići zdjelice povezani su s klitorisom", rekla je za The Independent. "Kada se oni naprežu mogu pritisnuti klitoris i vjeruje se da ta aktivnost povećava užitak tijekom seksa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:26