SEKS I VEZE

ISPOVIJESTI ŽENA KOJE SU GLUMILE ORGAZME 'Redovito sam ih fejkala sve dok se nisam prestala seksati s cis-muškarcima! Sada više ne osjećam pritisak'

 Profimedia, Peter Bánoš - ČIF

Dvije akademske studije, obje objavljene u časopisu "Archives of Sexual Behavior", pokazale su da kod žena postoji veza između društvenih stavova i lažiranja orgazma, piše The Guardian. Studije kažu da će žene kojima nije ugodno reći riječ "klitoris" kao i heteroseksualne žene u vezama koje su neprijateljski nastrojene prema idejama feminizma vjerojatnije lažirati orgazam.

Pet je žena za The Guardian opisalo zašto su lažirale orgazam, smatraju li se feministicama i mogu li reći riječ "klitoris" bez da osjete neugodu.

- Smatram se feministicom, nemam problema s riječi 'klitoris' i lažirala sam orgazme, ali da me pitate sada za konkretno vrijeme, ne bih vam znala reći, ali znam da jesam, rekla je za The Guardian 28-godišnja Shelby. - Lažirala sam orgazam kako bih okončala seks. Napravila bih to kada bih vidjela da ga neću uspjeti ostvariti i tako mi je bilo lakše završiti snošaj.

Shelby kaže da orgazme više ne lažira. - Prestala sam s tim jer sam se upustila u avanturistički seks sa ženama i muškarcima te zato što sam se prestala seksati s "cismuškarcima" (muškarcima čiji je rodni identitet u skladu s njihovom spolom, op. a.). Prije sam mislila da je cilj seksa orgazam. Sada mislim da je zabava. Ne osjećam više toliki pritisak da lažiram orgazam jer nije bitno hoću li ga doživjeti, pojašnjava i dodaje: - Lažirala sam orgazme i s muškarcima i ženama. Moja je teorija da je manje vjerojatno da ćete lažirati orgazam ako se možete prihvatiti kao osobu i ako možete komunicirati s drugima. To je povezano s feminizmom jer je ženama to dosta dugo bilo teško. Uči nas se da se ne prihvaćamo.

S druge strane, Njujorčanka Maddie (49) ne smatra se feministicom, ali joj je drago što žene danas imaju više moći. - Mislim da feministice od toga prave preveliku halabuku. Mislim da feministice misle da su bolje od muškaraca, rekla je i dodala da nema problema s riječi "klitoris".

- Orgazme lažiram iz raznih razloga. Ponekad je tip prelabilan i stalno vas ispituje kako se osjećate i možete vidjeti da neće stati dok ne svršite. Smatram da takvi ne bi mogli podnijeti istinu pa slažem, rekla je Maddie i dodala da u posljednje vrijeme lažira orgazme kada je u krevetu sa svojim mužem. - Nisam sretna i sreću tražim izvan braka. On ne zna da sam spavala s drugima. Štoviše, on vjeruje da mi je prvi. Jednostavno, više s njim ne mogu postići orgazam jer nemam te osjećaje prema njemu. Nikad mu ne bih rekla da lažiram jer bi ga to jako povrijedilo i otvorilo kompleksna pitanja. Ne želim ga tako povrijediti.

Britanka Anita (51) također kaže da nije feministica te da je lažirala orgazam jer je bila u dugotrajnoj vezi koja je nije seksualno ispunjavala. - Tip me kontrolirao pa mi je bilo lakše lažirati (orgazme). To je bio jedini put kada sam ih lažirala, dodala je.

Anita smatra da lažiranje orgazama jeste pitanje feminizma, ali ne na uobičajen način. - Mislim da lažiranje može dati snagu jer vi preuzimate kontrolu nad svojim tijelom i odlučujete lažirati. Prije sam ih lažirala da bih se osjećala poželjnom. No, nisam ih lažirala već 18 godina.

Adaire (26) iz Bostona sebe smatra feministicom i priznaje da je početkom svojih dvadesetih često lažirala orgazme. - Djelovalo mi je kao da mi je bilo lakše glumiti. Nisam htjela da se muškarac osjeća loše pa sam lažirala orgazme. Ponekad je to puno manje posla kako bih ih izbacila iz sebe. Neki muškarci postanu ljutiti i defanzivni. Kao da je moj orgazam njihov posao. Ne sviđa mi se to. Nasilničko je to ponašanje. Ponekad se osjećam sigurnije ako lažiram orgazam jer barem onda ja držim stvar pod kontrolom.

Adaire kaže da više ne lažira orgazme jer se obrazovala o feminizmu. - Feministice imaju bolji ljubavni život jer je manje izvedben, a više orijentiran na užitak. Kad bih sada lažirala, osjećala bih se kao predmet. Kada sam prije lažirala orgazme, pitala sam se izgledam li dobro. Pućila sam usne, istezala leđa i zabacivala kosu. To jednostavno nije stvarno, rekla je. - Evo jedan savjet za sve hetero muškarce: ako vaša partnerica tijekom orgazma izgleda dobro, to znači da orgazam nije pravi.

Kanađanka Lucy (31) bez problema može reći klitoris, dapače, kaže da obožava tu riječ, a i smatra se feministicom. - Lažirala sam orgazme jer sam ih teško postizala, a djelovalo mi je kao da se svi moji prijatelji jako dobro zabavljaju. Osjećala sam se kao izgubljen slučaj. Bilo mi je jako bitno da me se vidi kao poželjnu i seksi djevojku. Osjećala sam se kao da me nemogućnost klimaksiranja prikazuje kao uštogljenu, rekla je i dodala da je jednom dečku rekla da je lažirala orgazme i da to nije dobro prošlo. - On je moj orgazam pretvorio u svoju misiju. Kao da je to shvatio osobno. Sve se vrtjelo oko njegovog ega, a ne mene, što me ponovno dovelo do lažiranja.

Lucy lažiranje orgazma vidi kao feminističko pitanje. - Žene orgazme lažiraju zbog pritiska društva da budu poželjne i da nikoga ne ljute. Međutim, lažiranje mi nije antifeministički zato što moramo prihvatiti društvo u kojem živimo, društvo u kojem se žene prisiljava da se tako ponašaju.

*neka su imena promijenjena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:19