DISCOVERY DIVE

U okviru EU projekta AqUA školarci u Balama pod morem razgledali poučnu stazu

 Ivana Nobilo/CROPIX
Mladi početnici iskusili su bestežinsko stanje i zapanjujuću ljepotu mora bez opsežne obuke potrebne za ronilački certifikat

Naša Scuba skener ekipa tijekom svog boravka u Rovinju sudjelovala je i u ronjenju s onim najmlađima. U okviru europskog projekta AqUA - Adriatic Underwater Academy, sufinanciranog sredstvima Europske unije, a koji predvodi ronilački klub Roniti se mora iz Zagreba, u suradnji s domaćinom, ronilačkim centrom The Old Diver, postavljena je podvodna poučna staza i organiziran probni zaron za djecu Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja, podružnica Bale.

image

Mladi polaznici Discovery zarona

Ivana Nobilo/CROPIX

Jedan od ciljeva ovog projekta je da kroz poučnu stazu koja se sastoji od 30 ploča na kojima je opisan dio živog svijeta Jadranskog mora, upozna male ronioce s bogatstvom njegova ekosustava. Ova je staza osim „našoj“ grupi školaraca bila namijenjena svima koji su se našli na plaži kampa Colona, Mon Perin u Balama, posjetiteljima svih dobnih skupina koji znaju plivati i služiti se maskom i disalicom.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Veselju i uzbuđenju djece nije bilo kraja. Iako su svi s mora i navikli na „veliko plavetnilo“, ipak je ovo bio njihov prvi ozbiljniji ulaz u podvodni svijet koji je omogućio mladim početnicima da iskuse bestežinsko stanje i zapanjujuću ljepotu mora bez opsežne obuke potrebne za ronilački certifikat.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Pod vodstvom iskusnih instruktora ronjenja centra, polaznici su se upoznali s osnovnim ronilačkim principima, uključujući korištenje opreme, sigurnosne protokole i podvodnu komunikaciju. Spremno pokazavši znak za OK, opremljeni potrebnom opremom, prvi su put zaronili u nepoznato, upuštajući se u novu, uzbudljivu avanturu. Vješto savladani izazovi prvog udaha kroz regulator pod morskom vodom i kompenziranja tlaka u dubini malim su polaznicima ove podvodne škole omogućili da uz instruktore stignu do postavljenih ploča i educiraju se na dubini od 3 metra.

image

Prvi udah kroz regulator

Ivana Nobilo/CROPIX
image

Marko Srečec objašnjava djeci osnovne ronilačke principe

Ivana Nobilo/CROPIX

Jedna od ključnih prednosti podvodnih poučnih staza je njihova mogućnost podizanja svijesti o važnosti očuvanja mora. Osim što nude jedinstven i impresivan način učenja, kroz njihove edukativne sadržaje i interpretativne materijale posjetitelji mogu steći dublje razumijevanje osjetljive ravnoteže morskih ekosustava i prijetnji s kojima se suočavaju. Ovo znanje može nadahnuti pojedince, pogotovo one najmlađe, da postanu ekološki svjesniji i poduzmu mjere za zaštitu našeg mora. Zbog toga su na jednoj od postavljenih ploča prikazane i invazivne vrste koje se sve češće mogu sresti u Jadranu a narušavaju ekosustav na koji smo do sada navikli.

image

Nakon što su savladali osnove disanja pod vodom djecu su razgledala poučnu stazu

Ivana Nobilo/CROPIX

„Ronilački centar The Old Diver već više godina početkom ljeta organizira probna ronjenja u suradnji s Udrugom Naša djeca Kanfanar I Rešetari, do sada uz pomoć djelatnika JVP Rovinj i ronioca djelatnika interventne policije istarske Županije, a ove smo godine prvi puta u suradnji s našim proslavljenim podvodnim fotografom Damirom Zurubom organizirali probno ronjenje za djecu iz Bala u dobi od 9 do 13 godina“ – rekao nam je Marko Srečec, instruktor i vlasnik ovog ronilačkog centra.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Privlačnost ronjenja leži u prilici da iz prve ruke svjedočimo očaravajućim morskim ekosustavima koji postoje ispod površine. Od malih ribica, rakova i algi u plićacima, do gracioznih morskih kornjača koje klize kroz vodu, svaki je zaron prilika za susret s raznolikim nizom morskih vrsta u njihovom prirodnom staništu. Ali nije samo vizualni spektakl ono što osvaja ronioce. Osjećaj bestežinskog stanja stvara osjećaj slobode i mira koji nema premca. Ritmički zvuk vlastitog daha sinkroniziran s valovima mora, dopušta roniocu da se odvoji od vanjskog svijeta a stopi s onim podvodnim.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Discovery zaron ipak nije bez svojih izazova. Navigacija u dubinama zahtijeva određenu razinu fizičke i mentalne izdržljivosti, kao i sposobnost prilagodbe novom okruženju. Ipak, upravo su ti izazovi ono što iskustvo čini korisnim. Prevladavanje strahova, pomicanje osobnih granica i dublje razumijevanje osjetljive ravnoteže morskih ekosustava samo su neke od lekcija koje čekaju one koji se odvaže na taj korak.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Malo je reći da su djeca iz mora izašla sa širokim osmjehom. Oduševljena novim iskustvom potaknula su još nekoliko roditelja na plaži da Marka i Damira zamole da i njihovo dijete proba zaroniti. Naravno, želja im je ispunjena i još je nekoliko ozarenih lica izašlo iz mora.

image

Sreća nakon prvog zarona

Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX
image

Marko Srečec uz djecu pred ronilačkim centrom The Old Diver

Ivana Nobilo/CROPIX
image

Scuba skener

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 22:06