AVANTURA

Isprobali smo novo ronilačko računalo serije MK3i i primopredajnik T2 iz Garmina

 Božidar Vukičević/Cropix
Ovo računalo ima sve funkcije za tehničke i rekreativne ronioce, a omogućava ronjenje i do dubine 200m

Na svim našim Scuba skener putovanjima neizostavni dio opreme za ronjenje su Garmin ronilačka računala. Ovaj naizgled mali gadget je jedna od najbitnijih stavki da naš boravak u moru, ali i nakon njega bude maksimalno siguran. Iako je ronjenje bez računala moguće, te su nekada ona svrstavana pod dodatnu ronilačku opremu, danas čine ronjenje lakšim, sigurnijim i komotnijim te se definitivno smatraju standardom.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ronilačke tablice koje se moraju koristiti na vrlo konzervativan način sada su potisnute u drugi plan jer prosječnom rekreativnom roniocu koji roni na više dubinskih nivoa u jednom uronu računala pružaju daleko više slobode. Naravno, treba uvijek imati na pameti da niti jedno ronilačko računalo nije potpuno pouzdano, kao što niti jedan ljudski organizam nije potpuno isti. Ronjenja s naglim i čestim promjenama dubine naročito su opasna jer računalo može matematički izračunati saturaciju dušika, ali reakcija našeg tijela se neće podudarati s ovim izračunom. Zbog toga ni u kom slučaju ne smijemo odstupiti od osnovnih ronilačkih pravila koja učimo na svim tečajevima.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Premium multisport GPS pametni sat serija Garmin Descent za nas se pokazala izvrsna. Računala na tržištu ima jako puno i mnoga od njih su odlična po svojim karakteristikama zato je zaista teško odabrati ono pravo, u skladu s našim željama i potrebno je jako dobro istražiti mogućnosti svakog prije nego se odlučimo na kupnju. U konačnici je jedino važno da točne informacije o ronjenju dobijemo na brz, jednostavan i lako uočljiv način. Sve dodatne funkcije poput kompasa, mogućnosti Bluetooth povezivanja, provjere tlaka zraka u boci i razne druge opcije samo su plus i ovise o željama korisnika, a Garmin Descent ovih pluseva ima bezbroj. Zbog toga smo se Božo i ja izuzetno veselili da ćemo iz prve ruke vidjeti kako radi najnoviji model Descent MK3i, toliko da nas ni zimski uvjeti nisu pokolebali.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Tješili smo se da je zima za sada natprosječno topla i da more sigurno nije još toliko hladno koliko u prosincu zna biti. Za svaki slučaj smo otišli na južni dio Jadrana gdje su teperature više bar za stupanj. Naše je odredište uvala Jelinak u općini Marina nadomak Trogira, gdje je postavljen jedinstven „Križni put“ pod morem poznat i kao Via crucis ili Underwater museum, a koji su osmislili Joško Kandija vlasnik ronilačkog centra Blue Nautica iz Trogira i Valentino Valent, autor kipova i vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje. Ovaj je projekt postavljen 2017. godine u uvali Jelinak, na dubini od četiri do osam metara postavljena su 52 kipa visine u prirodnoj ljudskoj veličini, oko 1,8 metara, raspoređena na 14 postaja Križnog puta, a na dubini od deset metara postavljen je impozantni kip Isusa Krista veličine čak osam metara, kao simbol Uskrsnuća.

image

Kip 8-metarskog Isusa Krista nalazi se na dubini od 10 metara

Božidar Vukičević/Cropix

Obzirom na malu dubinu ova je lokacija predviđena za sve ronilačke kategorije, također i za ronioce na dah, što je nama savršeno odgovaralo kako bi se u potpunosti mogli posvetiti svojoj „novoj igrački“, a da pri tom ne moramo zamarati glavu kompliciranim ronjenjem. Vidljivost mora je nakon nekoliko dana juga bila izuzetno loša ali nas to sada nije previše mučilo.

Garmin na mojoj ruci poželio mi je nježnoljubičastom grafikom Dobro jutro i poslao obavijest da sam spremna za ronjenje. Ovo je nova opcija koju do sada još nisam vidjela. Dobro - napisao je. Računalo je kroz parametre poput spavanja proteklih noći, otkucaja srca, stresa, statusa treniranja, umora od avionskog leta ili prethodnih ronjenja dalo zeleno svjetlo za moj ulazak u more. Niži rezultat mogao bi biti razlog za razmatranje ronjenja ili odabira lakšeg ronjenja. Iskreno, vozeći prema Trogiru ni Božo ni ja nismo bili u nekoj zavidnoj formi, ali već prvi pogled na morsku površinu nam je napunio baterije bar za desetak posto.

image

Podatak o spremnosti za ronjenje

Ivana Grgić/Cropix
image

Uvodna poruka

Ivana Grgić/Cropix

„Imali smo i većih problema, pa ih nismo riješili!“ – mudro zaključi Božo i nakon toga uz Kandijin pristanak, obzirom da ima sve potrebne dozvole, pokazao je zavidno znanje upravljanja brodom. Respect! Moja se baterija uz hladno strujanje zraka u kosi napunila za još desetak posto. Nakon iskrcavanja opreme posvetili smo se mogućnostima našeg novog malog uređaja.

Ovo računalo ima sve funkcije za rekreativnog ronioca, ali i za tehničkog, njegovo kućište sa snažnim safirnim staklom otpornijim na ogrebotine i metalnim nepropusnim tipkama omogućava ronjenje na dubini i do 200 metara, a svijetli zaslon osjetljiv na dodir AMOLED tehnologije pruža veću vidljivost čak i pod vodom. Obzirom na moju s godinama nešto povećanu dioptriju ovo je sasvim dobrodošlo.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Ispitali smo i opciju uparivanja računala i primopredajnika Descent T2 kako bi u svakom trenutku, osim na manometru, mogli pratiti stanje zraka u boci i na svom zapešću. Osim što imamo uvid u stanje u svojoj boci, pomoću napredne sonarne tehnologije SubWave moguće je pratiti i do 8 spremnika pod vodom uz prikaz tlaka zraka, dubine, upotrebe i preostalog vremena za raznovrsne urone, a u skoroj budućnosti najavljena je i mogućnost komuniciranja s drugim umreženim roniocima s računalom MK3i preko unaprijed formatiranih poruka. Mogućnost da sa svog računala kontrolirate računala i ronilačke boce svoje grupe daje dodatnu sigurnost za svakog sudionika zarona, od instruktora do tečajca.

image

Primopredajnik Garmin T2 i premium multisport GPS pametni sat MK3i

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

Nakon prilično jednostavnog spajanja primopredajnika na regulator i uparivanja s računalom sada smo stvarno bili spremni za ronjenje. Touch screen me razveselio, iako ne radi pod vodom ipak sva podešavanja nekako idu brže i lakše. Božo je već lagano požurivao - „Hajde, noć će nas..“ A ja sam se nekako odlijepila od ovog nesuđenog božićnog poklona jer ipak je privilegija da možemo među prvima testirati ovu moćnu malu spravu. Požurila sam u more, čak je i očekivani hladan šok izostao, računalo je pokazivalo temperaturu koja je još uvijek podnošljiva, čitavih šesnaest stupnjeva. Sada sam odahnula, jer zbog hrabrosti ili možda ludosti nisam ponijela moje suho odijelo za zimske uvjete.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Vidljivost i svjetlina zaslona kojom se Garmin hvali stvarno nije razočarala. Brojke su izuzetno čitljive, čak i za ronioce s ne baš briljantnim vidom. Moguće je prilagoditi i dodatne zaslone podataka za svaki način ronjenja ili odabrati pojednostavljeni zaslon za ronjenje s većim tekstom kako bi vidjeli ključne podatke o ronjenju. Nove DiveView karte nude batimetrijske dubinske konture za više od 4000 unaprijed očitanih ronilačkih lokacija diljem svijeta. Uvala Jelinak nije među njima, ali moći ćemo je nakon urona vidjeti na karti, u dnevniku ronjenja na svom mobitelu, pomoću aplikacije Garmin Dive, kao i sve ostale podatke vezane uz zaron. Osim ove mogućnosti u računalo su ugrađeni senzori poput altimetra, barometra, vanjskog i podvodnog kompasa, a GPS na površini pomaže praćenju ulaznih i izlaznih točaka. Također se može koristiti i variometar kako bi pratili svoje stope spuštanja i uspona tijekom ronjenja na dah putem zvučnih i vibracijskih povratnih informacija. Prije ronjenja je moguće provjeriti uvjete plime i koristiti alat za navigaciju na površini do ciljane ronilačke lokacije.

image

Podaci o završenom uronu mogu se pregledati pomoću aplikacije Garmin Dive

Ivana Grgić/Cropix
image

Podaci o završenom uronu mogu se pregledati pomoću aplikacije Garmin Dive

Ivana Grgić/Cropix

More zamućeno pijeskom s dna nam nije dozvolilo da u potpunosti uživamo u Križnom putu, siluete su se jedva nazirale iz daljine i bilo je potrebno doperajati stvarno blizu njih kako bi vidjeli i poneki detalj ovih unikatnih betonskih kipova, ali smo barem iskoristili priliku da usput pokupimo poneku plastičnu bocu koja se našla na pješčanom dnu. Ekoloških akcija nikad dosta, pa i ovakva mala gesta može pomoći u borbi protiv otpada.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Garmin je počeo davati upozorenja za sigurnosnu stanku, ali i za stanje u boci. Vrijeme je za izlazak, a budimo iskreni malo smo već i promrzli, treba još preživjeti i vožnju brodom u mokrim odijelima.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix

Zadovoljni smo, ovim je pametnim satom podignuta letvica za rad ronilačkih računala jer iako je dizajniran „od strane ronioca za ronioce“ ima i brojne funkcije koje se ne tiču ronjenja: uključuju desetke učitanih profila aktivnosti za trčanje u prirodi, plivanje, planinarenje, golf i još mnogo toga kako bi korisnici mogli pratiti svoje kretanje, ima funkcije navigacije i orijentacije, učitane TopoActive karte a pomoću tehnologije SatIQ može pružiti vrhunsku točnost pozicioniranja s multi-band GPS-om uz optimizaciju trajanja baterije. Ukratko, za svakog ponešto, čak i pruzimanje pjesama s različitih aplikacija ili kupovina pomoću Garmin Pay bežičnog plaćanja.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image

Primopredajnik Garmin T2 i premium multisport GPS pametni sat MK3i

Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image

Podaci o završenom uronu mogu se pregledati pomoću aplikacije Garmin Dive

Ivana Grgić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:22