PRVENSTVO HRVATSKE

Ekipa Scuba skenera osvojila medalje na Državnom prvenstvu u podvodnoj fotografiji

Ivana Nobilo 3. mjesto, Damir Zurub 1. mjesto, Karlo Macas 2 mjesto, kategorija DSLR

 Ivana Nobilo/Cropix
Lokacija Grebeni bila je odlična za odvijanje ovakvog natjecanja, obzirom da je pogodna za sve kategorije ronjenja

Proteklog vikenda u Dubrovniku ekipa Scuba skenera sudjelovala je na prvenstvu i otvorenom prvenstvu Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Dvadeset i jedan natjecatelj zajedno sa šest modela i asistenata iz Hrvatske, BiH i Srbije ronili su na lokaciji Grebeni ispred Dubrovnika.

image

3. mjesto - Fisnik Sahatciu.

/Cropix

Natjecanje je organizirao Hrvatski Ronilački Savez i Ronilački klub Dubrovnik, a prijavljeni su se natjecali u dvije kategorije – refleksni i mirorless te kompaktni podvodni fotoaparati. U dubrovačkom podmorju na Grebenima natjecatelji su imali zadatak snimiti fotografije na tri zadane teme: podvodni ambijent sa ili bez modela, ribu i makro.

image

2. mjesto makro - Ivana Nobilo

/Cropix

Sudački žiri u sastavu Goran Butajla (Hrvatska), Pedro Vasconcelos (Portugal) i Dani Laslo (Njemačka) na temelju tehničke i umjetničke ocjene svakoj snimci je dodijelio odgovarajući broj bodova u rasponu od nula do deset. Pobjednik prvenstva bio je natjecatelj s najvećim zbrojem bodova iz svih kategorija.

image

5. mjesto riba - Ivana Nobilo

/Cropix

Prvo mjesto u kategoriji refleksnih aparata na državnom prvenstvu, a ujedno i najviše bodova na natjecanju osvojio je naš Scubaskenerovac Damir Zurub iz RK Roniti se mora - Zagreb s modelom Anom Vrbanović. Drugo mjesto osvojio je Karlo Maćaš iz KPA Vodomar - Duga Resa s modelom Lucija Perković, a treće mjesto pripalo je također članici Scuba skenera, Ivani Nobilo iz RK Roniti se mora - Zagreb s modelom Klarom Ljubenko.

image

5. mjesto makro - Vanja Krvavica

(c)vanja Krvavica/Cropix

U kategoriji kompaktnih aparata na državnom prvenstvu prvo mjesto osvojio je Fisnik Sahatçiu iz KPA 3. MAJ - Rijeka s modelom Nikom Keller. Drugo mjesto pripalo je Dragutinu Kermeku iz KPA Drava - Varaždin s modelom Dorom Kermek, a treće mjesto je osvojio Dean Ganza iz RK Roniti se mora - Zagreb. U kategoriji otvorenog prvenstva za refleksne fotoaparate prvi je bio također Damir Zurub, drugi Karlo Maćaš, dok je treća bila Ivana Nobilo.

image

5. mjesto ambijent - Ivana Nobilo

/Cropix

U kategoriji otvorenog prvenstva za kompaktne aparate prvo mjesto osvojio je Fisnik Sahatçiu iz KPA 3. Maj iz Rijeke. Drugo mjesto pripalo je Dragutinu Kermeku iz KPA Drava - Varaždin, a treće mjesto je osvojio Bilal Šarić iz EKO RK Invalida Lukavac - BiH. Nagradu za najljepšu fotografiju natjecanja – Best of show osvojio je Damir Zurub sa snimkom ambijenta s modelom. Na državnom prvenstvu u ekipnom plasmanu prvo mjesto osvojio je Ronilački klub RONITI SE MORA iz Zagreba. Drugo mjesto pripalo je KPA VODOMAR iz Duga Rese, a treće mjesto Ronilačkom klubu KPA 3. MAJ iz Rijeke.

image

4. mjesto makro - Vanja Krvavica

(c)vanja Krvavica/Cropix

Lokacija Grebeni bila je odlična za odvijanje ovakvog natjecanja, obzirom da je pogodna za sve kategorije ronjenja. Skupina je to od 11 malih otočića u blizini poluotoka Lapada koji zajedno spadaju u skupinu Elafita, sa svjetionikom koji i danas u upotrebi. Greben, Kantenari i Vješala tri su otoka koji se posebno ističu, a nešto istočnije nalazi se hrid Jabuka.

image

4. mjesto makro - Fisnik Sahatciu

/Cropix

Nakon dolaska brodom, sidrilo se na plutaču s unutarnje strane otoka Grebena uz prolaz pokraj male hridi. Ovdje su se ronioci u parovima razilazili u potrazi za podvodnim pejzažima i malim morskim bićima. Oni koji su imali nešto više znanja, informacija a i nešto sreće u pronalasku, već na dubini od 4-5 metara našli su se u ne pretjerano uočljivoj, ali lijepoj špilji širokog ulaza. Plavi lom svjetlosti koji prodire u nju savršena je pozornica za vješte modele koji su odradili odličan i nimalo lagan posao. Uz morsku struju koja je bila poprilično jaka, nije bilo lako stajati mirno na određenoj dubini.

image

4. mjesto ambijent - Dalibor Andres

/Cropix

Iz prve prostorije, malim tunelom moglo se doći i do drugog dijela špilje s trokutastim otvorom, još jedne lijepe vizure koja je uz dobre postavke fotoaparata obećavala odlične rezultate. Ribe i makra ovdje zaista ima na pretek. Murina i škarpina bile su viđenije ribe, ali ni kirnji i malih matuličića nije nedostajalo.

image

3. mjesto makro - Karlo Macas

/Cropix

Jača morska struja uvijek obećava bujan život na grebenu. Mali morski pužići flabeline i cratene njihale su se na tankim grančicama morske trave i nije ih bilo lako ni pronaći ni uhvatiti objektivom, ali svi su natjecatelji dali sve od sebe i napravili pregršt prekrasnih fotografija.

Pogledajte još nagrađenih fotografija:

image

3. mjesto ambijent - Karlo Macas

/Cropix
image

2. mjesto makro - Karlo Macas

/Cropix
image

2. mjesto ambijent - Fisnik Sahatciu

/Cropix
image

1. mjesto riba - Damir Zurub

/Cropix
image

1. mjesto makro - Damir Zurub

/Cropix
image

Best of show i prvo mjesto ambijent - Damir Zurub

/Cropix
image

RK Roniti se mora osvojili su prvo mjesto u ekipnom poretku

Ivana Nobilo/Cropix
image

Skupna slika svih natjecatelja

Ivana Nobilo/Cropix
image

1. mjesto osvojio je klub RK Roniti se mora

Ivana Nobilo/Cropix
image

Pripreme za natjecanje

Ivana Nobilo/Cropix
image

Pripreme za natjecanje, Dalibor Andres

Ivana Nobilo/Cropix
image

Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Vlaho Radonić RK Dubrovnik, Kamilo Čuljak predsjednik ronilačkog saveza

Ivana Nobilo/Cropix
image

Proglašenje pobjednika

Ivana Nobilo/Cropix
image

Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Vlaho Radonić, RK Dubrovnik, Kamilo Čuljak, predsjednik ronilačkog saveza

Ivana Nobilo/Cropix
image

Lokacija za natjecanje Grebeni

Ivana Nobilo/Cropix
image

Natjecatelji spremni za polazak

Ivana Nobilo/Cropix
image

Vožnja natjecatelja na Grebene

Ivana Nobilo/Cropix
image

Odlazak na lokaciju natjecanja

Ivana Nobilo/Cropix
image

skuba skener

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:46