SCUBA SKENER

Cropixovi fotoreporteri osvojili jadransko podmorje i snimili genijalne fotografije

 Cropix/
U ronilačkim akcijama naša ekipa zabilježila je neke izumrle ili zaštićene vrste kao i one koje i ne bi smjele biti u Jadranskom moru

Dvjesto četiri zarona na 130 ronilačkih lokacija, 3500 fotografija, 130 snimljenih videa, 120 priča i više od milijun čitanja. Rezultati su to dvije sezone iznimno uspješnog projekta tima majstora podvodne fotografije Jutarnjeg lista, kodnog imena Scuba skener, koji će i ove godine obići desetke ronilačkih centara, od sjevera do juga, kako bi čitateljima približili ljepotu ronjenja i donijeli brojne priče iz nevjerojatnih dubina Jadranskog mora.

image

Split

Ante Cizmic/

Cilj je projekta, među ostalim, promovirati ronjenje kao aktivnost, educirati čitatelje o ronjenju, ekologiji, povijesti i važnosti brige o moru i podmorju, poticati lokalne zajednice da obogate svoju turističku ponudu ronjenjem, ali i poticati ih da ulažu u dodatnu brigu i zaštitu okoliša, otkriti koje su lokacije prikladne za koju razinu ronilačkog iskustva i, svakako, podizanje svijesti o očuvanju mora i prirode općenito.

image

Rogoznica

Ivana Nobilo/Cropix

Projekt su lani provela tri iskusna i nagrađivana Cropixova fotoreportera koji su ujedno majstori fotografije, vješti, kvalificirani ronioci i autori tekstova - Ivana Nobilo, Božidar Vukičević i Damir Zurub koji se ekipi Scuba skenera pridružio nakon smrti idejnog začetnika projekta Srđana Vrančića Vrane, u čiju se čast projekt nastavio. Zurub je višestruki svjetski prvak i dobitnik brojnih medalja u svim mogućim natjecanjima u podvodnoj fotografiji. Također nagrađivani, Splićanin Božidar Vukičević, roni od 18. godine, a projekt vodi fotoreporterka i podvodna fotografkinja Ivana Nobilo, dobitnica Velebitske degenije, nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša objavljene u 2021. godini u kategoriji fotografija, i to baš za one koje su nastale u projektu Scuba skener.

Podsjetimo, Scuba skener ušao je i u finale svjetskih medijskih nagrada INMA Global Media Awards. Naš je projekt završio na petom mjestu u svijetu, samo jedno ispod njemačkog Bilda. Idejni začetnik Scuba skenera Srđan Vrančić posthumno je nagrađen za seriju reportaža u sklopu projekta nagradom "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša.

image

Bol, Brač

Damir Zurub/Cropix
image

Rogoznica

Ivana Nobilo/Cropix

Jedinstvena je to ekološka i medijska akcija koja čitateljima u Hrvatskoj približava podmorje uz vrhunske fotografije, reportaže, priče, video i infografike. Naši čitatelji i ove će godine uživati u prvi put prikazanim fotografijama i videima skrivene prirode koja je mnogima često nedostižna. Svaka ronilačka destinacija koju će obići naša iskusna ekipa bit će popraćena pričama s lokacija, razgovorima s domaćim roniocima, morskim biolozima, arheolozima, vodičima, a sadržavat će i tehničke podatke o lokaciji i detalje koji mjesto čine posebnim za ronjenje, poput olupina, brodova ili drugih detalja.

Primjerice, lani je ekipa Scuba skenera imala čast zaroniti u Plitvička jezera, naš najveći i najstariji nacionalni park. Upisan je u UNESCO-ov Popis svjetske baštine zbog jedinstvenog procesa osedravanja kojim se formiraju sedrene barijere i tako stvaraju jezera i slapovi. Sustav od 16 kaskadno poredanih jezera završava monumentalnim slapovima Sastavcima ispod kojih počinje tok rijeke Korane. Unutar Nacionalnog parka strogo je zabranjeno ronjenje, kupanje li plivanje. Iznimka je ovaj put učinjena zbog ekološke akcije čišćenja, 29. Think Greena, u organizaciji ronilačkog kluba Roniti se mora. U toj akciji izvukli su ukupno oko 150 kilograma otpada, ponajviše boca i limenih kanti od ulja, limenu bačvu te jedan prometni znak u jezeru Kozjak.

image

Ronilacki centar Blue Nautica, Trogir

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix
image

Uvala Cikat u Malom Lošinju

Ivana Nobilo/Cropix

U pojedinim ronilačkim akcijama naša ekipa naišla je i zabilježila neke izumrle ili zaštićene vrste kao i one koje i ne bi smjele biti u Jadranskom moru. Obavijestili su znanstvenu zajednicu i istraživače o svojim otkrićima kako bi se vrste mogle pravilno zaštititi i kategorizirati te mapirati lokacije. U obje sezone projekta neke lokacije su ih ostavile bez daha. Prošle godine ronjenje na zidu susačkih Bijelih stijena očaralo ih je bogatstvom morskog života, a oduševio ih je i impresivan podvodni muzej u Malom Lošinju. Doživjeli su i spektakl na Rabu i Pagu, mirne uvale i gorgonije kao prirodni antidepresiv ispod mora. Ove godine u planu je ronjenje na Korčuli, Mljetu, Hvaru, Visu, Krku, u Cavtatu, Opatiji i brojnim drugim destinacijama, a uz sve to, naša neumorna ekipa podržava i razne ekološke akcije čišćenja mora od otpada.

image

Tisno, Murter

Ivana Nobilo/Cropix
image

Tisno, Murter

Damir Zurub/Cropix
image

Rovinj

Damir Zurub/Cropix
image

Rovinj

Damir Zurub/Cropix
image

Rt Margarina, Susak

Ivana Nobilo/Cropix
image

Bistrina, Pelješac

Ivana Nobilo/Cropix
image

Scuba skener

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:38