ISTARSKA CRVENICA

Posebna priča vinarije Pervino smještene u rubnom dijelu Novigrada oduševit će vas

Vrhunska vina iz Istre

 Merlo De Graia/ Neven Jurjak/
Tu su malvazija i teran, chardonnay, muškat žuti, sauvignon, merlot i cabernet sauvignon

Grad Novigrad na obali Istre nudi nevjerojatnu vinsku ponudu svakome tko kroz njega prođe. Jedna takva vinska priča kreće od obitelji Peršurić i obiteljske vinarije Pervino. U mediteranskom štihu i modernom izdanju vinarija Pervino smjestila se u rubnom dijelu Novigrada okružena vinogradom i maslinicima. Iako je dugo godina vinarija bila rezervirana samo za proizvodnju vina, zadnjih godina svoja je vrata otvorila i posjetiteljima željnih upoznavanja s vinima i vinskom proizvodnjom.

Pervino u svojoj ponudi ima različite vinske degustacije koje se u potpunosti mogu prilagoditi željama posjetitelja, te vinske ture u sklopu koje se mogu razgledati podrumi i vinograd. Za nepopravljive romantičare tu je i vinski piknik ispod starog hrasta s pogledom na vinariju i vinograd. Naravno, u sklopu svih opcija uživa se u Pervino vinima koje karakterizira prepoznatljiva mineralnost, rezultat sljubljivanja duboke crvenice i blizine mora.

Sama posebnost Pervino vina leži u tradicionalnim istarskim sortama: istarskoj malvaziji i teranu. Kraljica malvazija može se pronaći u svježoj, klasičnoj varijanti sve do macerirane ili odležane verzije u bačvama akacije i hrasta, a kralj teran se protegnuo od svevremenske suhe ili neodoljivo slatke do fantastične barrique verzije. Kako bi ova vinska priča i ljubav prema grožđu i proizvodnji bila posebno naglašena, neizostavno je spomenuti vina iz Exclusive linije: odležanu malvaziju Gold 45 te dva odležana crna vina, Red 45 (cuvee) i Teran barrique.

Sva tri vina njeguju se nekoliko godina u drvenim bačvama, a potječu iz vinograda koji se nalaze se na 45,3° sjevernoj paraleli, tzv. vinskoj paraleli. No, priču o tradiciji, ljubavi između mora i istarske crvenice ne čine samo malvazija i teran, dapače, uz njih se na 15 hektara vinograda, druže i chardonnay, muškat žuti, sauvignon, merlot i cabernet sauvignon. A dokaz da želja za novim okusima nikad ne prestaje je i novo vino Bračalet, bijela kupaža napravljena od četiri novigradska bisera, odnosno malvazije istarske, chardonnaya, sauvignona i muškata žutoga, koja zajedno čine neodoljivu cjelinu.

Bračalet karakterizira bogatstvo voćnih i cvjetnih aroma uz blago slatkasti okus, postojani mineralni štih te velikodušnu prisutnost kiselina koje mu daju lijepu svježu notu.

Vinarija Pervino nastala je na obiteljskoj tradiciji, a kroz svoj rast nije se htjela odreći i proizvodnje rakije i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ova dva proizvoda s vinom imaju neraskidivu vezu kroz cijelu istarsku povijest, a osim toga podržavaju održivu proizvodnju na čijim temeljima obitelj želi graditi svoju budućnost. Mimo odličnih vina, ulja i rakije, razlog više za posjetiti vinariju je i činjenica da se vina ne mogu pronaći u supermarketima već se prodaju isključivo kroz vlastita prodajna mjesta. Osim u vinariji, vina se mogu pronaći u Pervino vinotekama u Novigradu, Rijeci i Kastvu. Rujan i listopad savršeno je vrijeme za istraživanje Istre uz čašicu dobrog vina. Vidimo se u Novigradu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:56